Logo
Печат на тази страница

Зодиакалната градина - зодия ОВЕН (Aries ♈)

Зодия ОВЕН (Aries ♈) Зодия ОВЕН (Aries ♈)

Представителите на зодията са силни, енергични, весели и независими личности. Силната им чувствителност, новаторската им природа оцеляват само в подходяща среда.

Растенията, които ще им помогнат да разгърнат лидерските си способностите са:

Rhododendron Simsii (Азалия)Азалия (Azalea) – при нашите климатични условия, растението се отглежда като саксийно. Има хоризонтално разположена, повърхностна коренова система. Стръковете са вдървесинени обсипани с последователно разположени, наситено-зелени, блестящи листа. През пролетта ефирните екзотични цветове покриват кичестата корона и приковават погледите с великолепието си. Азалията предпочита разсеяната ярка светлина. Най-подходящи са местата до прозорците със североизточно или северозападно изложение, а през лятото – на открито, без излагане на пряка слънчева светлина. За безупречната й визия са необходими умерени температури между 18 и 20ºС, тъй като при по-ниски от 10ºС растежът ѝ спира. Оптималният температурен режим по време на залагане на цветните пъпки и цъфтежа е 15-16ºС и всяко отклонение от тях предизвиква недоразвити и бледи дребни цветове. Почвената смеска е с лека киселинност и се състои от равни части листовка и торф или ерикова почва и торф. Пресажда се само, когато цветето е достатъчно голямо и съдът ограничава развитието му. Почвата се поддържа умерено влажна, като използването на мека вода за поливане е задължително. Засушаването на корените и варовитата вода унищожават азалията. Подхранва се с течна тор, чиято формула е разработена специално за азалии. Прецъфтелите цветове се отстраняват редовно, а след цъфтежа короната задължително се подрязва. Размножава се чрез връхни резници, чието вкореняване е доста трудно. Присъствието ѝ в дома на овена го освобождава от ненужните мисли за дребните и незначителни неща в ежедневието и стимулира творческото мислене.

Куфея (Cuphea)Куфея (Cuphea) – ефектно растение с тънки и разклонени стъбла, отрупани с дребни листенца. Червените тръбести цветове с лилаво гърло и бяла периферия, покриват цялата му корона от средата на лятото до късна есен. Особено ефектно е в смесена кошница. Растението предпочита добра осветеност, но понася и полусянка. През лятото се чувства перфектно на балкона, но презимува в по-хладни помещения (12ºС). Вирее в богата, на хранителни вещества, градинска почва, която през активния вегетационен период (до края на есента) се поддържа постоянно влажна. През зимата поливането силно се редуцира. От пролетта до есента се подхранва ежеседмично с торове за цъфтящи растения. Размножава се чрез резници, които лесно се вкореняват във вода. Растението облагородява, потушава яростта, смекчава напрегнатата атмосфера. Нежното й присъствие снижава нивото на стреса.

Begonia Rex (Царска бегония)Царска бегония (Begonia rex) – добре познато декоративно растение с ярки червено-оранжеви нюанси по листата, разположени по върховете на дългите овласени дръжки. Предпочита интензивна светлина и през лятото може да се изнесе на балкона, но само при осигурена защита от слънцето. Най-подходящите температури са в диапазона 15-17ºС, без резки колебания. Презимува в затоплени помещения. Почвеният субстрат включва листовка, угнил оборски тор и промит речен пясък смесени в съотношение 2:1:1. Пресява се всяка пролет, иначе царствената ѝ осанка ще загуби наситеността на багрите си. През лятото почвата се поддържа постоянно влажна, през есента количеството на подаваната влага се намалява, докато през зимата почвата се оросява леко, за да не засъхне. Листата не бива да се мокрят. Попадналата върху тях вода, при по-високи температури, може да предизвика прегаряне, а през зимата загниване на листните петури. Размножава се чрез стъблени или листни резници, които бързо и лесно се вкореняват в пясък или перлит. Царската бегония насища атмосферата с позитивизъм и настроение, развива активността и красноречието.

Остролистен джел (Ilex aquifolium)Остролистен джел (Ilex aquifolium) – декоративен храст, който у нас се среща в Странджа и Източните Родопи. Видът е вечнозелен, кората на възрастните растения е сиво-зелена и гладка. Най-младите клонки са оголени. Короната е плътна и добре облистена с твърди, кожести листа. Тъмнозеленият им цвят, назъбената периферия и малките остри шипчета допринасят за високата декоративност на храста. Еднополовите цветове се появяват в пазвите на миналогодишните листа. По-късно се появяват и малките червени плодчета, който правят растението още по-красиво. Джелът е една от предпочитаните естествени декорации за Коледа и Нова година. Може да бъде засаден на полусенчести места, но издържа и на сянка. Предпочита варовити почви или с неутрална реакция, стига да са богати на хранителни вещества. Видът е влаголюбив. Подхранва се през пролетта и есента.Не изисква специални грижи за презимуването си, тъй като издържа отрицателните температури у нас (до -20ºС). Размножава се чрез полузрели резници, които се вкореняват през пролетта или есента. Растението има способността да насища атмосферата с положителна слънчева енергия и да създават празнично настроение.


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Azalea indica, Begonia Rex, Cuphea, Rhododendron Simsii

Последна промяна: Понеделник, 20 Март 2017 12:58
  • Оценка
    (4 гласа)
  • Публикувано в категория Любопитно Прочетена 2097 пъти


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...