Градината на Елеганц - Вашето зелено кътче в мрежата...

Отглеждане на бегония (Begonia)

Бегония (Begonia) Бегония (Begonia)

Бегонията принадлежи към семейство Begoniaceаe (Бегониеви). Родина на това многогодишно тревисто растение са тропичните и субтропичните области на Африка, Азия и Америка. Според ботаниците, към този род принадлежат над 2000 хибрида. Родът носи името на Мишел Бегон (Michel Begon) – френски губернатор на остров Хаити (Republique ďHaïti) и ботаник.

Богатото видово разнообразие е разпределено в два основни класа - Листнодекоративни бегони и Цъфтящи бегонии...

Листнодекоративните бегонии

Те се отглеждат заради красотата на листната им маса. Сортовете са едролистни, с бързо нарастващи и обагрени в ярки цветове листа. Някои са покрити с власинки, други с брадавици, трети са гладки, лъскави, силно врязани или кленовидни. Към стъблата се прикрепват постредством дълги, месести и овласени дръжки. Цветовете са обагрени в бледорозово и нямат естетическия ефект на листата. Най-популярните представители на този клас са:

  • Begonia rex – има едри и яркообагрени, овласени листа;
  • Begonia Bowerae – характерни за вида са светлозелените петънца, разположени симетрично по оцветените от тъмнозелено до кафяво дребни листа.
  • Begonia masoniana – листата са светло зелени с тъмни ивици, разположени около главната жилка и наподобяващи формата на малтийски кръст. По цялата петура са разположени множество нежни брадавици.
  • Begonia heracleifolia – листата са тънки, нежни, кленовидни и силно врязани;
  • Begonia burchellii – листата са гладки, тъмнозелени и лъскави отгоре и червеникави от долната страна. Свързват се с месестото и късо стъбло посредством червеникави, овласинени дръжки.

Цъфтящи бегонии

Цъфтящите видове представляват мини храстчета. Цветовете са еднодомни – мъжките са кичести, а женските прости, с едър и месест плодник. Цъфтежът е обилен, обагрен в бяло, жълто, розово, червено и техните нюанси. Някои видове са вечноцъфтящи, при други цъфтежът има сезонен характер. Представители на този клас са:

  • Begonia elatior – цъфти през зимата с едри и кичести цветове, изключително взискателна към светлината и влагата, деликатен и труден за отглеждане вид;
  • Begonia Corallina de Lucerna – стъблото е високо и слабо разклонено, листата имат сърцевидна форма, обагрени са отгоре в светло зелено и са обсипани със сребристи петънца, а долната страна има коралов цвят. Гроздовидните розово-червени цветове се появяват през пролетта и лятото.
  • Begonia cemperflorens – стъблото е разклонено и компактно. Листата са овални, обагрени в зелено или червеникаво, с восъчен налеп. Растенията са сукулентни и цъфтят през цялата година;
  • Begonia tuberhybrida – има два вида стъбла – многогодишно – подземна грудка и едногодишно – израства от грудката всяка пролет и умира в началото на зимата. Цветовете са мъжки – само с тичинки и женски – само с плодник;

Каскадна висяща бегония (Begonia)Местообитание на бегонията

Като цяло бегониите се развиват добре при температура 18-20° С, а през зимата не по-ниски от 16° С. Изключение прави Begonia rex, която изисква целогодишно 22-25° С.

Растенията са светлочувствителни. Целогодишно изискват много добра осветеност, с еднакъв интензитет и не понасят преките слънчеви лъчи. Единствено Begonia cemperflorens предпочита пряката слънчева светлина.

Грижи за бегонията

Бегонията не понася както изсъхване на почвата, така и преовлажнаване или застояване на водата. През пролетта и лятото се полива обилно, през есента и зимата – умерено. Водата трябва да е престояла и мека, а при поливките се внимава да не се мокрят листата. Водните капки увреждат листната маса. По тази причина, високата въздушна влажност, която изискват, се осигурява чрез поставяне на саксията върху съд с мокър мъх или торф. Директно пръскане на листата се прави при Begonia heracleifolia.

За подхранване се използват съответните универсални течни торове (за листно декоративни и за цъфтящи растения според вида на бегониите). Торенето се извършва ежеседмично.

Най-подходяща за развитието на цъфтящите бегониите е почвената смеска от равни части листовка и угнил оборски тор. Към нея се добавя незначително количество промит речен пясък. Почвата трябва да е добре дренирана и с киселинна реакция рН 5,5-6,5. При листнодекора-тивните видове смеската се състои от листовка, чимовка, угнил оборски тор и промит речен пясък в съотношение 1:2:1:0,5.

Begonia tuberhybrida се развива добре и в малки съдове, но листно-декоративните видове, които развиват силно коренище се нуждаят от пресаждане всяка пролет.

Вредители по бегонията

Най-често срещани болести по бегониите са: сивото гниене, стъбленото гниене, бронзовостта и брашнестата мана.

Сивото гниене поразява всички части на бегонията и най-вече младите листа. Заболяването е гъбично и се проявява при преполиване и влажност на въздуха над 90%, съчетани с температури под 16° С. За да се спре разпространението, заболелите части се премахват и се извършва пръскане с подходящ фунгицид.

Стъбленото гниене се проявява при отглеждане на растенията в неподходящи условия. Заболелите части се отстраняват и растението се премества в подходяща среда.

Бронзовостта се изявява в появата на единични или групирани бронзови петна по листата и те постепенно пожълтяват и изсъхват. Заболялото растение не може да бъде спасено и се изгаря, за да се ограничи разпространението на заразата върху останалите цветя.

Брашнестата мана е пагубна за растенията от този вид. Препоръчва се превантивно пръскане на младите растения с фунгицид и предпазване от преовлажняване. Ако вече са налице признаците на заболяването, най-добре е цветето да бъде унищожено. По този начин се спира развитието на брашнестата мана при останалите растения в жилището.

Коренище на листно-декоративна бегонияРазмножаване чрез разделяне на коренището

През пролетта, при пресаждане на листнодекоративните бегонии, коренището се разделя на няколко части и всяка се засажда в съд с подходяща почва...

Размножаване чрез базални резници

След израстване на младите филизи и при достигане на височина 5-10 см, те се отстраняват от грудката с помощта на остър цветарски нож или се откъсват с ръка.

Грудка на бегония с поникнали стъбълца

За да се предпази от зарази, грудката се обработва със сяра на прах и не се полива 2-3 дни. Резниците веднага се поставят във вкоренител, след което се засаждат в смеска от 2 части торф и 1 част едър пясък. Когато не се използва вкоренител, засаждането се извършва след 2-3 часа, след като раната е засъхнала. Оптималните условия за вкореняване са: температура 20-23° С, светлина и достатъчно влага. За вкореняването са необходими 2-3 седмици...

Стъблени резници от бегония

Размножаване чрез стъблени резници

От здравите и жизнени филизи се вземат резници с дължина около 10 см. Отрезите се правят с остър нож. Премахват се най-долните листа,всички цветове и цветни пъпки, а по-големите листа се съкращават наполовина. Така подготвените резници се засаждат в нормално овлажнена и лека почвена смес...

Размножаване чрез листни резници

Използват се само здрави и свежи листа (със или без дръжка). Резници от лист на бегонияС остър нож дръжката се отрязва ниско, непосредствено до самото стъбло. Оставянето на стърчащи дръжки освен лоша визия, увеличава възможностите за бактериална зараза на растението. Листът се обръща с жилките нагоре, и се разрязва на триъгълници, като върхът им съвпада с центъра на листото. За някои видове се препоръчва разрязване на квадрат или петоъгълник, но каквато и форма да бъде избрана, винаги резникът трябва да съдържа част от главните жилки, защото от тях се образуват корените. Резниците се поставят внимателно в почвената смеска (с върха надолу), мястото около тях се уплътнява и се полива внимателно. След отцеждането на водата, съдът се покрива със стъкло или полиетилен. Периодично покритието се снема за отстраняване на образувалия се конденз. След вкореняване, растенията се изваждат внимателно, заедно с почвата около тях и се засаждат в самостоятелни съдове. От един лист могат да се получат 10-20 нови растения...

Засадени резници от лист на бегония     Поникнали бегониии от листни резници

Размножаване чрез семена

Семенна кутийка на бегония

Семенна кутийка

Семена от бегония

Семена

Поници на бегония

Поници

Семената се засяват през март. Изискват се висока влажност и температура 20-22° С. Разсадът се пикира, когато пониците достигнат височина 3-4 см. Този метод изисква повече време. Цъфтеж може да се очаква през юни-юли...

Подходящи съдове за засаждане

Съдовете в които ще засаждаме бегониите е желателно да са с размери Ф11-15 за да се радваме на обилен цъфтеж. Те могат да бъдат креамични саксии, дървени сандъчета/кашпи или пък ратанови кошници/кашпи...

Цъфнали бегонии...


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Begonia Bowerae, Begonia Corallina, Begonia Elatior, Begonia Rex

Последна промяна: Сряда, 22 Юни 2016 14:44

Свързани статии (по етикет)


нагоре

Етикети

8 март 14 февруари 24 май acari acer achillea millefolium aegagropila linnaei aesculus hippocastanum ageratum agrotis ipsilon akebia akebia quinata albizia allium allium cristophii allium holladicum allium jesdianum allium oreophilum allium rosenbachianum allium sativum allium ursinum alocasia amaryllidaceae amorpha fruticosa anethum graveolens anguloa uniflora anthurium andreanum anthurium crystallinum anthurium scherzerianum antirrhinum aphelandra aphididae aphis gossypii apis mellifera apricot fudge aquarius aries aristolochia salvadorensis asplenium viviparum asteraceae astilbe astra avena fatua bacopa basil begonia begonia bowerae begonia burchellii begonia cemperflorens begoniaceаe begonia corallina de lucerna begonia elatior begonia heracleifolia begonia masoniana begonia rex beloperone berberis bergenia betula pendula bombus bonsai bonzai bougainvillea brassia broken hard bryonia alba buddleia buxus cacti calceolaria uniflora caleana major calendula calla calliandra callisia callisia fragrans cambria camellia campanula cancer ♋ canna carpinus cedrus centaurea centaurea cyanthus cercidiphyllum japonicum chamaedorea chamomilla chlorophytum comosum chrisanthemum chrysanthemum chrysanthemum indicum chrysanthemum multiflora chrysopidae cirsium cistus claude monet clematis climbing rose clover coccinellidae coccoidea coleoptera compost composting convallaria convallaria majalis convoevulus cornus cotinus crassula crocus crocus sativus cuscuta cyclamen cyclamen europaeum cyclamen persicum cynodon dactilon dahlia daucus carota davalia dendranthema dendrobium, dichondra digitalis dill ditylenchus dipsac doyenne du comice dracaena dracaena massangeana echerveria echinacea echinacea angustifolia ensete ventricosum erysimum erysimum cheiri euonymus euphorbiaceae euphorbia milii euphorbia pulcherrima fagus fallopia multiflora felicite parmentier feng shui fengshuǐ fern ficus ficus benjamina flower market road forficula auricularia forsythia fourth of july foxgloves fraxinus fraxinus exelsior freesia fuchsia fungus gnat galanthus gemini ♊ gentiana сruciata geraniaceae geranium ginkgo biloba gladiolus godetia greenovia dodrentalis gynura haberlea rhodopensis hanging gardens of babylon hedera hedera canariensis hedera helix hedge helianthus helianthus annuus hemigraphis alternate hibiscus hikae hiv hokus pokus hong kong hongkong hosta hoya carnosa hoya kerrii hyacinthus hybridtea rose hydrangea impatiens bequaertii impatiens psittacina jasminum nudiflorum jiyuka johannes burman joseph's coat kalanchoe kalanchoe beharensis kalanchoe blossfeldiana kalanchoe manginii kalanchoe tomentosa lampyrida lantana camara lathyrus odoratus laurel laurocerasus laurus nobilis lavandula lavandula angustifolia lavatera lavender ldl холестерол leo ligustrum liliaceae lilium lilium candidum lilium croceum lilium lancifolium lily lilyofthevalley lily of the valley lindernia linum narbonerise liriomyza lithops lobelia lonicera lonicera fragrantissima lupinus magnolia magnolia acuminatа magnoliaceae magnolia denudate magnolia grandiflora magnolia lilieflora magnolia soulangeana magnolia stellata magnolia tripetala malabar chestnut malus golden delicious mantodea maranta marimo masdevalia matricaria matricaria chamomilla melilotus melissa officinalis mentha mentha piperita mentha spicata michel begon microlepia strigosa mimosa mimosa pudica mint monarda didyma money tree monguba monocled cobra moribana morus moss balls munguba mushkato myosotis sylvatica mимоза naja kaouthia narcissus narcissus bulb fly nemesia nepenthes nepeta mussini nettle nicotiana nicotiana alata nicotiana sylvestris nicotiana x sanderae nivalin nostalgia ocimum basilicum odontotarsus grammicus oenothera biennis oleander onopordon akanthium onopordum acanthium ophrys bombyliflora orchid orchis italica oregano origanium vulgare orobance osiria pachira aquatica pachypodium pachystachys paeonia paeoniaceae paeonia lactiflora paeonia peregrina mill papageno papaver papaver degenii papaver nudicaule papaver paeoniflorum papaver rhoeas papaver somniferum parrotia persica parsley parthenocissus quinquefolia parthenocissus tricuspidata passiflora pelargonium pelargonium domestikum pelargonium grandiflorum pelargonium graveolens pelargonium regale pelargonium zonale pelargos pellaea perovskia perovskia atriplicifolia petroselinum crispum petun petunia petunia hybrida grandiflora petunia hybrida nana compacta petunia hybrida pendula petunia hybrida supperbissima phalаenopsis pinus pisces plantadinaceae platicerium poliant rose polygonum multiflorum polypodiaceae polypodiophyta poppy portulaca grandiflora portulaceae powis castle prunus avium sylvia prunus domestica black amber prunus serrulata psychotria elata pteridophyta pteris pyracantha rainbow sorbet ranunculus rhodiola rosea rhododendron robinia pseudoacacia rochea rosa rosa chinensis, minima rosa rugosa rose rosemary rose tree rosmarinus officinalis saffron saint basil the great salix babylonica salix caprea salix caprea kilmarnock salvia officinalis saponaria sarcococca saxifragaceae scrophularia nodosa sedum sempervivum senecio peregrinus setaria viridis shin sinapis arvensis solanaceae sorghum halepense spathiphyllum wallisii spearmint speciosum rubrum spiraea sramevliwa mimoza stephanotis stewartia pseudocamellia string of dolphins stromanthe syringa tagetes taurus ♉ tetranychidae teucrium chamaedrys teucrium lucidum teucrium x lucidrys teucrium x lucidrys prostratum thunbergia thysanoptera trachyandra tradescantia tradescantia pallida trialeurodes vaporariorum trifolium pratense trompet african queen tulipa tрахиандра urtica urticaceae valentine hoya vanda verbena veronica officinalis vespidae viburnum viburnum opulus vinca vinka viola tricolor wisteria yucca yucca elata yucca filamentosa yucca flacida yucca gloriosa yucca rostrata yucca thompsoniana zantedeschia zinnia μεγας βασιλειος πελαργος агератум адиантум азалия азиатска череша силвия азиатска шипка албиция алкална почва алоказия алпийска теменужка алфалиноленова киелина американска дива тиква амитис антракноза антуриум антуриум андре антуриум шерцер асплениум вивипарум астилбе астра афеландра бабино ухо бакопа балур бамбукова палма бегониеви бегония безсмъртниче белокрилки белопероне бенджамина бензен бензол бергения билка на века билки биозащита био тор богомолка божур божурови болести бонзай бонсай бор босилек брашнеста мана бръшлян бугенвилея будлея бук букет бунджибана бяла акация бял крем бял равнец вавилон васильовден вашингтония вейка на аарон великденче венециански слез вербена вертикално озеленяване вечерна иглика видео винка висящите градини на семирамида влакнест шмак водна пахира восъчно цвете вредители вредители в почвата вредители по листата и съблата вредители по пъпките и цветовете въздух възникване на букета външна камина габър гардения гигантски жив плет гинко главоболие гладиола гладиолата глициния глодиола годеция гола магнолия градина градина за кучета градинарство в поднос градините на семирамида градинска камина градински мъх градински стилове градински чай градинско езеро градинско осветление грижа за градината грижа за цветята грудки давалия далия дафинов лист двуджета овошки дебела мара дебелец декоративен банан декоративен лук декоративни треви декоративни храсти декоративно дърво декоратривен тютюн делфинчета денят на билките детелина джиука джоджен дива лоза див лук див морков див овес див чесън дигиталис дихондра домашен женшен домашни растения драгийка драцена дървовидна ружа европейска циклама едроцветна магнолия езеро ейкозенова киселина еленови рога еньо билкобер еньова буля еньовден ехинацея ешеверия жива коса живаниче живи камъчета живовлекови жив плет жълтеникав онопордум заболявания зазимяване замъка поуис заострена магнолия засаждане засаждане през март звездовидна магнолия здравец здравецови зелена лилия земна пчела земни бръмбари зимен жасмин зимни храсти златен корен златоочица зодии зодия зодия близнаци зодия водолей зодия лъв зодия овен зодия рак зодия риби зодия телец зъбобол зюмбюл иван бильобер иванден ивъндън иглика инвазивни растения ирак исландски мак история на букета исусов венец ищар йоковаридоме йоханес бурман каберлия кактус кактуси кала каланхое калдъръмче калиандра кализия калина калинка камбанка камелия каменоломкови камилски бодил камина кампанула камъни в бъбреците кана капков дозатор капково капково напояване каркаде картофови катерливи рози кедър киридоме кирил и методий кисел трън китайска роза кичест божуровиден мак клематис клен кокиче коледна звезда коледният чемшир колонни овошки компост компостиране комунига конски кестен коприва копър кордилине косопад кощрява кралски лилиум красула кристален антуриум круша доайенът от комис кускута куче кълбовидна хризантема лавандула лаватера лавдан лавровишна лайка лале лантана левурда лек лековити свойства лен леорда лечебни свойства лигуструм лилиецветна магнолия лилиум лилия на мира линдерния линолова киселина листни въшки листни дървеници листоминиращи мухи лобелия лоницера лоницера фрагрантисима лук лук есданиум луковици лук розенбах лупина лъв люляк лютиче магарешки бодил магарешки трън магданоз магнолиеви магнолия мак малабарски кестен маменици маранта маримо маточина медоносна пчела международен ден на жената мента мечи лук мидия микролепия минзухар миниатюрни рози мини върба мини овошки мишел бегон млечкови многогодишен шибой мойоги момина сълза монарда монокарпни моноклева кобра морибана мушкато мълчана вода мъх мъхово цвете навуходоносор ii напояване направи си сам напръстник нарцил нарцис нарцисови мухи насекоми неагари невен незабравка нематоди немезия непентес непета нивалин нова година новият женшен обикновен гингер обикновен див кестен обичаи оборска тор овошки огнище озеленяване олеандър омега 6 гама линоленова киселина омега 9 олеинова киселина органик органичен тор оридоме орлов нокът орфеево цвете орхидея отглеждане отглеждане на цветя отпуска отрупани цветя офис паламида палмитинова киселина памукови въшки папрати папратови паразитни оси паротия персика пасифлора пахиподиум пахистахис паяжинообразуващи акари пеларгониум пеларгос пелея пеперуди перовския персийска циклама песъчлива поща петуния пираканта пирински мак планинска роза планински ясен планинският лук платицериум плачеща бреза плачеща върба плачещи дървета плевел повeтица подагра подготовка на градинатаю подгризващи нощенки подрязване полиантови рози поливане поливна система поликарпни полски мак полски синап почва почвени мушици празници пречистване присадната плачеща върба проект daisie пролет пролетна подготовка псевдо камелия стюартия пурпурно сърце пълзящи растения пясък рoза радиола размножаване разсад ранункулус резитба резитба за подмладяване резитба за съхраняване резитба за формиране резитба след засаждане репелент риби риган родиола родопска хаберлея родопски силивряк роза рози розмарин розов златовръх розов корен рохея руска салвия руски градински чай руски мъдрец рустифината ръжда сабамики салвия сапунче свети валентин свети василий велики светулка св иван бильобер св иван купало св йоан кръстител свободно падащи цветя секджоджу семейство кокичеви семирамида сенчеста градина сиво гниене силивряк синьо пухче синя китка синя метличина синя тинтява склеротийно гниене сладък грах слива черен амбър сложноцветни слънчоглед смрадлика спатифилум спирея стайни растения стеаринова киселина стефанотис стирака строманте суданска роза сукуленти сукулентна роза суланжова магнолия сурва сурваки суша съвети сънотворен мак сянка т chamaedrys т lucidum тагетес татеваридоме тлъстига толуен толуол тор традесканция трипси трифон зарезан трихлоретилен трицветна градинска теменужка трицветна теменужка троскот тунбергия турта тученица тученицеви тютюн увивни растения увивни рози угурудка улица цветен пазар устойчиви растения устойчиви цветя ухлазки фалопия фасадно осветление фикус фикус бенджамин форзицията формалдехид фрезия фукиганаси фуксия фън шуей фън шуй хаберлея хамедореа хемиграфис хемороиди хибискус хищни акари хлорофитум хокидачи холандски лук хонг конг хонгконг хортензия хоста хоя карноза хоя керии храстовидна аморфа хризантема христов венец христов лук цветарник цветарство цветен пазар цветето на орфей цветна градина цветя церцидифилум циклама циния цъфтящи билки чадъровидна магнолия чаенохибридни рози чашкодрян чемшир червена детелина червена калина червен дрян червен киселец червено паяче червено подъбиче черница чесън чокан шапива билка шаримики шафран шибой шоколадова лоза щамбови рози щипалка щипалки щитоносни въшки щъркел юка ябълка златна превъзходна явор яневден яновден японска вишна японска роза японски церцидифилум ясен 盆栽 花墟道 風水 风水