Logo
Печат на тази страница

Зодиакалната градина - зодия БЛИЗНАЦИ (Gemini ♊)

Зодия БЛИЗНАЦИ (Gemini ♊)... Зодия БЛИЗНАЦИ (Gemini ♊)...

Представителите на въздушната зодия Близнаци не понасят прекалените емоции и грубото отношение. Тези нежни, жизнерадостни и любвеобилни натури са в непрекъснато търсене на идеали и чувства. Те са неконфликтни личности, добри и верни приятели. Ето кои са най-благоприятните им астрални партньори от растителния свят:

Глициния (Wisteria)...Глициния (Wisteria) – това прелестно увивно растение пленява с пищната си листна маса и лилавите цветни гроздове, с които е обсипано през май. Дължината на стъблата достига до 20 метра и в зависимост от сорта, могат да бъдат усукани на ляво или дясно. Листата са зелени, текоперести, яйцевидни. Върху една дръжка са събрани между 7 и 13 листа. Цветовете са синкаво-виолетови, дребни, събрани в гроздовидни съцветия с дължина до 30 см. Имат слаб, ненатрапчив аромат. Семенната кутийка наподобява дълга и овласена бобова шушулка. Растението е многогодишно и зимоустойчиво, предпочита слънчевите изложения и постоянната почвена влажност. Перфектна визия поддържат само ако са засадени в богата хранителна почва. Подхранват се с течен тор за цъфтящи храсти на всеки 15 дни. Размножават се по вегетативен път. Пълзящият храст се използва за вертикално озеленяване. Има способността да създава усещане за естетика и равновесие, тушира комплексите и понижава напрежението.

Секирче / Ароматен грах (Lathyrus)...Секирче / Ароматен грах (Lathyrus) – катерливо растение с тънко стъбло, което достига максимално до 4 метра. От него се появяват криловидни разклонения. Листата се състоят от няколко двойки овални листенца, като връхната е видоизменена в мустачки, чрез които се закрепва към опорната конструкция. Цъфти от юни до септември. В зависимост от сорта, цветовете могат да бъдат обагрени в различни розови, бели, червени, сини, виолетови, оранжеви и жълти нюанси. Размерът и формата са също различни, като най-атрактивните имат накъдрена периферия. Събрани са в съцветия, които са разположени в пазвите на листата. Растението е едногодишно, изисква много светлина, но и засенчване в обедните часове. Развива се най-добре при температури в интервала 18-22ºС. Почвата трябва да е богата и добре обработена в дълбочина. Ароматният грах е чувствителен към влажността на почвата – не понася нито прекалено много вода, нито засушаване. И двете крайности предизвикват опадване на цветовете. За по-кичеста корона връхчетата на стъблата се пензират при достигане на височина 10 см. Размножава се чрез семена, които се засаждат през март. Има способността да очиства атмосферата от негативни влияния и да носи късмет и радост в дома.

Nephrolepis Exaltata (Нефролепис)Нефролепис (Nephrolepis) – Устойчив вид папрат, който се развива добре дори в помещения с климатични инсталации или парно отопление. Листата са гребеновидни и паралелно подредени, като дължината им при възрастните растения надвишава метър. Целогодишно се нуждаят от температури между 15 и 20ºС, като местоположението им трябва да е светло и леко сенчесто (прозорци с източно или западно изложение). Необходимостта от влажен въздух се компенсира с оросяване на листата с мека вода и поставянето на саксията върху мокри камъчета. Растението рядко „боледува” , но борбата с вредителите не бива да се води с инсектициди. В този случай най-доброто средство е изрязването на всички листа от основата, а за саксията да се осигурят топлина и влага до появата на новите. Размножава се вегетативно, чрез издънки, които се засаждат в рохка почвена смеска през февруари-март. Нефролеписът е чудесно допълнение към интериора на активните Близнаци, тъй като им помага да бъдат по-организирани и последователни. Растението дава възможност за ясно разграничаване на важните проблеми от незначителните и насочва усилията към вземането на правилни решения.

Имел (Viscum)...Имел (Viscum) – според една отдавнашна английска традиция, когото целунеш под имела в Коледната нощ, ще го обичаш цял живот. Това е и причината клонките от имел да са основна част от декорацията за Коледа. Това дребно паразитно храстче може да бъде открито по клоните на дърветата, от които извлича необходимите хранителни вещества и вода, без това да уврежда гостоприемника. Върху липите и някои плодни дървета расте белият имел, иглестият предпочита иглолистните дървета. Растението е двуполово – има мъжки и женски цветове (и двата вида са отровни). Обича слънчевите изложения, но понася добре и полусенчестите. Размножава се вегетативно - чрез нови млади храстчета, които майчиното растение само отделя в ранна пролет. Освен, че създава настроение, имелът действа освежаващо и прави хората по-осъзнати.

Клематис (Clematis)...Клематис (Clematis) – добре познато многогодишно растение, което отдавна има свое запазено място в българските градини. Дължината на лианата достига до 4-5 метра. Листата са сложни, разположени по 3 или 5 върху листната дръжка и благодарение на тях, клематисът се захваща по конструкции или стени. Цветовете са прости или кичести, обагрени в бяло, бледо розово, виолетово или тъмно лилаво. Цъфтежният период е с продължителност юни-септември. Расте върху плодородни почви и на слънчеви места. През вегетационния период се полива обилно и два пъти месечно се подхранва с течен тор за цъфтящи растения. Размножава се вегетативно – чрез вкореняване на резници през пролетта или есента. Ефектното растение помага на Близнаците да посрещат с увереност трудните житейски ситуации и им дава сила и настроение да се справят с проблеми от различен характер.


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Nephrolepis Exaltata

Последна промяна: Неделя, 18 Юни 2017 16:54
  • Оценка
    (3 гласа)
  • Публикувано в категория Любопитно Прочетена 2236 пъти


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...