Градината на Елеганц - Вашето зелено кътче в мрежата...

Отглеждане на петуния (Petunia)

Петуния (Petunia) Петуния (Petunia)

Петунията принадлежи към семейство Solanaceae (Картофови). Тя е широко разпространено, многогодишно, тревисто растение, което при нашите климатични условия се отглежда като едногодишно.

Тропическите части на Южна Америка се приемат за родина на петунията. Поради приликата с тютюна, получава името си от бразилското му наименование (от португалски – petun, петун - тютюн). Съществува и втора версия, според която растението носи името на френския ботаник Петун (Peyton), който поставя начало на култивирането ѝ в Европа...

Петунията има храстовидно, силно разклонено стъбло с височина 15-50 см. Листата са зелени или тъмнозелени, овални, покрити с власинки. Дължината им, в зависимост от сорта, варира между 5 и 11 см. В зависимост от стъбленото развитие се разпознават бордюрни и каскадни сортове.

Цветовете са фуневиевидни, много нежни и обагрени във всички нюанси на червено, розово, виолет, циклама, синьо, бяло и жълто. Разположени са по единично, на къси дръжки. Сортовете са едноцветни, двуцветни, прости, кичести и силно кичести. В зависимост от броя и едрината им, се разделят на едроцветни и многоцветни. Едроцветните сортове образуват ограничен брой цветове с диаметър 8-12 см. При многоцветните, стъблото е по-разклонено и е отрупано с многобройни, но по-дребни цветчета (5 см в диаметър).

Видове петуния

Цветето се селектира от 1825 година от белгийски, английски и френски ботаници и семепроизводители. Първите кичести сортове са създадени в далечната 1849 година, а век по-късно в Япония е създаден първият силно кичест сорт. Днес се отглеждат предимно:

  • Petunia hybrida supperbissima – характеризира се с широки листа и едри цветове с къдрава периферия;
  • Petunia hybrida pendula – каскаден сорт (с висящи стъбла);
  • Petunia hybrida nana compacta – има гъсти стъбла и дребни цветове;
  • Petunia hybrida grandiflora – с красиви, едри цветове.

Каскадна висяща петуния (Petunia hybrida pendula)Местообитание на петунията

Петунията е светлолюбива култура, която понася много добре преките слънчеви лъчи. При отглеждане на полусянка, растението има издължени междувъзлия, жълтее и цъфти с малко на брой дребни цветове. Не понася въздушни течения. Развива се добре върху почва за балконски растения или градинска почва, обогатена с угнил оборски тор. Най-важното изискване към почвата е да бъде перфектно дренирана.

Грижи за петунията

Поливките са обилни и до края на май се извършват през 1 – 2 дни. През юни растенията се поливат всеки ден, а през юли и август – два пъти дневно. Ако листата започнат да вехнат или жълтеят, независимо от сезона, поливките се разреждат. При необходимост растението се пресажда в нова, по-добре дренирана почва, тъй като в следствие на преовлажняването, съществува опасност от загниване на коренчетата. Цветовете са силно чувствителни към водата. Всяко намокряне при поливане или дъжд ги уврежда необратимо.

За подхранаване се използват универсални течни торове или тор за петунии. Препоръчително е редуването на почвено и листно подхранване, както и добавяне на желязо и калций във водата. Младите растения могат да се подхранят еднократно и с азотни торове, но това трябва да стане преди образуването на цветните пъпки (употребата на азотен или неугнил оборски тор намалява цъфтежа).

За получаване на по-обемна маса, връхчетата на младите филизи (след 4-5 лист) се прищипват. Това стимулира разклоняването на стъблото. Пензирането (прищипването) се извършва 2-3 пъти преди цъфтежа.

Семената на петуниите се образуват много бързо, след което цъфтежът намалява, а растенията умират. За да се спре образуването на семена и стимулира развитието на нови цветни пъпки, прецъфтелите цветове се премахват своевременно.

В средата на лятото (края на юли, началото на август) стъблата прорастват, издължават се и образуването на нови цветни пъпки спира. За да се обнови растението, се извършва подрязване. С помощта на градинарска ножица се съкращава наполовина дължината на всички стъбла. След двадесетина дни растенията отново ще се покрият с красиви и ярки цветове. 

Вредители по петунията

Вредители по петунията са листните въшки, белокрилките и голите охлюви. За борбата с тях се използват препарати, които се предлагат в агроаптеките и цветарските магазини.

Изключително опасна за този растителен вид е брашнестата мана. Засегнатите растения не могат да бъдат възстановени. За да се спре разпространението на заразата в цялата цветна леха, заболялото растение и здравите около него се изскубват и унищожават, след което се извършва пръскане с фунгицид. За борба с болестта се препоръчва превантивно пръскане на младите растения с фунгицид.

Размножаване чрез резници

Отрязване на разник от петуния...От резници се размножават каскадните и кичестите сортове. През юли растенията, от които ще се вземат резниците (т.нар. майчини растения) се пресаждат съдове, чийто диаметър е съобразен с големината на кореновата система (11-13 см). Съдовете се поставят в добре осветени помещения, при температура 10-12° С. През септември се пресаждат в почвена смеска от 2 части угнил оборски тор и 1 част чимовка. Връхните филизи се премахват. Не се допуска образуване на цветни пъпки и цъфтеж на майчините растения. През декември започва развитието на пазвените пъпки. Първите филизи се появавяват в средата на януари. Така през март ще се получат качествени резници. Едно майчино растение дава около 20-25 резника.

Засаждане на резник от петуния...      Засадени резници от петуния...

В сандъче с добрър дренаж се поставя богата на хумус почва. Върху нея се нанася слой от перлит или пясък с дебелина 2-2,5 см. Така подготвеният съд се полива с разтвор на фунгицид. След два дни с помощта на остър нож се вземат връхни резници. Срезът се прави след 5-6-ти лист с остър цветарски нож. Всички листа, с изключение на връхната двойка се премахват. Филизите се засаждат веднага след отрязването на разстояние 2-3 см. един от друг. В субстрата влиза около ¼ от дължината на резника. Препоръчва се използването на вкоренител. Почвата се оросява с пулверизатор и резниците се покриват със стъкло или полиетилен. За вкореняването са необходими около 10 дни. Субстратът за вкореняване не може да бъде използван повторно.

Размножаване чрез семена

Семенна кутийка на петуния

Семенна кутийка

Семена от петуния

Семена

Поници на петуния

Поници

Семената са двусемеделни, изключително дребни и за да се разпределят по-равномерно върху почвената повърхност, се смесват с пясък. На пазара се предлагат и пелетирани семена. При тях, оцветеното в светли тонове покритие, не само предпазва от зарази, но спомага за по-равномерното им разпределяне в съда за засяване.

Семенцата не се покриват с почва, а леко се притискат и овлажняват с пулверизатор. Съдът се покрива с полиетилен. При температура 15-20° С поникват за 20 дни. Пониците се оросяват ежедневно, тъй като коренчетата са разположени на повърхността на почвата и без влага лесно загиват. След покълването на семената съдът се открива постепенно, за да да привикне разсадът към външните условия. След появата на 2 същински листа на стълбцето, се извършва първото пикиране. За целта растенията се вземат заедно с почвата около тях и се засаждат на разстояние 3-4 см едно от друго в сандъчета. Развитието на младите стъбълца е доста бързо, което налага второ пикиране. При него растенията се засяват в саксийки с диаметър 7-8 см. За да привикнат към пролетните температурни амплитуди, младите растения се „закаляват“ (изнасят се на открито за кратко, като през следващите дни престоят им постепенно се удължава).

Подходящи съдове за засаждане

Съдовете в които ще засаждаме петуниите е желателно да са едноцветни креамични саксии, дървени сандъчета/кашпи или пък ратанови кошници/кашпи в които всяко цвете изглежда доста оригинално...

Цъфнали петунии...


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Petunia

Последна промяна: Сряда, 22 Юни 2016 13:51

нагоре

Етикети

8 март 14 февруари 24 май acari acer achillea millefolium aesculus hippocastanum ageratum agrotis ipsilon akebia akebia quinata albizia allium allium cristophii allium holladicum allium jesdianum allium oreophilum allium rosenbachianum allium sativum allium ursinum alocasia amaryllidaceae amorpha fruticosa anethum graveolens anguloa uniflora anthurium andreanum anthurium crystallinum anthurium scherzerianum antirrhinum aphelandra aphididae aphis gossypii apis mellifera apricot fudge aquarius araucaria aries aristolochia salvadorensis asplenium viviparum asteraceae astilbe astra avena fatua bacopa basil begonia begonia bowerae begonia burchellii begonia cemperflorens begoniaceаe begonia corallina de lucerna begonia elatior begonia heracleifolia begonia masoniana begonia rex beloperone berberis bergenia betula pendula bombus bonsai bonzai bougainvillea brassia broken hard bryonia alba buddleia buxus cacti calceolaria uniflora caleana major calendula calla calliandra callisia callisia fragrans cambria camellia campanula cancer ♋ canna capricorn carpinus cedrus centaurea centaurea cyanthus cercidiphyllum japonicum chabana chamaedorea chamomilla chrisanthemum chrysanthemum chrysanthemum indicum chrysanthemum multiflora chrysopidae cirsium cistus clematis climbing rose clover coccinellidae coccoidea coleoptera compost composting convallaria convallaria majalis convoevulus cordyline cornus cotinus crassula crocus crocus sativus cuscuta cyclamen cyclamen europaeum cyclamen persicum cynodon dactilon dahlia daucus carota davalia dendranthema dendrobium, dichondra digitalis dill ditylenchus dipsac doyenne du comice dracaena dracaena massangeana echerveria echinacea echinacea angustifolia ensete ventricosum epiphyllum erysimum erysimum cheiri euonymus euphorbiaceae euphorbia milii euphorbia pulcherrima fagus fallopia multiflora felicite parmentier feng shui fengshuǐ fern ficus ficus benjamina flower market road forficula auricularia forsythia foxgloves fraxinus fraxinus exelsior freesia fuchsia fungus gnat galanthus gemini ♊ gentiana сruciata geraniaceae geranium ginkgo biloba gladiolus godetia gynura haberlea rhodopensis hanging gardens of babylon hedera hedera canariensis hedera helix hedge helianthus helianthus annuus hemigraphis alternate hibiscus hikae hiv hokus pokus hong kong hongkong hosta hyacinthus hybridtea rose hydrangea impatiens bequaertii impatiens psittacina jasminum nudiflorum jiyuka johannes burman kalanchoe kalanchoe beharensis kalanchoe blossfeldiana kalanchoe manginii kalanchoe tomentosa lampyrida lantana camara lathyrus odoratus laurel laurocerasus laurus nobilis lavandula lavandula angustifolia lavatera lavender ldl холестерол leo ligustrum liliaceae lilium lilium candidum lilium croceum lilium lancifolium lily lily of the valley lilyofthevalley lindernia linum narbonerise liriomyza lobelia lonicera lonicera fragrantissima lupinus magnolia magnolia acuminatа magnoliaceae magnolia denudate magnolia grandiflora magnolia lilieflora magnolia soulangeana magnolia stellata magnolia tripetala malabar chestnut malus golden delicious mantodea maranta masdevalia matricaria matricaria chamomilla melilotus melissa officinalis mentha mentha piperita mentha spicata michel begon microlepia strigosa mimosa mimosa pudica mint monarda didyma money tree monguba monocled cobra moribana morus munguba mushkato myosotis sylvatica mимоза nagaire naja kaouthia narcissus narcissus bulb fly nemesia nepenthes nepeta mussini nerium oleander nettle nicotiana nicotiana alata nicotiana sylvestris nicotiana x sanderae nivalin ocimum basilicum odontotarsus grammicus oenothera biennis oleander onopordon akanthium onopordum acanthium ophrys bombyliflora orchid orchis italica oregano origanium vulgare orobance pachira aquatica pachypodium pachystachys paeonia paeoniaceae paeonia lactiflora paeonia peregrina mill papageno papaver papaver degenii papaver nudicaule papaver paeoniflorum papaver rhoeas papaver somniferum parrotia persica parsley parthenocissus quinquefolia parthenocissus tricuspidata passiflora passiflora caerulea pelargonium pelargonium domestikum pelargonium grandiflorum pelargonium graveolens pelargonium regale pelargonium zonale pelargos pellaea perovskia perovskia atriplicifolia petroselinum crispum petun petunia petunia hybrida nana compacta petunia hybrida pendula petunia hybrida supperbissima phalаenopsis pinus pisces plantadinaceae platicerium poliant rose polygonum multiflorum polypodiaceae polypodiophyta polypodium poppy portulaca grandiflora portulaceae powis castle prunus avium sylvia prunus domestica black amber prunus serrulata psychotria elata pteridophyta pteris pyracantha ranunculus rhodiola rosea rhododendron rikka robinia pseudoacacia rochea rosa rosa chinensis, minima rosa rugosa rose rosemary rose tree rosmarinus officinalis saffron saint basil the great salix babylonica salix caprea salix caprea kilmarnock salvia officinalis sansevieria saponaria sarcococca saxifragaceae scorpio scrophularia nodosa sedum seika sempervivum setaria viridis shin shoka sinapis arvensis soe solanaceae sorghum halepense spathiphyllum wallisii spearmint speciosum rubrum spiraea sramevliwa mimoza stephanotis stewartia pseudocamellia stromanthe syringa tagetes tamarix taurus ♉ taxus baccata tetranychidae teucrium chamaedrys teucrium lucidum teucrium x lucidrys teucrium x lucidrys prostratum thunbergia thysanoptera tradescantia tradescantia pallida trialeurodes vaporariorum trifolium pratense trompet african queen tulipa urtica urticaceae vanda verbena veronica officinalis vespidae viburnum viburnum opulus vinca vinka viola tricolor wisteria yucca yucca elata yucca filamentosa yucca flacida yucca gloriosa yucca rostrata yucca thompsoniana zantedeschia zinnia μεγας βασιλειος πελαργος агератум адиантум азалия азиатска череша силвия азиатска шипка албиция алкална почва алоказия алпийска теменужка алфалиноленова киелина американска дива тиква амитис антракноза антуриум антуриум андре антуриум шерцер араукария асплениум вивипарум астилбе астра афеландра бабино ухо бакопа балур бамбукова палма бегониеви бегония безсмъртниче белокрилки белопероне бенджамина бензен бензол бергения билка на века билки биозащита био тор богомолка божур божурови болести бонзай бонсай бор босилек брашнеста мана бръшлян бугенвилея будлея бук букет бунджибана бяла акация бял крем бял равнец вавилон васильовден вашингтония вейка на аарон великденче венециански слез вербена вертикално озеленяване вечерна иглика видео винка висящите градини на семирамида влакнест шмак водна пахира вредители вредители в почвата вредители по листата и съблата вредители по пъпките и цветовете въздух възникване на букета външна камина габър гардения гигантски жив плет гинко гинура главоболие гладиола гладиолата глициния глодиола годеция гола магнолия градина градина за кучета градинарство в поднос градините на семирамида градинска камина градински мъх градински стилове градински чай градинско осветление грижа за градината грижа за цветята грижи за кактус грудки давалия далия дафинов лист двуджета овошки дебела мара дебелец декоративен банан декоративен лук декоративни треви декоративни храсти декоративно дърво декоратривен тютюн денят на билките детелина джин джиука джоджен дива лоза див лук див морков див овес див чесън дигиталис дихондра домашен женшен драгийка драцена дървовидна ружа европейска циклама едроцветна магнолия ейкозенова киселина еленови рога еньо билкобер еньова буля еньовден ехинацея ешеверия жива коса живаниче живи цветя живовлекови жив плет жълтеникав онопордум заболявания зазимяване замъка поуис заострена магнолия засаждане засаждане през март звездовидна магнолия здравец здравецови земна пчела земни бръмбари зимен жасмин зимни храсти златен корен златоочица зодии зодия зодия близнаци зодия водолей зодия зирог зодия лъв зодия овен зодия рак зодия риби зодия скорпион зодия телец зокум зъбобол зюмбюл иван бильобер иванден ивъндън иглика изправени цветя инвазивни растения ирак исландски мак история на букета исусов венец ищар йоковаридоме йоханес бурман каберлия кактус кактуси кала каланхое калдъръмче калиандра кализия калина калинка камбанка камелия каменоломкови камилски бодил камина кампанула камъни в бъбреците кана капково капково напояване каркаде картофови катерливи рози кедър киридоме кирил и методий кисел трън китайска роза кичест божуровиден мак клематис клен козирог кокиче коледна звезда коледният чемшир колонни овошки компост компостиране комунига конски кестен коприва копър кордилине косопад кощрява кралски лилиум красула кристален антуриум круша доайенът от комис кускута куче кълбовидна хризантема лавандула лаватера лавдан лавровишна лайка лале лантана левурда лек лековити свойства лен леорда лечебни свойства лигуструм лилиецветна магнолия лилиум лилия на мира линдерния линолова киселина листни въшки листни дървеници листоминиращи мухи лобелия лоницера лоницера фрагрантисима лук лук есданиум луковици лук розенбах лупина лъв люляк лютиче лян магарешки бодил магарешки трън магданоз магнолиеви магнолия мак малабарски кестен маменици маранта маточина медоносна пчела международен ден на жената мента мечи лук мидия микролепия минзухар миниатюрни рози мини върба мини овошки мишел бегон млечкови многогодишен шибой мойоги момина сълза монарда монокарпни моноклева кобра морибана мушкато мълчана вода мъх навуходоносор ii нагеире напояване напръстник нарцил нарцис нарцисови мухи насекоми неагари невен незабравка нематоди немезия непентес непета нивалин нова година новият женшен обикновен гингер обикновен див кестен обикновен тис обичаи оборска тор овошки огнище олеандър омега 6 гама линоленова киселина омега 9 олеинова киселина органик органичен тор оридоме орлов нокът орфеево цвете орхидея отглеждане отглеждане на цветя отрупани цветя офис паламида палмитинова киселина памукови въшки папрати папратови паразитни оси паротия персика пасифлора пахиподиум пахистахис паяжинообразуващи акари пеларгониум пеларгос пелея пеперуди перовския персийска циклама песъчлива поща петуния пираканта пирински мак планинска роза планински ясен планинският лук платицериум плачеща бреза плачеща върба плачещи дървета плевел повeтица подагра подготовка на градинатаю подгризващи нощенки подрязване полиантови рози поливане поликарпни полски мак полски синап почва почвени мушици празници пречистване присадната плачеща върба проект daisie пролет пролетна подготовка псевдо камелия стюартия птерис пурпурно сърце пълзящи растения пясък рoза радиола размножаване разсад ранункулус резитба резитба за подмладяване резитба за съхраняване резитба за формиране резитба след засаждане репелент риби риган родиола родопска хаберлея родопски силивряк роза рози розмарин розов златовръх розов корен рохея руска салвия руски градински чай руски мъдрец рустифината ръжда сабамики салвия сансевиериа сапунче свети валентин свети василий велики светулка св иван бильобер св иван купало св йоан кръстител свободно падащи цветя сейка секджоджу семейство кокичеви семирамида сенчеста градина сиво гниене силивряк синьо пухче синя китка синя метличина синя тинтява сладък грах слива черен амбър сложноцветни слънчоглед смрадлика снежен минзухар спатифилум спирея стеаринова киселина стефанотис стирака строманте суданска роза суланжова магнолия сурва сурваки суша съвети сънотворен мак сянка т chamaedrys т lucidum тагетес тамарикс татеваридоме тен тлъстига толуен толуол тор традесканция трипси трифон зарезан трихлоретилен трицветна градинска теменужка трицветна теменужка троскот тунбергия турта тученицеви тютюн увивни растения увивни рози угурудка улица цветен пазар устойчиви растения устойчиви цветя ухлазки фалопия фасадно осветление фикус фикус бенджамин форзицията формалдехид фрезия фукиганаси фуксия фън шуей фън шуй хаберлея хамедореа хемиграфис хемороиди хибискус хищни акари хлорофитум хокидачи холандски лук хонг конг хонгконг хортензия хоста храстовидна аморфа хризантема христов венец христов лук цветарник цветарство цветен пазар цветето на орфей цветна градина цветя церцидифилум циклама циния цъфтящи билки чабана чадъровидна магнолия чаенохибридни рози чайни цветя чашкодрян чемшир червена детелина червена калина червен дрян червен киселец червено паяче червено подъбиче черница чесън чи чокан шапива билка шаримики шафран шибой шока шоколадова лоза щамбови рози щипалка щипалки щитоносни въшки щъркел юка ябълка златна превъзходна явор яневден яновден японска вишна японска роза японски церцидифилум японски чашкодрян ясен 盆栽 花墟道 風水 风水