Градината на Елеганц - Вашето зелено кътче в мрежата...

Многогодишни цветя за нашата градина

Многогодишни растения... Многогодишни растения...

Понятието многогодишни растения (perennial plants) обхваща дървета, храсти и тревисти растения, които живеят три или повече години. Многогодишните цветя спадат към класа на тревистите многогодишни растения, които изпадат в състояние на покой всяка зима, а напролет от коренищата или луковиците се развиват нови стъбла и цветове.

Многогодишните цветя са непретенциозни, но изискват по-специфични грижи. Някои предпочитат рохка почва и редовно окопаване, за други (като божура) прекопаването е недопустимо...

За разлика от саксийните многогодишни растения, градинските се подхранват в късна есен. Торовете се внасят с последното прекопаване, при подготовката за зимен покой. Така им се осигурява богат запас от хранителни вещества и силен старт в началото на пролетта.

За да не се насочва силата на растенията към изхранване на семенниците, се налага редовно отстраняване на прецъфтелите цветове.

Поливките са редовни през лятото и ограничени през останалите сезони.

След определен период от време цветята губят своята декоративност и това налага тяхното подмладяване. За всеки отделен вид, този период е различен. Обновяването става чрез разделяне на коренището, размножаване чрез резници, семена или луковици.

При подбора на многогодишни растения за градината се налага да съобразим индивидуалните им изисквания с условията, които можем да им осигурим. Следните многогодишни цветя се развиват много добре при нашите климатични условия, цъфтежните им фази са последователни, т.е. от най-ранна пролет до късна есен ще внасят пъстрота и свежест в градината:

Кокиче (Galanthus)Кокиче (Galanthus) – традиционно за българската градина цвете. Листата са сивозелени, линейни. Цветът се състои от околоцветник и три бели венчелистчета. Предпочита откритите места, но вирее и на полусянка. При осигурена рохка, влажна и хранителна почва се разраства и бързо заема цялата свободна площ. Размножава се вегетативно, чрез дъщерни луковици.

Минзухар (Crocus)Минзухар (Crocus) – съществуват пролетно и есенно цъфтящи видове. Луковиците при някои сортове образуват пръстени, а при други са с разнищени влакна. Листата са тънки и линейни, а цветовете са обагрени в жълто, оранж, златисто, а при C.pulchellus - са сини, бели или шарени. Прашниците са жълти, само при есенните сортове са бели. Обича слънчеви изложения, леки глинести почви и обилни поливки в периода на интензивен растеж. Размножава се с дъщерни луковици.

Лале (Tulipа)Лале (Tulipа) – богато разнооразие от сортове, обединени в над 140 вида. Листата са зелени и издължени. Всеки сорт е с характерна форма на цвета: чашковидна, звездовидна, яйцевидна или широка камбанка. На едно цветоносно стъбло има от 1 до 8 цвята. Окраската може да е едноцветна, ивичеста или петниста и варира от бяло до черно-зелено. Най-благоприятни за развитието му са слънчевите кътчета в градината и дренираните глинесто-песъчливи почви.

Зюмбюл (Hyacinthus)Зюмбюл (Hyacinthus) – „дъждовното цвете“ има линейни и заострени в края листа, а камбанковидните цветчета са разположени по върха на цветоноса. Те могат да бъдат прости или кичести, обагрени от бяло до червено. Засажда се на слънчеви и закътани от вятъра места, върху равнинен терен с лек наклон. Не се развива добре върху киселинни почви и при високо ниво на подпочвените води. За предпочитане е след пожълтяване на листата, луковиците да се извадят и съхраняват в проветриви помещения.

Нарцис (Narcissus)Нарцис (Narcissus) – многогодишно луковично растение с тесни прикоренови листа. Цветовете са ароматни, едри, единични или в съцветия, разположени на безлистен и сплеснат цветонос с характерно люспесто покривало. Околоцветникът е тръбест и различно обагрен. Окраската варира от снежно-бяло до кремаво; от лимонено жълто до ярък оранж, а някои сортове са със зелено-бели цветове. Вирее върху всички видове плодородни и дренирани почви. Непретенциозен е към осветеността, но при слънчеви изложения цветовете са по-едри и ярки. Цъфежът е през май и юни. Подхранва се с азотни и калиеви торове.

Божур (Paeonia)Божур (Paeonia) – представител на монотипно семейство с единствен род, към който принадлежат над 40 вида. Короната достига до 1м, а наситено зелените листа наподобяват дантела. Цветовете са предимно кичести и се появяват през пролетта и началото на лятото. В древен Китай е било забранено да се отглежда от простолюдието, защото на декоративните и целебните му свойства можел да се радва само императорския двор. Днес се отглеждат тревисти и дървовидни хибриди с бели, розови, оранжеви и червени цветове. Атрактивното цвете обича откритите и слънчеви изложения. Расте и на сянка, но не цъфти. Необходима му е въздушна циркулация и се засажда на отстояние около 1м от стени, дървета и храсти. При високи подпочвени води съществува опасност от загниване на коренището. Почвите, върху които се засажда трябва да са глинести, добре обработени, с киселинна реакция около рН 6 – 6,5. Поливките са редки, но обилни – водата трябва да попие на голяма дълбочина. Размножава се чрез резници, отводи и делене на храста.

Ирис (Iris)Ирис (Iris) – познати са над 250 вида . Филизите са два типа: вегетативни (подземното коренище) и генеративни (едногодишни цветоноси). Растението има плоски и двуредни мечовидни листа с восъчен налеп, събрани в основата на цветоносите. При някои видове цветовете са ароматни, единични или в съцветия. Структурата на цветовете е проста – от шест венчелистчета, три от които – увиснали надолу. Оцветени са в бяло, кремаво, жълто, от синьо до тъмно виолетово.Трайността на цветовете е максимум пет дни. Цъфтежът продължава от началото на май до края на юли. Коренището е месесто и може да бъде засадено дори върху каменисти терени. Предпочита откритите слънчеви изложения и добре отцеждащи се почви. Подмладяването се извършва през 4-5 години чрез разделяне на коренището.

Флокс (Phlox)Флокс (Phlox) – растението има пълзящи или изправени стъбла, достигащи височина до 1,5 м, които се вдървесиняват през есента. Листата са овалноланцентни и срещуположни. Ароматните цветове са обагрени в бяло, розово, синьо, кармин, червено и лила, с характерно „око“ в центъра. Цветчетата с големината от 2,5 до 4,5 см и са събрани в чадърести съцветия. Цъфтежният период обхваща цялото лято и началото на есента.
Предпочита слънчеви и защитени от вятър места. Вирее върху плодородни, рохки и умереновлажни почви. Подмладява се на 3-4 години чрез разделяне на коренището, като всяка част трябва да има поне 3 върха. Може да се вкорени и от стъблени резници.

Рудбекия (Rudbeckia)Рудбекия (Rudbeckia) – високите изправени стъбла са покрити с твърди власинки. Листата са овални или яйцевидни, закрепени посредством дълги дръжки към основата на стъблата. Съцветията са с формата на кошничка, образувана от езичести крайни и средни тръбовидни цветове, обагрени в жълто, оранж и кафяво. Предпочита откритите слънчеви изложения. При засенчване стъблата се издължават и растението губи атрактивността си.
Вирее върху плодородни глинести почви. Не понася засушаване. Размножава се чрез разделяне на коренището.

Далия / Гергина (Dahlia)Далия (Dahlia) – позната и под наименованието Гергина. Растението е с гладки и кухи стъбла, чиято височина може да достигне 2,50 м. Листата са перести, с големина от 10см до 40см. Съцветията имат формата на кошничка, обагрена в топли цветове : жълто, розово, оранжево – червено, червено, рубинено, бяло, златисто, лилаво. Оптималните условия за развитието ѝ са: слънчеви места с добра въздушна циркулация, глинеста и богата на хумус и добре оттичаща се почва. Цъфтежният период е дълъг – от началото на лятото – до късна есен. Размножава се чрез делене на грудката, стъблени резници или семена.

Гладиола (Gladiolus)Гладиола (Gladiolus) – има мечовидни листа, които в основата си обвиват вертикално изправеното стъбло. Цветовете имат прости околоцветници, сраснати в основата и са събани в класовидно съцветие. Окраската варира от бяло до черно-кафяво. Грудката има до 7 спящи пъпки, от които се развива само една. Тя формира нова грудка в основата на стъблото, която ще замени изтощената, в края на вегетационния период. Развива се на слънчеви и закътани места, изисква умерени, но редовни поливки. Размножава се чрез вертикално или хоризонтално разрязване на грудката, така че във всяка част да има по 1-2 спящи пъпки.

Роза (Rosa)Роза (Rosa) – кралицата на цветята заема подобаващо място във всяка градина. Вариантите са различни и подходящи за всеки тип озеленяване: розови храсти, стелещи се, щамови, високостеблени, чайно-хибридни, почвопокривни и плетови рози. Стъблата, в зависимост от вида и сорта могат да бъдат увивни, с компактна структура, с дълги и тънки или стелещи се (образуват цветен килим). Повечето сортове цъфтят от май до късна есен. Цветовете са кичести, някои са ароматни, други – не. Заемат слънчевите изложения в градината, тъй като е важно листата да изсъхват бързо след дъжд. Всички видове обичат богати хумусни почви, а подхранването е със специален тор. Поливките са умерени. В късна есен коренищата се загърлят, а стъблата на пълзящите и увивни сортове, могат да се обвият с юта. За да изглежда перфектно изисква отстраняване на прецъфтелите цветове.

Чарът на градината не се крие в броя на засетите видове, а в перфектно поддържаната им декоративност.


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Hyacinthus Orientalis, Iris, Paeonia, Rosa Chinensis, Rudbeckia

Последна промяна: Четвъртък, 04 Август 2016 21:45

нагоре

Етикети

8 март 14 февруари 24 май acari acer achillea millefolium aegagropila linnaei aesculus hippocastanum ageratum agrotis ipsilon akebia akebia quinata albizia allium allium cristophii allium holladicum allium jesdianum allium oreophilum allium rosenbachianum allium sativum allium ursinum alocasia amaryllidaceae amorpha fruticosa anethum graveolens anguloa uniflora anthurium andreanum anthurium crystallinum anthurium scherzerianum antirrhinum aphelandra aphididae aphis gossypii apis mellifera apricot fudge aquarius aries aristolochia salvadorensis asplenium viviparum asteraceae astilbe astra avena fatua bacopa basil begonia begonia bowerae begonia burchellii begonia cemperflorens begoniaceаe begonia corallina de lucerna begonia elatior begonia heracleifolia begonia masoniana begonia rex beloperone berberis bergenia betula pendula bombus bonsai bonzai bougainvillea brassia broken hard bryonia alba buddleia buxus cacti calceolaria uniflora caleana major calendula calla calliandra callisia callisia fragrans cambria camellia campanula cancer ♋ canna carpinus cedrus centaurea centaurea cyanthus cercidiphyllum japonicum chamaedorea chamomilla chlorophytum comosum chrisanthemum chrysanthemum chrysanthemum indicum chrysanthemum multiflora chrysopidae cirsium cistus claude monet clematis climbing rose clover coccinellidae coccoidea coleoptera compost composting convallaria convallaria majalis convoevulus cornus cotinus crassula crocus crocus sativus cuscuta cyclamen cyclamen europaeum cyclamen persicum cynodon dactilon dahlia daucus carota davalia dendranthema dendrobium, dichondra digitalis dill ditylenchus dipsac doyenne du comice dracaena dracaena massangeana echerveria echinacea echinacea angustifolia ensete ventricosum erysimum erysimum cheiri euonymus euphorbiaceae euphorbia milii euphorbia pulcherrima fagus fallopia multiflora felicite parmentier feng shui fengshuǐ fern ficus ficus benjamina flower market road forficula auricularia forsythia fourth of july foxgloves fraxinus fraxinus exelsior freesia fuchsia fungus gnat galanthus gemini ♊ gentiana сruciata geraniaceae geranium ginkgo biloba gladiolus godetia greenovia dodrentalis gynura haberlea rhodopensis hanging gardens of babylon hedera hedera canariensis hedera helix hedge helianthus helianthus annuus hemigraphis alternate hibiscus hikae hiv hokus pokus hong kong hongkong hosta hoya carnosa hoya kerrii hyacinthus hybridtea rose hydrangea impatiens bequaertii impatiens psittacina jasminum nudiflorum jiyuka johannes burman joseph's coat kalanchoe kalanchoe beharensis kalanchoe blossfeldiana kalanchoe manginii kalanchoe tomentosa lampyrida lantana camara lathyrus odoratus laurel laurocerasus laurus nobilis lavandula lavandula angustifolia lavatera lavender ldl холестерол leo ligustrum liliaceae lilium lilium candidum lilium croceum lilium lancifolium lily lilyofthevalley lily of the valley lindernia linum narbonerise liriomyza lithops lobelia lonicera lonicera fragrantissima lupinus magnolia magnolia acuminatа magnoliaceae magnolia denudate magnolia grandiflora magnolia lilieflora magnolia soulangeana magnolia stellata magnolia tripetala malabar chestnut malus golden delicious mantodea maranta marimo masdevalia matricaria matricaria chamomilla melilotus melissa officinalis mentha mentha piperita mentha spicata michel begon microlepia strigosa mimosa mimosa pudica mint monarda didyma money tree monguba monocled cobra moribana morus moss balls munguba mushkato myosotis sylvatica mимоза naja kaouthia narcissus narcissus bulb fly nemesia nepenthes nepeta mussini nettle nicotiana nicotiana alata nicotiana sylvestris nicotiana x sanderae nivalin nostalgia ocimum basilicum odontotarsus grammicus oenothera biennis oleander onopordon akanthium onopordum acanthium ophrys bombyliflora orchid orchis italica oregano origanium vulgare orobance osiria pachira aquatica pachypodium pachystachys paeonia paeoniaceae paeonia lactiflora paeonia peregrina mill papageno papaver papaver degenii papaver nudicaule papaver paeoniflorum papaver rhoeas papaver somniferum parrotia persica parsley parthenocissus quinquefolia parthenocissus tricuspidata passiflora pelargonium pelargonium domestikum pelargonium grandiflorum pelargonium graveolens pelargonium regale pelargonium zonale pelargos pellaea perovskia perovskia atriplicifolia petroselinum crispum petun petunia petunia hybrida grandiflora petunia hybrida nana compacta petunia hybrida pendula petunia hybrida supperbissima phalаenopsis pinus pisces plantadinaceae platicerium poliant rose polygonum multiflorum polypodiaceae polypodiophyta poppy portulaca grandiflora portulaceae powis castle prunus avium sylvia prunus domestica black amber prunus serrulata psychotria elata pteridophyta pteris pyracantha rainbow sorbet ranunculus rhodiola rosea rhododendron robinia pseudoacacia rochea rosa rosa chinensis, minima rosa rugosa rose rosemary rose tree rosmarinus officinalis saffron saint basil the great salix babylonica salix caprea salix caprea kilmarnock salvia officinalis saponaria sarcococca saxifragaceae scrophularia nodosa sedum sempervivum senecio peregrinus setaria viridis shin sinapis arvensis solanaceae sorghum halepense spathiphyllum wallisii spearmint speciosum rubrum spiraea sramevliwa mimoza stephanotis stewartia pseudocamellia string of dolphins stromanthe syringa tagetes taurus ♉ tetranychidae teucrium chamaedrys teucrium lucidum teucrium x lucidrys teucrium x lucidrys prostratum thunbergia thysanoptera trachyandra tradescantia tradescantia pallida trialeurodes vaporariorum trifolium pratense trompet african queen tulipa tрахиандра urtica urticaceae valentine hoya vanda verbena veronica officinalis vespidae viburnum viburnum opulus vinca vinka viola tricolor wisteria yucca yucca elata yucca filamentosa yucca flacida yucca gloriosa yucca rostrata yucca thompsoniana zantedeschia zinnia μεγας βασιλειος πελαργος агератум адиантум азалия азиатска череша силвия азиатска шипка албиция алкална почва алоказия алпийска теменужка алфалиноленова киелина американска дива тиква амитис антракноза антуриум антуриум андре антуриум шерцер асплениум вивипарум астилбе астра афеландра бабино ухо бакопа балур бамбукова палма бегониеви бегония безсмъртниче белокрилки белопероне бенджамина бензен бензол бергения билка на века билки биозащита био тор богомолка божур божурови болести бонзай бонсай бор босилек брашнеста мана бръшлян бугенвилея будлея бук букет бунджибана бяла акация бял крем бял равнец вавилон васильовден вашингтония вейка на аарон великденче венециански слез вербена вертикално озеленяване вечерна иглика видео винка висящите градини на семирамида влакнест шмак водна пахира восъчно цвете вредители вредители в почвата вредители по листата и съблата вредители по пъпките и цветовете въздух възникване на букета външна камина габър гардения гигантски жив плет гинко главоболие гладиола гладиолата глициния глодиола годеция гола магнолия градина градина за кучета градинарство в поднос градините на семирамида градинска камина градински мъх градински стилове градински чай градинско езеро градинско осветление грижа за градината грижа за цветята грудки давалия далия дафинов лист двуджета овошки дебела мара дебелец декоративен банан декоративен лук декоративни треви декоративни храсти декоративно дърво декоратривен тютюн делфинчета денят на билките детелина джиука джоджен дива лоза див лук див морков див овес див чесън дигиталис дихондра домашен женшен домашни растения драгийка драцена дървовидна ружа европейска циклама едроцветна магнолия езеро ейкозенова киселина еленови рога еньо билкобер еньова буля еньовден ехинацея ешеверия жива коса живаниче живи камъчета живовлекови жив плет жълтеникав онопордум заболявания зазимяване замъка поуис заострена магнолия засаждане засаждане през март звездовидна магнолия здравец здравецови зелена лилия земна пчела земни бръмбари зимен жасмин зимни храсти златен корен златоочица зодии зодия зодия близнаци зодия водолей зодия лъв зодия овен зодия рак зодия риби зодия телец зъбобол зюмбюл иван бильобер иванден ивъндън иглика инвазивни растения ирак исландски мак история на букета исусов венец ищар йоковаридоме йоханес бурман каберлия кактус кактуси кала каланхое калдъръмче калиандра кализия калина калинка камбанка камелия каменоломкови камилски бодил камина кампанула камъни в бъбреците кана капков дозатор капково капково напояване каркаде картофови катерливи рози кедър киридоме кирил и методий кисел трън китайска роза кичест божуровиден мак клематис клен кокиче коледна звезда коледният чемшир колонни овошки компост компостиране комунига конски кестен коприва копър кордилине косопад кощрява кралски лилиум красула кристален антуриум круша доайенът от комис кускута куче кълбовидна хризантема лавандула лаватера лавдан лавровишна лайка лале лантана левурда лек лековити свойства лен леорда лечебни свойства лигуструм лилиецветна магнолия лилиум лилия на мира линдерния линолова киселина листни въшки листни дървеници листоминиращи мухи лобелия лоницера лоницера фрагрантисима лук лук есданиум луковици лук розенбах лупина лъв люляк лютиче магарешки бодил магарешки трън магданоз магнолиеви магнолия мак малабарски кестен маменици маранта маримо маточина медоносна пчела международен ден на жената мента мечи лук мидия микролепия минзухар миниатюрни рози мини върба мини овошки мишел бегон млечкови многогодишен шибой мойоги момина сълза монарда монокарпни моноклева кобра морибана мушкато мълчана вода мъх мъхово цвете навуходоносор ii напояване направи си сам напръстник нарцил нарцис нарцисови мухи насекоми неагари невен незабравка нематоди немезия непентес непета нивалин нова година новият женшен обикновен гингер обикновен див кестен обичаи оборска тор овошки огнище озеленяване олеандър омега 6 гама линоленова киселина омега 9 олеинова киселина органик органичен тор оридоме орлов нокът орфеево цвете орхидея отглеждане отглеждане на цветя отпуска отрупани цветя офис паламида палмитинова киселина памукови въшки папрати папратови паразитни оси паротия персика пасифлора пахиподиум пахистахис паяжинообразуващи акари пеларгониум пеларгос пелея пеперуди перовския персийска циклама песъчлива поща петуния пираканта пирински мак планинска роза планински ясен планинският лук платицериум плачеща бреза плачеща върба плачещи дървета плевел повeтица подагра подготовка на градинатаю подгризващи нощенки подрязване полиантови рози поливане поливна система поликарпни полски мак полски синап почва почвени мушици празници пречистване присадната плачеща върба проект daisie пролет пролетна подготовка псевдо камелия стюартия пурпурно сърце пълзящи растения пясък рoза радиола размножаване разсад ранункулус резитба резитба за подмладяване резитба за съхраняване резитба за формиране резитба след засаждане репелент риби риган родиола родопска хаберлея родопски силивряк роза рози розмарин розов златовръх розов корен рохея руска салвия руски градински чай руски мъдрец рустифината ръжда сабамики салвия сапунче свети валентин свети василий велики светулка св иван бильобер св иван купало св йоан кръстител свободно падащи цветя секджоджу семейство кокичеви семирамида сенчеста градина сиво гниене силивряк синьо пухче синя китка синя метличина синя тинтява склеротийно гниене сладък грах слива черен амбър сложноцветни слънчоглед смрадлика спатифилум спирея стайни растения стеаринова киселина стефанотис стирака строманте суданска роза сукуленти сукулентна роза суланжова магнолия сурва сурваки суша съвети сънотворен мак сянка т chamaedrys т lucidum тагетес татеваридоме тлъстига толуен толуол тор традесканция трипси трифон зарезан трихлоретилен трицветна градинска теменужка трицветна теменужка троскот тунбергия турта тученица тученицеви тютюн увивни растения увивни рози угурудка улица цветен пазар устойчиви растения устойчиви цветя ухлазки фалопия фасадно осветление фикус фикус бенджамин форзицията формалдехид фрезия фукиганаси фуксия фън шуей фън шуй хаберлея хамедореа хемиграфис хемороиди хибискус хищни акари хлорофитум хокидачи холандски лук хонг конг хонгконг хортензия хоста хоя карноза хоя керии храстовидна аморфа хризантема христов венец христов лук цветарник цветарство цветен пазар цветето на орфей цветна градина цветя церцидифилум циклама циния цъфтящи билки чадъровидна магнолия чаенохибридни рози чашкодрян чемшир червена детелина червена калина червен дрян червен киселец червено паяче червено подъбиче черница чесън чокан шапива билка шаримики шафран шибой шоколадова лоза щамбови рози щипалка щипалки щитоносни въшки щъркел юка ябълка златна превъзходна явор яневден яновден японска вишна японска роза японски церцидифилум ясен 盆栽 花墟道 風水 风水