Произход: Етиопия, Судан. Тропиците.
Форма: Изправено растящ храст с етажно подредени разклонения.
Листа: Срещуположно разположени, широко ланцетни, вечнозелени, тъмнозелени, дълги 10-15 см.
Цвят: Радиалносиметричен, звездовиден, с диаметър 2-2,5 см, четириделен, бял, ароматен, образува съцветие щит в пазвите на листата.
Плод: Кръгъл костилков плод, дълъг 1-1,5 см, тъмночервен, съдържа 2 семена (кафееви зърна).
Изисквания: Слънчево до полусенчесто, топло.
Местоположение: Единични екземпляри в средна или голяма саксия в стаята. През зимата при температура нe по-ниска от 15° С.
Размножаване: Премахва се плодното месо на прясно откъснати плодове и семената веднага се засяват. Може и чрез вкореняване на зелени резници.
Отглеждане: В бедна на варовик торфено-почвена смес. Да се избягва засушаването на почвата. Оптимална температура 16-20 °С.
Важно: Важно полезно растение, разпространено в цял сват. Изпечените семена се продават - кафе на зърна. Напада се от листни въшки.
Височина: 2-6 м
Време на цъфтеж: IV - V
Място в интериора: стайно растение
Зазимяване: топло помещени
Coffea Arabica
(Кафеево дърво, Кафе)