Градината на Елеганц - Вашето зелено кътче в мрежата...

Идеи за декориране със Скандинавски мъх

Вече не е нужно да избирате между модерния начин на живот и природата. Най-актуалните тенденции в интериорния дизайн и аранжировките Ви дават възможност да създадете перфектна хармония у дома или офиса. Скандинавският мъх е идеалният избор за хората, които обичат растителността, но не искат да се ангажират с отглеждането на растения.

Лесни за конструиране и поддръжка. Не изискват да жертвате голяма част от свободното си пространство. И не на последно място – имате възможност да използвате въображението си. От Вас зависи дали ще декорирате цяла стена с мъх, за да внесете свежестта на природата, или ще направите красива картина.

Търсите интересни идеи, с които да преобразите жилището си или да направите аранжировка за подарък? В тази статия ние, от Elegantz.bg, ще Ви запознаем с някои от новите тенденции за 2024 година.

Зелена стена за невероятна атмосфера.

През последните години, все повече хора се върнаха към корените си и потърсиха връзката със своите предци и земята. Затова е логично, че в момента естествените материали и декорациите с растения са изключително популярни в интериора. Стените от мъх също са актуална тенденция, която е препоръчвана от много от най-известните дизайнери.

Има няколко вида зелени стени:

от изкуствен мъх.

idei za dekorirane sas skandinavski mah 2

Те са чудесна алтернатива за хора, които нямат възможност да направят голяма инвестиция или се притесняват, че естественият мъх се нуждае от поддръжка. Такива стени, въпреки че мъхът изглежда като истинския, са изкуствени. Това означава, че нямат множеството предимства на скандинавския мъх.

Ако не сте запознати с неговите особености и предимства, Ви съветваме да прочетете предходната ни статия. В нея ще научите защо все повече дизайнери и флористи го препоръчват.

И все пак, изкуственият мъх е идеална имитация. Ако тази визия Ви харесва, можете да заложите на този вариант.

от консервиран скандинавски мъх.

Консервираният мъх е по-близък до естествения, отколкото до изкуствения. Това всъщност е естествен мъх, които вече не е жив. Той е бил внимателно запазен и обработен по специална техника с глицерин. Така неговите свойства се променят – не диша и вече няма нужда от естествена светлина, но може да се използва за различни декоративни цели. Освен това, запазва външния си вид и усещане за докосване от природата. Не изисква никаква поддръжка и в зависимост от това, как се грижите за него, може да издържи дълги години, без да промени външния си вид.

от естествен Скандинавски мъх.

Тези стени са малко по-различни от вертикалните градини. Основната разлика идва от това, че мъхът е издръжливо растение, което може да вирее в различни среди. За разлика от него, всеки вид растение има специфични особености и изисквания, с които трябва да се съобразявате.

Друго предимство е, че естественият мъх е по-лесен за манипулиране. Това означава, че може да се използва за създаване на различни форми и аранжировки. Особеност е, че стените изискват малко поддръжка, но все пак трябва да се грижите за тях. Например - ще се нуждаят от поливане, торене и достъп до естествена светлина, за да не увяхнат.

Интересен факт за естествения мъх е, че няма корени и липсват тъканите, по които се провежда вода. Има специални образования, чрез които може да абсорбира вода и влага до 20 пъти от собственото си тегло. Това го прави идеално решение за помещения с голяма влажност, когато търсите начин да предотвратите образуването на мухъл и плесен.

Ако се грижите по правилния начин, стената от естествен мъх може да надмине 25 години на живот.

idei za dekorirane sas skandinavski mah 1

Кой вариант да изберете?

Нашите флористи Ви препоръчват консервирания и естествения скандинавски мъх. Причината е, че имат естествен произход и са изключително издръжливи на всякакви условия. Когато ги използвате за стена, аранжировка или художествена инсталация, те ще Ви помогнат изцяло да трансформирате идеята си по най-добрия начин. С тях ще се подобри визията на вътрешното пространство и акустиката на помещението.

Стените от консервиран и естествен мъх са подходящи за хората, които искат да се насладят изцяло на красотата на природата. Търсят нейното спокойствие и искат да се върнат в миналото и да открият корените и предците си.

Ако планирате да направите зелена стена у дома или в офиса, първата стъпка е да помислите колко грижи можете да полагате за нея. Консервираният мъх е добър вариант за хора, които нямат достатъчно време да се грижат за естествен.

Консервираният мъх е идеален за зелена стена на закрито, тъй като се предлага в много различни разновидности и цветове, от които можете да избирате или дори да ги смесвате. След като направите аранжировката, тя няма да се нуждае поддръжка – поливане, достъп до естествена светлина и други.

idei za dekorirane sas skandinavski mah 300

Ако става въпрос за стена в слънчева стая, в двора или навън, естественият мъх е най-доброто решение. Има много разновидности на естествен скандинавски мъх, от които можете да избирате, за да създадете перфектната декорация.

Не забравяйте, че ще изисква от Вас минимална поддръжка, но крайният резултат е толкова страхотен, че си заслужава усилията.

И в двата случая, можете да украсите зелената стена с различни аксесоари - изсушени клонки, дървесина, изсушени семенни шушулки, гъби и много други. Така ще добавите малко детайли към текстурата и ще създадете истински шедьовър у дома, в офиса или навънка.

Разбира се, ако решите да добавите живи аксесоари на стената, те ще изискват известна поддръжка.

И все пак, при естествения мъх го няма неудобството от постоянната поддръжка, която традиционните растения ще изискват от Вас.

Как да направите сами зелена стена у дома?

Изграждането на стена от мъх не е толкова трудно, колкото изглежда, особено когато имате на разположение правилните инструменти и оборудване.

Нуждаете се от:

  • Пистолет за телбод;
  • Силиконов пистолет и пълнители;
  • Парче шперплат, изрязано в желаната форма и рамка;
  • Скандинавски мъх – консервиран или естествен;
  • Допълнителни аксесоари – по желание.

Ето и как да направите своята зелена стена:

idei za dekorirane sas skandinavski mah 100

Стъпка 1: Сглобете рамката си.

Нарежете шперплата до желания размер и след това го поставете на гърба на рамката. Закрепете го като използвате телбода. Шперплатът(гърбът) и рамката ще бъдат Вашата основа за зелената стена.

Стъпка 2: Добавете мъха.

Време е да започне забавната част! Използвайте силиконовия пистолет, за да залепите парчетата мъх върху шперплата. Бъдете внимателни, докато работите. Подредете ги в желаната последователност и използвайте цветовете, които отговарят на интериора Ви. Бъдете креативни и не се страхувайте да бъдете смели с аранжировката си. Можете да използвате и аксесоарите, като ги смесите с мъха.

Стъпка 3: Използвайте аксесоарите.

Ако не сте използвали аксесоари в основната аранжировка, сега е моментът да го направите. С тях ще добавите допълнителна текстура към стената. Подходящи биха били изсушено дърво, листа или гъба. Сега е момента да ги залепите към Вашето произведение на изкуството.

Стъпка 4: Тествайте дали всичко е наред.

Изчакайте лепилото да изсъхне. След това разклатете рамката, за да видите дали има части, които не са се наместили правилно. Ако забележите висящи елементи, сега е момента да ги залепите обратно към шперплата.

Стъпка 5: Остава само да поддържате своята зелена стена!

Ако сте използвали жив мъх за Вашата стена, ще трябва да го поливате поне веднъж седмично с помощта на спрей бутилка. Не забравяйте постоянно да проверявате дали стената получава достатъчно слънчева светлина ежедневно!

А Вие бихте ли направили такава стена у дома?

Споделете с нас в коментарите. И не забравяйте, че в нашия онлайн магазин ще откриете качествен скандинавски мъх за Вашите творения. Поръчайте го още сега или се свържете с нашите професионалисти на телефон: 0700 19 112 при нужда от професионален съвет.


Последна промяна: Сряда, 28 Февруари 2024 12:49
internetreklama

Автор


нагоре

Етикети

8 март 14 февруари 24 май acari acer achillea millefolium aegagropila linnaei aesculus hippocastanum ageratum agrotis ipsilon akebia akebia quinata albizia allium allium cristophii allium holladicum allium jesdianum allium oreophilum allium rosenbachianum allium sativum allium ursinum alocasia amaryllidaceae amorpha fruticosa anethum graveolens anguloa uniflora anthurium andreanum anthurium crystallinum anthurium scherzerianum antirrhinum aphididae aphis gossypii apis mellifera apricot fudge aquarius aries aristolochia salvadorensis asplenium viviparum asteraceae astilbe astra avena fatua bacopa basil begonia begonia bowerae begonia burchellii begonia cemperflorens begoniaceаe begonia corallina de lucerna begonia elatior begonia heracleifolia begonia masoniana begonia rex berberis betula pendula bombus bonsai bonzai bougainvillea brassia broken hard bryonia alba buddleia buxus cacti calceolaria uniflora caleana major calendula calla calliandra callisia callisia fragrans cambria campanula cancer ♋ canna carex carpinus cedrus centaurea centaurea cyanthus cercidiphyllum japonicum chabana chamaedorea chamomilla chasmanthium latifolium chlorophytum comosum chrisanthemum chrysanthemum chrysanthemum indicum chrysanthemum multiflora chrysopidae cirsium cistus cladonia stellaris clematis climbing rose clover coccinellidae coccoidea coleoptera compost composting convallaria convallaria majalis convoevulus cortaderia selloana cotinus crassula crocus cuscuta cyclamen cyclamen europaeum cyclamen persicum cymbopogon cynodon dactilon dahlia daucus carota davalia dendranthema dendrobium, dichondra digitalis dill ditylenchus dipsac doyenne du comice dracaena dracaena massangeana echerveria echinacea echinacea angustifolia ensete ventricosum erysimum erysimum cheiri euonymus euphorbiaceae euphorbia milii euphorbia pulcherrima fagus fallopia multiflora feng shui fengshuǐ festuca ficus ficus benjamina flower market road forficula auricularia forsythia fourth of july foxgloves fraxinus fraxinus exelsior freesia fuchsia fungus gnat galanthus gemini ♊ gentiana сruciata geraniaceae geranium ginkgo biloba gladiolus godetia greenovia dodrentalis haberlea rhodopensis hanging gardens of babylon hedera hedera canariensis hedera helix hedge helianthus helianthus annuus hibiscus hikae hiv hongkong hong kong hoya carnosa hoya kerrii hyacinthus hybridtea rose hydrangea ikebana impatiens bequaertii impatiens psittacina imperata cylindrica rubra iris jasminum nudiflorum jiyuka johannes burman joseph's coat kalanchoe kalanchoe beharensis kalanchoe blossfeldiana kalanchoe manginii kalanchoe tomentosa lagurus lampyrida lantana camara lathyrus odoratus laurel laurocerasus laurus nobilis lavandula lavandula angustifolia lavatera lavender ldl холестерол leo ligustrum liliaceae lilium lilium candidum lilium croceum lilium lancifolium lily lily of the valley lilyofthevalley lindernia linum narbonerise liriomyza lithops lobelia lonicera lonicera fragrantissima lupinus magnolia magnolia acuminatа magnoliaceae magnolia denudate magnolia grandiflora magnolia lilieflora magnolia soulangeana magnolia stellata magnolia tripetala malabar chestnut malus golden delicious mantodea maranta marimo masdevalia matricaria matricaria chamomilla melilotus melissa officinalis mentha mentha piperita mentha spicata michel begon microlepia strigosa mimosa mimosa pudica mint miscanthus sinensis gracillimus miscanthus sinensis graziella miscanthus sinensis kleine silberspinne miscanthus sinensis tebrinus miscanthus variegatus monarda didyma money tree monguba monocled cobra moribana morus moss balls munguba mushkato myosotis sylvatica mимоза nagaire naja kaouthia narcissus narcissus bulb fly nemesia nepeta mussini nettle nicotiana nicotiana alata nicotiana sylvestris nicotiana x sanderae nivalin ocimum basilicum odontotarsus grammicus oenothera biennis oleander onopordon akanthium onopordum acanthium ophrys bombyliflora orchid orchis italica oregano origanium vulgare orobance pachira aquatica pachypodium paeonia paeoniaceae paeonia lactiflora paeonia peregrina mill papaver papaver degenii papaver nudicaule papaver paeoniflorum papaver rhoeas papaver somniferum parrotia persica parsley parthenocissus quinquefolia parthenocissus tricuspidata passiflora pelargonium pelargos pellaea perovskia perovskia atriplicifolia petroselinum crispum petun petunia petunia hybrida grandiflora phalаenopsis phlox pinus pisces plantadinaceae platicerium poliant rose polygonum multiflorum poppy portulaca grandiflora powis castle prunus avium sylvia prunus domestica black amber prunus serrulata psychotria elata pteridophyta pyracantha ranunculus rhodiola rosea rhododendron rikka robinia pseudoacacia rochea rosa rosa chinensis, minima rosa rugosa rosemary rose tree rosmarinus officinalis rudbeckia saint basil the great salix babylonica salix caprea salix caprea kilmarnock salvia officinalis saponaria sarcococca saxifragaceae scrophularia nodosa sedum seika sempervivum senecio peregrinus setaria viridis shin shoka sinapis arvensis soe solanaceae sorghum halepense spathiphyllum wallisii spearmint speciosum rubrum spiraea sramevliwa mimoza stephanotis stewartia pseudocamellia string of dolphins stromanthe syringa tagetes taurus ♉ tetranychidae teucrium chamaedrys teucrium lucidum teucrium x lucidrys teucrium x lucidrys prostratum thunbergia thysanoptera trachyandra tradescantia pallida trialeurodes vaporariorum trifolium pratense trompet african queen tulipa tulipа tрахиандра urtica urticaceae valentine hoya vanda verbena veronica officinalis vespidae viburnum viburnum opulus vinca viola tricolor wisteria yucca yucca elata yucca filamentosa yucca flacida yucca gloriosa yucca rostrata yucca thompsoniana zantedeschia zinnia μεγας βασιλειος πελαργος агератум адиантум азалия азиатска череша силвия азиатска шипка албиция алкална почва алоказия алпийска теменужка алфалиноленова киелина американска дива тиква амитис антракноза антуриум антуриум андре антуриум шерцер асплениум вивипарум астилбе астра бабино ухо бакопа балур бамбукова палма бегониеви бегония безсмъртниче белокрилки бенджамина бензен бензол билка на века билки биозащита био тор богомолка божур божурови болести бонзай бонсай бор босилек брашнеста мана бръшлян бугенвилея будлея бук букет бунджибана бяла акация бял крем бял равнец вавилон васильовден вейка на аарон великденче венециански слез вербена вертикално озеленяване вечерна иглика видео винка висящите градини на семирамида влакнест шмак водна пахира восъчно цвете вредители вредители в почвата вредители по листата и съблата вредители по пъпките и цветовете въздух възникване на букета външна камина габър гергина гигантски жив плет гинко главоболие гладиола гладиолата глициния глодиола годеция гола магнолия градина градина за кучета градинарство в поднос градините на семирамида градинска камина градински мъх градински стилове градински чай градинско езеро градинско осветление грижа за градината грижа за цветята грудки давалия далия дафинов лист двуджета овошки дебела мара дебелец декоративен банан декоративен лук декоративни треви декоративни храсти декоративно дърво декоратривен тютюн делфинчета денят на билките детелина джин джиука джоджен дива лоза див лук див морков див овес див чесън дигиталис дихондра домашен женшен домашни растения драгийка драцена дървовидна ружа европейска циклама едроцветна магнолия ейкозенова киселина еленови рога еньо билкобер еньова буля еньовден ехинацея ешеверия жива коса живаниче живи камъчета живи цветя живовлекови жив плет жълтеникав онопордум заболявания зазимяване закупуване на растения замъка поуис заострена магнолия засаждане засаждане през март звездна кладония звездовиден лишей звездовидна магнолия здравецови здрави растения здрави цветя зелена лилия земна пчела земни бръмбари зимен жасмин зимни храсти златен корен златоочица зодии зодия зодия близнаци зодия водолей зодия овен зодия рак зодия риби зодия телец зъбобол зюмбюл иван бильобер иванден ивъндън иглика избор на растения избор на цветя изправени цветя икебана императа инвазивни растения ирак ирис исландски мак история на букета исусов венец ищар йоковаридоме йоханес бурман каберлия кактус кактуси кала каланхое калдъръмче калиандра кализия калина калинка камбанка каменоломкови камилски бодил камина кампанула камъни в бъбреците кана капков дозатор капково капково напояване каркаде картофови катерливи рози кедър киридоме кирил и методий кисел трън китайска роза кичест божуровиден мак клематис клен кокиче коледна звезда коледният чемшир колонни овошки компост компостиране комунига конски кестен коприва копър косопад кощрява кралски лилиум красула кристален антуриум круша доайенът от комис кускута куче кълбовидна хризантема лавандула лаватера лавдан лавровишна лагурус лайка лале лантана левурда лек лековити свойства лен леорда лечебни свойства лигуструм лилиецветна магнолия лилиум лилия на мира лимонова трева линдерния линолова киселина листни въшки листни дървеници листоминиращи мухи лобелия лоницера лоницера фрагрантисима лук лук есданиум луковици лук розенбах лупина лъв люляк лютиче магарешки бодил магарешки трън магданоз магнолиеви магнолия мак малабарски кестен маменици маранта маримо маточина медоносна пчела международен ден на жената мента мечи лук мидия микролепия минзухар миниатюрни рози мини върба мини овошки мишел бегон млечкови многогдишни цветя многогодишен шибой мойоги момина сълза монарда монокарпни моноклева кобра морибана мушкато мълчана вода мъх мъхово цвете навуходоносор ii нагеире напояване направи си сам напръстник нарцил нарцис нарцисови мухи насекоми насочен нагоре неагари невен незабравка нематоди немезия непентес непета нивалин нова година новият женшен обикновен гингер обикновен див кестен обичаи оборска тор овошки огнище озеленяване олеандър омега 6 гама линоленова киселина омега 9 олеинова киселина органик органичен тор оридоме орлов нокът орфеево цвете орхидея острица отглеждане отглеждане на цветя отпуска отрупани цветя паламида палмитинова киселина пампаска трева памукови въшки папрати папратови паразитни оси паротия персика пасифлора пахиподиум паяжинообразуващи акари пеларгониум пеларгос пелея пеперуди перовския персийска циклама песъчлива поща петуния пираканта пирински мак планинска роза планински ясен планинският лук плачеща бреза плачеща върба плачещи дървета плевел повeтица подагра подготовка на градинатаю подгризващи нощенки подрязване полиантови рози поливане поливна система поликарпни полски мак полски синап полярен мъх почва почвени мушици празници пречистване присадната плачеща върба проект daisie пролет пролетна подготовка псевдо камелия стюартия пурпурно сърце пълзящи растения пясък рoза радиола размножаване ранункулус резитба резитба за подмладяване резитба за съхраняване резитба за формиране резитба след засаждане репелент риби риган рикка родиола родопска хаберлея родопски силивряк роза рози розмарин розов златовръх розов корен рудбекия руска салвия руски градински чай руски мъдрец рустифината ръжда сабамики салвия сансевиериа сапунче свети валентин свети василий велики светулка св иван бильобер св иван купало св йоан кръстител свободно падащи цветя сейка секджоджу семейство кокичеви семирамида сиво гниене силивряк синьо пухче синя китка синя метличина синя тинтява сладък грах слива черен амбър сложноцветни слънчоглед смрадлика спатифилум спирея стайни растения стеаринова киселина стефанотис стирака строманте суданска роза сукуленти сукулентна роза суланжова магнолия сурва сурваки суша съвети сънотворен мак сянка т chamaedrys т lucidum тагетес татеваридоме тен тлъстига толуен толуол тор традесканция трипси трифон зарезан трихлоретилен трицветна градинска теменужка трицветна теменужка троскот тунбергия турта тютюн увивни растения увивни рози улица цветен пазар устойчиви растения устойчиви цветя ухлазки фeстука фалопия фасадно осветление фикус фикус бенджамин флокс форзицията формалдехид фрезия фукиганаси фуксия фън шуей фън шуй хаберлея хамедореа хемороиди хибискус хищни акари хлорофитум хокидачи холандски лук хонг конг хонгконг хортензия хоя карноза хоя керии храстовидна аморфа хризантема христов венец христов лук цветарство цветен пазар цветето на орфей цветна градина цветя церцидифилум циклама циния цъфтящи билки чабана чадъровидна магнолия чаенохибридни рози чайни цветя чашкодрян чемшир червена детелина червена калина червен киселец червено паяче червено подъбиче черница чесън чи чокан шапива билка шаримики шасмантум шибой шока шоколадова лоза щамбови рози щипалка щипалки щитоносни въшки юка ябълка златна превъзходна явор яневден яновден японска вишна японска роза японски церцидифилум ясен いけばな 生ける 生け花 盆栽 花墟道 風水 风水