Logo
Печат на тази страница

Зодиакалната градина - зодия ТЕЛЕЦ (Taurus ♉)

Зодия ТЕЛЕЦ (Taurus ♉)... Зодия ТЕЛЕЦ (Taurus ♉)...

Представителите на земния знак Телец държат на сигурността – материална и емоционална. Тези смели и болезнено откровени личности са най-големите реалисти сред всички представители на зодиака. Те са естети и страстни почитатели на изкуствата, а умението им да се наслаждават на радостите от живота е пословично. Телците са ревностни ценители на домашния уют и изисканата обстановка, която може да бъде допълнена от:

 Philodendron Scandens (Пълзящ филодендрон)Филодендрон (Philodendron) – негова родина са джунглите на Централна и Южна Америка. Някои видове се прикрепват към дърветата, имат гигантски размери, а за да устоят на тропическите урагани, листата им са „перфорирани“. Други се лиани с въздушни корени и наситено зелени кожести листа, трети образуват къси и дебели стъбла, гъсто облистени с двойно перести листа. Най-подходящи за растенията от този вид са температурите между 18 и 25ºС. Лианите се развиват добре на полусянка, а останалите видове предпочитат слънчеви изложения, но защитени от жаркото лятно слънце. Характеризират се с бърз растеж и се нуждаят от обилно количество вода. Поливането е най-прецизната част в отглеждането им . Най-добре е саксиите да се поставят в съд с мека или дъждовна вода за около 1-1 ½ часа. При по-големите растения водата може да се постави в подложката на контейнера, но след 1-2 часа излишното количество да се отстрани. Листата се забърсват редовно и се оросяват с пулверизатор, тъй като най-големият враг на растението е сухият въздух. Почвената смеска се състои от равни части торф, угнил оборски тор, чимовка и промит речен пясък. През активния вегетационен сезон се подхранва на всеки 15 дни. Размножава се чрез връхни стъблени резници. Наситената зеленина на растението успокоява чувствената природа на Телеца и създава усещането за емоционална сигурност.

Еониум (Aeonium)Еониум (Aeonium) – сукулентно растение, чиято гъста розетка е обагрена от светло зелено до черно. Естествените му местообитания са горещите пясъчни зони в Мароко. Има месесто и силно разклонено стъбло, чиято височина може да достигне до 1 метър. Всяко от разклоненията завършва с гъста розетка от плоски, месести листа. Яркото слънце обагря листата в черно-лилаво. В месеците без интензивно слънчево греене, листата придобиват зелена окраска. През активния вегетационен период, растението изисква температури между 18 и 20ºС, а през зимата – 10-15ºС. Полива се рядко, дори през лятото, като се изчаква почвата да засъхне. Вирее най-добре в смески, състоящи се от по две части глина и градинска почва и една част промит речен пясък. Размножава се чрез вкоренявяне на листните розетки в смеска от равни части пясък и глина. Растението има способността да облекчава тежките емоционални състояния и да трансформира лошите мисли в позитивни.

Импатиенс (Impatiens Cultivars)Импатиенс (Impatiens Cultivars) – познат у нас под наименованието „циганче“. Видът е открит в Нова Гвинея, по време на експедиция и пренесен в Европа, където са създадени множество хибриди с различна височина, форма и окраска на съцветията. Короната е компактна, достигаща при някои сортове до 1 метър височина. Листата са наситено зелени,бронзови или пурпурно-кафяви, яйцевидни, със заострени и нарязани ръбове. Цъфти през целия вегетационен период в розови, виолетови или червени нюанси. Новите сортове са с двуцветно обагрени цветове. Подходящ е както за озеленяване на тераси и балкони, така и за групово засаждане в градината. Растението предпочита северните, източните или западни изложения, със засенчване в горещите обедни часове. През зимата най-подходящото разположение е на перваза на прозореца. Засажда се в богата на хранителни вещества, хумусна почва. Полива се обилно и често с престояла или филтрирана вода. През активния вегетационен период се подхранва два пъти в месеца, а през зимата - веднъж на 30 дни с комплексни торове. Размножава се чрез резници, които се вкореняват във вода. Една от най-големите опасности за растението са гъбичните инфекции.Циганчето подпомага развитието на творческите способности, а ярките му цветове са предизвикателство за суетността на Телците.

 Chrysanthemum Indicum (Хризантема)Хризантема (Chrysanthemum Indicum) – ефектно растение, отглеждано заради великолепието на съцветията. Кралицата на есенната градина се нуждае от пряка слънчева светлина поне няколко часа дневно и е силно чувствителна към влажността на почвата – тя трябва да е умерена, но постоянна. Засушаването се отразява зле върху декоративността на растението. Почвеният субстрат трябва да е богат на хранителни вещества и с алкална реакция. Подхранва се с комбинирани минерални торове, които през първия месец трябва да са богати на азот (N), който ще осигури буйния растеж, след което се използват торове, богати на калий (К) и фосфор (Р) – за обилен и продължителен цъфтеж. Букетните хризантеми се нуждаят от стабилна опора, за която се привързват високите им стъбла, за да бъдат предпазени от пречупване. Отделните сортове имат различна поносимост към ниските температури, което ги разделя на зимоустойчиви, полузимоустойчиви и незимоустойчиви, и определя различния тип грижи по осигуряване на презимуването им. За зимоустойчивите сортове е достатъчно да се съкратят стъблата и почвата около корените да се мулчира. Останалите презимуват в светли и хладни помещения. Значителна част от сортовете се размножават вегетативно – чрез разделяне на ризомите през пролетта. При букетните сортове най-удачно е размножаването чрез вкореняване на стъблени резници.
Хризантемите са подходящ „талисман“ за прагматичните Телци, тъй като внасят просперитет и благоденствие в дома. Излъчват силна положителна енергия и са подходящ подарък за хора, страдащи от липса на любов и внимание.


Последна промяна: Неделя, 18 Юни 2017 16:55
  • Оценка
    (4 гласа)
  • Публикувано в категория Любопитно Прочетена 3082 пъти


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...