Logo
Печат на тази страница

Лечебните свойства на минзухара (CROCUS SATIVUS)

Crocus sativus (Saffron) Crocus sativus (Saffron)

От всички сортове минзухар (Crocus), лечебни свойствата притежава само шафрановия. Светът ги познава от около 2600 г. пр.Хр. За това свидетелстват писмени източници на шумерската и асиро-вавилонската цивилизации. Приложението на „червеното злато” като болкоуспокояващо средство, афродизиак, при лечение на хормонални и гинекологични проблеми е подробно описано в медицински книги от Китай, датирани от 1500г.пр.Хр.

В Древен Рим, шафранът бил използван при лечението на катаракта и за ароматизиране на обществени бани и салони. Римляните смятали, че подправените с шафран отвари, действат като противоотрова. Чрез облеклата от тъкани, боядисани с шафран, римските граждани демонстрирали високо положение в обществото и материално благосъстояние. С упадъка на Римската империя намалява и търсенето на скъпата подправка. Отглеждането на културата в Европа започва през IX век от арабите, населяващи южните части на Испания.

Crocus sativus (saffron)Днес като суровина се използва само култивирания сорт Crocus sativus, принадлежащ към семейство Перуникови (Iridaceae). Това многогодишно луковично растение достига максимална височина 50 см. През лятото се намира в състояние на покой, а в ранна есен над повърхността на почвата се появяват тесните му завити листа. Цветовете са едри,обагрени във виолетово или жълто и запазват свежестта си само три дни. Цъфтежът е в периода октомври – ноември. Уникалната комбинация от полезни вещества се съдържа в трите оранжево-жълти пипалца на цветчетата, които след изсушаване придобиват леко горчив вкус и аромат на сено или йодоформ. За получаването на 1 килограм суха маса са необходими 160 000 цвята. Този факт, заедно с трудоемкостта при отглеждането (почти всички операции се извършват ръчно), водят до изравняване на цената му с тази на златото. Стойността на килограм първокачествен шафран на световния пазар достига 950-1000 щатски долара.

Чай от шафран...Шафранът помага на страдащи от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Използва се чай, приготвен от 3-4 щипки от подправката, които се добавят към 150-200 мл топла вода. За освобождаването на етеричните масла са необходими около 20 минути, след което сместа се залива с вряща вода.

Чаят е средство за регулиране нивата на кръвната захар и инсулина при диабетиците. Прилага се при страдащи от затлъстял черен дроб и рак на черния дроб. Научно доказано е, че шафранът потиска разпространението на туморните клетки и ускорява клетъчната им смърт.

Уникалната подправка стимулира производството на серотонин в организма, който влияе върху настроението и осигурява спокоен сън. Ежедневният прием на настойка от 5-6 тичинки от шафрановия минзухар, залети с чаша топла вода са достатъчни за справянето с депресивни състояния и някои проблеми със зрението. Отпиват се по 2-3 глътки през няколко часа, в рамките на деня. Поради уникалната комбинация от вещества, шафранът забавя макулната дегенерация и свръхпигментацията на ретината.

Колхицинът, който се съдържа в шафрана е включен в състава на експериментален лекарствен препарат срещу рак, разработен в Англия. Резултатите от тестовете върху опитни животни показват директна атака и пълно унищожаване на туморните клетки, без да се засягат останалите тъкани. Въпреки, че все още не е клинично тестван върху хора, британските учени смятат, че продуктът успешно би преборил рака на гърдата, простатната жлеза, пикочния мехур и белия дроб.

Една щипка шафранови нишки, добавени към една чаена лъжичка мед са най-ефикасното средство за облекчаване на болките при никнене на зъбките, съпроводени с различни неразположения у детето. Със сместа три пъти дневно трябва да се масажират подутите и болезнени венци.

Чрез студено пресоване на семената на шафрановия минзухар се получава шафраново масло. То съдържа незаменими мастни киселини, богато е на витамини Е и К и производни на серотонина. Няколко капки дневно (6-10), добавени към храната са достатъчни за понижаване нивото на лошия холестерол и подобряват състоянието на страдащите от исхемия, съдова тромбоза, инфаркт на миокарда, атеросклероза и хипертония. Маслото е мощен антиоксидант, който се справя успешно с вредните свободни радикали в човешкия организъм и повишава имунната му защита. Продуктът успешно се включва в различни хранителни добавки, тъй като регулира метаболизма и води до намаляване на телесното тегло. Употребата му е недопустима при: бременни, кърмачки, диабетици, хора страдащи от бъбречни заболявания или алергии към соя, соеви продукти и яйца. Предозирането му може да доведе до нежелани странични ефекти като: повишаване на температурата, гадене, повръщане, световъртеж, цианоза, потене, сънливост, главоболие, болки в гърба и гърдите, хиперкоагулация и моментно повишаване на чернодробните ензими. Излишъкът на омега-6 мастни киселини може да предизвика затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови проблеми. Преди използването на продукта консултацията с лекар е задължителна, тъй като оптималната дозировка трябва да бъде определена от компетентно медицинско лице.

Рискът от закупуване на некачествен или фалшив продукт е доста висок. Качественият шафран е добре изсушен, има влакнеста структура и е нежен при допир. Влакната са дълги с червен цвят и леко прошарени с жълто. Ароматът е силен. На пазара се предлага в три контролирани качества: Mancha, Rio и Sierra. Най-скъпият е Mancha, който е произведен в областта Ла Манча, Испания. Sierra е най-нискокачествен и може да бъде разпознат по големия брой жълтеникави петна по влакната. Не са редки случаите, при които, недобросъвестни търговци добавят стрит сух невен в опаковките. По тази причина, продуктът следва да се закупува от проверени доставчици.


Последна промяна: Сряда, 04 Януари 2017 17:00
  • Оценка
    (6 гласа)
  • Публикувано в категория Любопитно Прочетена 12500 пъти


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...