Logo
Печат на тази страница

Зодиакалната градина - зодия РИБИ (Pisces ♑)

Зодия РИБИ (Pisces ♑) Зодия РИБИ (Pisces ♑)

Романтичните Риби (Pisces ♑) са почитатели на комфорта. Обичат нежните и пастелни тонове. Чувствителната им натура бива често наранявана, тъй като деликатното им отношение към света остава неразбрано. Ето някои растения-талисмани, подходящи за най-чувствените представители на зодиака:

 Stephanotis Floribunda (Стефанотис)Стефанотис (Stephanotis Floribunda) – увивен храст с нежни и ароматни цветове, наричан още „Мадагаскарски жасмин”, изключително красив, но и много капризен. Стъблото нараства твърде бързо, достигайки 2,00-2, метра, което налага осигуряването на подходяща опорна конструкция. Листата са тъмно зелени, плътни, с формата на елипса, а максималната дължина, до която нарастват е 10 см. Цветовете са бели, дребни и събрани на кичури. Ароматът им наподобява този на жасмина. Растението е топлолюбиво и не понася резките температурни промени. През зимата температурите не бива да са по-ниски от 15ºС. За развитието му е необходима много светлина, но без пряко излагане на слънце. Ако е поставено на южен прозорец, в обедните часове трябва да се засенчи. По време на формиране на цветните пъпки или във фазата на цъфтеж всяка промяна в интензивността на осветяването може да доведе до окапване на пъпките, респ. цветовете. Полива се обилно само по време на цъфтежа, след което количеството вода се редуцира постепенно. През зимата почвата се овлажнява съвсем леко, колкото да не засъхне. Почвената смеска се състои от равни части чимовка, листовка, угнил оборски тор и промит речен пясък. През активния вегетационен период се подхранва на всеки 15 дни с универсални торове за цъфтящи растения. Размножава се чрез резници, вкоренени в градинска почва, примесена с пясък. Вредители по стефанотиса са щитоносните въшки и акарите, срещу които могат да се правят профилактични пръскания с препарати за растителна защита. Растението има способността да поглъща негативните чувства и емоции.

Калиандра (Calliandra Tweedii)Калиандра (Calliandra Tweedii) – малко познато у нас растение. Листата му наподобяват тези на мимозата – светло зелени и разделени на сегменти. Атрактивни са цветовете с форма на пухени топчета, състоящи се от околоцветник за който са захванати многобройни алено-червени тичинки. Трайността им е голяма 8-9 седмици. Фазата на цъфтеж настъпва през ноември и продължава до пролетта. Растението е подходящо за зимни градини. Светлината трябва да е обилна, но в горещите летни дни изисква засенчване в обедните часове. Не понася температури по-ниски от 16-18ºС. Най-подходяща е почвената смес от равни части чимовка, листовка, угнил оборски тор и промит речен пясък. През пролетта и лятото се подхранва два пъти месечно с минерални торове. Почвата трябва да се поддържа умерено влажна, а листата да се оросяват редовно. За запазването на кичестата корона се препоръчва подрязване в ранна пролет. Размножава се чрез семена и връхни резници. Нежността на цветовете се предава на атмосферата наоколо и я зарежда с любов.

 Bougainvillea Glabra (Бугенвилея глабра)Бугенвилея (Bougainvillea Glabra) – един доста труден за отглеждане в домашни условия бразилски храст. Има силно разклонено стъбло, достигащо височина до 2-3 метра. Листата имат овално-издължена форма и наситен зелен цвят. Някои сортове са листопадни. Цетовете са дребни, с изящни тичинки,плодник и ярко оцветени прицветници (розови, лилави или алени). През пролетта и лятото се изнася на открито, а зимата се поставя на слънчев прозорец. Летните температури у нас са подходящи за растението, но през зимата трябва да се внесе в помещение и да му се осигури постоянна температура в границите на 8-12ºС. Полива се обилно през лятото и оскъдно през зимата. През пролетно-летните месеци листата се оросяват. Субстратът трябва да съдържа две части листовка и по една част градинска почва и промит речен пясък. Пресажда се само по необходимост - през пролетта. През активния вегетационен период се подхранва веднъж на три седмици. След прецъфтяване стъблата се изрязват ниско. Размножава се чрез вкоренени резници. Растението има способността да облагородява и да насища атмосферата с настроение и положителна енергия. Красотата му действа като хомеопатично средство върху функциите на всички органи в човешкия организъм.

 Ageratum (Синьо пухче)Агератум (Ageratum) – многогодишно растение, което поради ниските зимни температури, у нас се отглежда като едногодишно. Познато е още и с името "Синьо пухче". Стъблото е леко овласено, осеяно с множество противоположни, прости листа. На върха на всяко разклонение се появяват бели, сини или розови пухести съцветия - кошничка от тръбни цветове. Цъфтежният период продължава от юни до късна есен. За постигането на непрекъснатия цъфтеж растението се подрязва редовно. Развива перфектна визия при пряка слънчева светлина и почва, богата на хранителни вещества. Наторяването се извършва еднократно - в началото на вегетацията. Полива се обилно през летните месеци. Размножава се чрез семена, като най-подходящото време за засаждането им е края на март. Чрез положителната енергия, с която насища заобикалящата го среда, агератумът оказва положително въздействие върху дълбоката душевност на рибите и има тонизиращ ефект върху целия организъм.


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Ageratum, Bougainvillea Glabra, Calliandra Tweedii, Stephanotis Floribunda

Последна промяна: Неделя, 19 Февруари 2017 23:38
  • Оценка
    (4 гласа)
  • Публикувано в категория Любопитно Прочетена 2799 пъти


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...