Градината на Елеганц - Вашето зелено кътче в мрежата...

Бонсай – голямата природа в малък формат

Бонсай – голямата природа в малък формат... Бонсай – голямата природа в малък формат...

Родината на бонсая е Китай, където отглеждането му е било привилегия за хора, стоящи високо в йерархичната стълбица на династиите. Първите рисунки на бонсай са намерени в Египетските гробници и датират от преди 4 хиляди години. Керваните, натоварени със стока, превозвали и дръвчета бонсай, от които древните лечители извличали ценни целебни съставки. Така миниатюрите в саксия достигнали до Корея, а в Япония е пренесено от посланниците на императора...

През ХII век японците, водени от стремежа за близост с природата и усета си за изящество, превръщат техниката на създаването му в изкуство. Те дават наименованието Бонсай (от японски 盆栽 – градинарство в поднос) и имат най-голям принос в развитието му. В Европа първите растения са донесени от Китай и Япония. Официалното представяне на бонсай става на Световното изложение в Париж (Paris) през 1878г. Ботаниците от Стария континент не приели миниятюрите в саксия. Те не оценили декоративния ефект на растенията, а осъждали действията на колегите си, които спирали растежа им с нехуманни методи. Едва през 1935 г. бонсай е признат за изкуство и в Европа.

В градинските центрове се предлагат различни по стил бонсаи?, но ако сме решили да го създадем сами трябва да сме запознати с техниките и условията за отглеждане.

Създаване на бонсай

При избора на растение, трябва да се водим не само от декоративните му качества, но и от условията, които то изисква. Подходящи са видовете, които се развиват добре при нашите климатични условия. Растенията могат да се закупят, да се вземат от природата или чрез засяване на семена. Поледният начин може да забави проекта ни с няколко години, необходими за поникване и развитие на растението.

Саксии за бонсай от Елеганц...Втората по важност стъпка е изборът на съд: той трябва да бъде плитък и разлат (големината зависи от кореновата система на избраното растение). Използват се само керамични, глинени или каменни съдове. [Съдове за бонсай от Елеганц...]

Подрязване корените на бонсай...Корените се подрязват леко. Дръвчето се засажда вертикално или под наклон, в зависимост от избания стил в почвена смеска от градинска пръст, угнил оборски тор, листовка и пясък в съотношение 1:1:1:0,5. Почвата се уплътнява добре. Не се допуска образуването на въздушни капсули между корените и се полива. Поддържа се постоянна почвена влага.

За да се спре растежа, непосредствено след присаждането стъблото и клоните се увиват с дебела медна тел.

След прихващане се пристъпва към подрязване на клонките, премахване на излишните пъпки и всички листа. На тяхно място ще се появят нови, но доста по-дребни.

Стъблото и клоните се извиват, съобразно избрания стил. За целта се използва отново медна тел.

Бонсай Бор преди оформяне с тел (Bonsai Pinus)

Бонсай Бор преди оформяне с тел

Бонсай Бор след оформяне с тел (Bonsai Pinus)

Бонсай Бор след оформяне с тел

През втората година се извършва пресаждане и корените се подрязват отново. Използва се същият съд, но почвата се заменя с нова.

По ствола на дървото се правят леки разрези с нож. С тази операция се постига намаляване притока на жизнени сокове и дръвчето спира да расте.

През пролетта клоните отново се пензират и така се стимулира разклоняването и образуването на нови пъпки.

Чрез подрязването се придава структура на короната, съобразно избрания стил. От дръвчето се премахват наранените, изсъхналите и неправилно развиващи се клонки. Те се отрязват низко, непосредствено до стъблото,като се внимава то да не бъде наранено. Тази операция насочва сокодвижението към основните клони и води до удебеляването им. Образуват се повече странични пъпки и разклоненията са по-хомогенни. На места се допуска дори оголване на стъблото. Основната цел на подрязването е да се избегне симетрията. Без подрязване, създаването на бонсай е невъзможно.

Подходящи растения за бонсай

Бор (Pinus)Бор (Pinus) – изисква пряка слънчева светлина, вирее най добре върху смеска от глинест гранулат и угнил оборски тор в съотношение 4:1. Пресява се до поява на първите филизи. Зимува на открито, но се предпазва от преовлажняване. Формирането се провежда през цялата година, но най-ефективно е през зимата. Медната тел се сваля и поставя всеки сезон, като се следи да не се врязва в кората. Това причинява трудно зарастващи наранявания и като цяло - лоша визия. Резитбата на клонките се извършва от началото на октомври до края на март. Пъпките не се прищипват, тъй като на тяхно място не израстват нови филизи. При подрязването на корените се внимава да не се нарани основният. Не се подхранва.

Гинко (Ginkgo biloba)Гинко (Ginkgo biloba) – предпочитан вид, заради ветрилообразните листа и въздушните корени, които се спускат от листата до земята. Предпочита слънчеви места, умерени температури и влажна среда. Не понася ниските зимни температури. Пресаждането е в края на февруари и се съпровожда с подрязване на корените. Почвената смеска се обновява през 2-3 години. Подрязва се непрекъснато от края на март до края на ноември. Подрязват се прекомерно развитите филизи и се премахват листата. Дръвчето се почиства от малките сухи клонки и изсъхналите листа. За формиране на ствола и короната се използват тежести и разтягащи приспособления.

Явор/Клен (Acer)Явор/Клен (Acer) – светлолюбив вид,но има сортове, които предпочитат сянка, заради нежните си листа. Развива се добре във влажна и прохладна среда. Не понася суша,летни жеги и ниски температури. През лятото изисква ежедневни поливки и пулверизиране на листата. Пресажда се веднъж на три години, като при операцията се подрязват корените и се подменя почвената смеска. Пензирането се извършва в началото на развитието му. Тук важи правилото – на всяка клонка – до два възела. Вдървесинените клонки се подрязват в края на февруари, като се следи за запазване силуета и структурата на композицията. През пролетта и лятото се премахват по-едрите листа. Листата, появили се в основата на ствола се премахват с четка.

Азалия (Rhododendron simsii)Азалия (Rhododendron simsii) – цъфтящ храст, който се развива добре във влажна среда и умерена светлина. Поливките са обилни през зимата и пролетта и умерени – през лятото и есента. Използва се мека вода. Почвеният субстрат трябва да е с по-висока киселинности богат на органични вещества. Подхранва се с универсални течни торове, към които през полетта и есента се добавя желязо (Fe). Поради твърдостта на дървесината формирането се извършва от началото на март до края на октомври. Резитбата се извършва след цъфтежа. Увехналите цветове и листа се почистват редовно. Отрязват се и всички изсъхнали клонки. За постигане на избрания стил се използва медна тел или въже.

Ясен (Fraxinus)Ясен (Fraxinus) – предпочита силна осветеност, но не пряка слънчева свелина. Презимува добре при температури под 10°С. Полива се умерено. Вирее добре върху богати почви. Пресява се веднъж на 2 години. Подрязва се често, като през периода март – август се премахват бързорастящите филизи. На клонка се оставят по 2-3 листа. По този начин се осигурява появата на голям брой дребни листа. Клоните се подрязват в края зимата, но операцията не бива да съвпада с цъфтежа на растението. Желаният силует се постига чрез омотаване с медна тел.

Основни стилове бонсай

Съществуват много стилове бонсай, но основните са - Чокан, Мойоги, Хокидачи, Шаримики, Секджоджу, Неагари, Сабамики, Фукиганаси...

Стилове бонсай

Всяко миниатюрно дръвче разказва една история за хармонията в природата. Създаването ѝ изисква много любов, грижи и търпение.

 

Повече за изкуството бонсай можете да намерите при нашите приятели www.bonsai-bg.com


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Azalea indica, Rhododendron Simsii

Последна промяна: Сряда, 22 Юни 2016 13:19

Свързани статии (по етикет)


нагоре

Етикети

8 март 14 февруари 24 май acari acer achillea millefolium aegagropila linnaei aesculus hippocastanum ageratum agrotis ipsilon akebia akebia quinata albizia allium allium cristophii allium holladicum allium jesdianum allium oreophilum allium rosenbachianum allium sativum allium ursinum alocasia amaryllidaceae amorpha fruticosa anethum graveolens anguloa uniflora anthurium andreanum anthurium crystallinum anthurium scherzerianum antirrhinum aphelandra aphididae aphis gossypii apis mellifera apricot fudge aquarius aries aristolochia salvadorensis asplenium viviparum asteraceae astilbe astra avena fatua bacopa basil begonia begonia bowerae begonia burchellii begonia cemperflorens begoniaceаe begonia corallina de lucerna begonia elatior begonia heracleifolia begonia masoniana begonia rex beloperone berberis bergenia betula pendula bombus bonsai bonzai bougainvillea brassia broken hard bryonia alba buddleia buxus cacti calceolaria uniflora caleana major calendula calla calliandra callisia callisia fragrans cambria camellia campanula cancer ♋ canna carpinus cedrus centaurea centaurea cyanthus cercidiphyllum japonicum chamaedorea chamomilla chlorophytum comosum chrisanthemum chrysanthemum chrysanthemum indicum chrysanthemum multiflora chrysopidae cirsium cistus claude monet clematis climbing rose clover coccinellidae coccoidea coleoptera compost composting convallaria convallaria majalis convoevulus cornus cotinus crassula crocus crocus sativus cuscuta cyclamen cyclamen europaeum cyclamen persicum cynodon dactilon dahlia daucus carota davalia dendranthema dendrobium, dichondra digitalis dill ditylenchus dipsac doyenne du comice dracaena dracaena massangeana echerveria echinacea echinacea angustifolia ensete ventricosum erysimum erysimum cheiri euonymus euphorbiaceae euphorbia milii euphorbia pulcherrima fagus fallopia multiflora felicite parmentier feng shui fengshuǐ fern ficus ficus benjamina flower market road forficula auricularia forsythia fourth of july foxgloves fraxinus fraxinus exelsior freesia fuchsia fungus gnat galanthus gemini ♊ gentiana сruciata geraniaceae geranium ginkgo biloba gladiolus godetia greenovia dodrentalis gynura haberlea rhodopensis hanging gardens of babylon hedera hedera canariensis hedera helix hedge helianthus helianthus annuus hemigraphis alternate hibiscus hikae hiv hokus pokus hong kong hongkong hosta hoya carnosa hoya kerrii hyacinthus hybridtea rose hydrangea impatiens bequaertii impatiens psittacina jasminum nudiflorum jiyuka johannes burman joseph's coat kalanchoe kalanchoe beharensis kalanchoe blossfeldiana kalanchoe manginii kalanchoe tomentosa lampyrida lantana camara lathyrus odoratus laurel laurocerasus laurus nobilis lavandula lavandula angustifolia lavatera lavender ldl холестерол leo ligustrum liliaceae lilium lilium candidum lilium croceum lilium lancifolium lily lilyofthevalley lily of the valley lindernia linum narbonerise liriomyza lithops lobelia lonicera lonicera fragrantissima lupinus magnolia magnolia acuminatа magnoliaceae magnolia denudate magnolia grandiflora magnolia lilieflora magnolia soulangeana magnolia stellata magnolia tripetala malabar chestnut malus golden delicious mantodea maranta marimo masdevalia matricaria matricaria chamomilla melilotus melissa officinalis mentha mentha piperita mentha spicata michel begon microlepia strigosa mimosa mimosa pudica mint monarda didyma money tree monguba monocled cobra moribana morus moss balls munguba mushkato myosotis sylvatica mимоза naja kaouthia narcissus narcissus bulb fly nemesia nepenthes nepeta mussini nettle nicotiana nicotiana alata nicotiana sylvestris nicotiana x sanderae nivalin nostalgia ocimum basilicum odontotarsus grammicus oenothera biennis oleander onopordon akanthium onopordum acanthium ophrys bombyliflora orchid orchis italica oregano origanium vulgare orobance osiria pachira aquatica pachypodium pachystachys paeonia paeoniaceae paeonia lactiflora paeonia peregrina mill papageno papaver papaver degenii papaver nudicaule papaver paeoniflorum papaver rhoeas papaver somniferum parrotia persica parsley parthenocissus quinquefolia parthenocissus tricuspidata passiflora pelargonium pelargonium domestikum pelargonium grandiflorum pelargonium graveolens pelargonium regale pelargonium zonale pelargos pellaea perovskia perovskia atriplicifolia petroselinum crispum petun petunia petunia hybrida grandiflora petunia hybrida nana compacta petunia hybrida pendula petunia hybrida supperbissima phalаenopsis pinus pisces plantadinaceae platicerium poliant rose polygonum multiflorum polypodiaceae polypodiophyta poppy portulaca grandiflora portulaceae powis castle prunus avium sylvia prunus domestica black amber prunus serrulata psychotria elata pteridophyta pteris pyracantha rainbow sorbet ranunculus rhodiola rosea rhododendron robinia pseudoacacia rochea rosa rosa chinensis, minima rosa rugosa rose rosemary rose tree rosmarinus officinalis saffron saint basil the great salix babylonica salix caprea salix caprea kilmarnock salvia officinalis saponaria sarcococca saxifragaceae scrophularia nodosa sedum sempervivum senecio peregrinus setaria viridis shin sinapis arvensis solanaceae sorghum halepense spathiphyllum wallisii spearmint speciosum rubrum spiraea sramevliwa mimoza stephanotis stewartia pseudocamellia string of dolphins stromanthe syringa tagetes taurus ♉ tetranychidae teucrium chamaedrys teucrium lucidum teucrium x lucidrys teucrium x lucidrys prostratum thunbergia thysanoptera trachyandra tradescantia tradescantia pallida trialeurodes vaporariorum trifolium pratense trompet african queen tulipa tрахиандра urtica urticaceae valentine hoya vanda verbena veronica officinalis vespidae viburnum viburnum opulus vinca vinka viola tricolor wisteria yucca yucca elata yucca filamentosa yucca flacida yucca gloriosa yucca rostrata yucca thompsoniana zantedeschia zinnia μεγας βασιλειος πελαργος агератум адиантум азалия азиатска череша силвия азиатска шипка албиция алкална почва алоказия алпийска теменужка алфалиноленова киелина американска дива тиква амитис антракноза антуриум антуриум андре антуриум шерцер асплениум вивипарум астилбе астра афеландра бабино ухо бакопа балур бамбукова палма бегониеви бегония безсмъртниче белокрилки белопероне бенджамина бензен бензол бергения билка на века билки биозащита био тор богомолка божур божурови болести бонзай бонсай бор босилек брашнеста мана бръшлян бугенвилея будлея бук букет бунджибана бяла акация бял крем бял равнец вавилон васильовден вашингтония вейка на аарон великденче венециански слез вербена вертикално озеленяване вечерна иглика видео винка висящите градини на семирамида влакнест шмак водна пахира восъчно цвете вредители вредители в почвата вредители по листата и съблата вредители по пъпките и цветовете въздух възникване на букета външна камина габър гардения гигантски жив плет гинко главоболие гладиола гладиолата глициния глодиола годеция гола магнолия градина градина за кучета градинарство в поднос градините на семирамида градинска камина градински мъх градински стилове градински чай градинско езеро градинско осветление грижа за градината грижа за цветята грудки давалия далия дафинов лист двуджета овошки дебела мара дебелец декоративен банан декоративен лук декоративни треви декоративни храсти декоративно дърво декоратривен тютюн делфинчета денят на билките детелина джиука джоджен дива лоза див лук див морков див овес див чесън дигиталис дихондра домашен женшен домашни растения драгийка драцена дървовидна ружа европейска циклама едроцветна магнолия езеро ейкозенова киселина еленови рога еньо билкобер еньова буля еньовден ехинацея ешеверия жива коса живаниче живи камъчета живовлекови жив плет жълтеникав онопордум заболявания зазимяване замъка поуис заострена магнолия засаждане засаждане през март звездовидна магнолия здравец здравецови зелена лилия земна пчела земни бръмбари зимен жасмин зимни храсти златен корен златоочица зодии зодия зодия близнаци зодия водолей зодия лъв зодия овен зодия рак зодия риби зодия телец зъбобол зюмбюл иван бильобер иванден ивъндън иглика инвазивни растения ирак исландски мак история на букета исусов венец ищар йоковаридоме йоханес бурман каберлия кактус кактуси кала каланхое калдъръмче калиандра кализия калина калинка камбанка камелия каменоломкови камилски бодил камина кампанула камъни в бъбреците кана капков дозатор капково капково напояване каркаде картофови катерливи рози кедър киридоме кирил и методий кисел трън китайска роза кичест божуровиден мак клематис клен кокиче коледна звезда коледният чемшир колонни овошки компост компостиране комунига конски кестен коприва копър кордилине косопад кощрява кралски лилиум красула кристален антуриум круша доайенът от комис кускута куче кълбовидна хризантема лавандула лаватера лавдан лавровишна лайка лале лантана левурда лек лековити свойства лен леорда лечебни свойства лигуструм лилиецветна магнолия лилиум лилия на мира линдерния линолова киселина листни въшки листни дървеници листоминиращи мухи лобелия лоницера лоницера фрагрантисима лук лук есданиум луковици лук розенбах лупина лъв люляк лютиче магарешки бодил магарешки трън магданоз магнолиеви магнолия мак малабарски кестен маменици маранта маримо маточина медоносна пчела международен ден на жената мента мечи лук мидия микролепия минзухар миниатюрни рози мини върба мини овошки мишел бегон млечкови многогодишен шибой мойоги момина сълза монарда монокарпни моноклева кобра морибана мушкато мълчана вода мъх мъхово цвете навуходоносор ii напояване направи си сам напръстник нарцил нарцис нарцисови мухи насекоми неагари невен незабравка нематоди немезия непентес непета нивалин нова година новият женшен обикновен гингер обикновен див кестен обичаи оборска тор овошки огнище озеленяване олеандър омега 6 гама линоленова киселина омега 9 олеинова киселина органик органичен тор оридоме орлов нокът орфеево цвете орхидея отглеждане отглеждане на цветя отпуска отрупани цветя офис паламида палмитинова киселина памукови въшки папрати папратови паразитни оси паротия персика пасифлора пахиподиум пахистахис паяжинообразуващи акари пеларгониум пеларгос пелея пеперуди перовския персийска циклама песъчлива поща петуния пираканта пирински мак планинска роза планински ясен планинският лук платицериум плачеща бреза плачеща върба плачещи дървета плевел повeтица подагра подготовка на градинатаю подгризващи нощенки подрязване полиантови рози поливане поливна система поликарпни полски мак полски синап почва почвени мушици празници пречистване присадната плачеща върба проект daisie пролет пролетна подготовка псевдо камелия стюартия пурпурно сърце пълзящи растения пясък рoза радиола размножаване разсад ранункулус резитба резитба за подмладяване резитба за съхраняване резитба за формиране резитба след засаждане репелент риби риган родиола родопска хаберлея родопски силивряк роза рози розмарин розов златовръх розов корен рохея руска салвия руски градински чай руски мъдрец рустифината ръжда сабамики салвия сапунче свети валентин свети василий велики светулка св иван бильобер св иван купало св йоан кръстител свободно падащи цветя секджоджу семейство кокичеви семирамида сенчеста градина сиво гниене силивряк синьо пухче синя китка синя метличина синя тинтява склеротийно гниене сладък грах слива черен амбър сложноцветни слънчоглед смрадлика спатифилум спирея стайни растения стеаринова киселина стефанотис стирака строманте суданска роза сукуленти сукулентна роза суланжова магнолия сурва сурваки суша съвети сънотворен мак сянка т chamaedrys т lucidum тагетес татеваридоме тлъстига толуен толуол тор традесканция трипси трифон зарезан трихлоретилен трицветна градинска теменужка трицветна теменужка троскот тунбергия турта тученица тученицеви тютюн увивни растения увивни рози угурудка улица цветен пазар устойчиви растения устойчиви цветя ухлазки фалопия фасадно осветление фикус фикус бенджамин форзицията формалдехид фрезия фукиганаси фуксия фън шуей фън шуй хаберлея хамедореа хемиграфис хемороиди хибискус хищни акари хлорофитум хокидачи холандски лук хонг конг хонгконг хортензия хоста хоя карноза хоя керии храстовидна аморфа хризантема христов венец христов лук цветарник цветарство цветен пазар цветето на орфей цветна градина цветя церцидифилум циклама циния цъфтящи билки чадъровидна магнолия чаенохибридни рози чашкодрян чемшир червена детелина червена калина червен дрян червен киселец червено паяче червено подъбиче черница чесън чокан шапива билка шаримики шафран шибой шоколадова лоза щамбови рози щипалка щипалки щитоносни въшки щъркел юка ябълка златна превъзходна явор яневден яновден японска вишна японска роза японски церцидифилум ясен 盆栽 花墟道 風水 风水