Logo
Печат на тази страница

Зодиакалната градина - зодия КОЗИРОГ (Capricorn ♑)

Зодия КОЗИРОГ (Capricorn ♑) Зодия КОЗИРОГ (Capricorn ♑)

Традиционалисти и консерватори – това може би е най-лаконичната и точна характеристика за Козирога (Capricorn ♑). Те са уравновесени и амбициозни личности, у които се крие Земната стихия. Отличават се със силни характери, търпеливи и сдържани, проявяващи нетърпимост към всичко излишно. Основните им жизнени цели са сигурността и уважението на околните...

Всички свои успехи, представителите на този земен знак, постигат благодарение на опита и знанията си. Израстването им в кариерата става по-бавно, но винаги достигат до върховете в йерархията.
Кои растения хармонират в най-голяма степен с тези изключителни романтици, които се крият зад привидната си необщителност?

Юка (Yucca elephantipes)Юка (Yucca elephantipes) – в естествените си местообитания – Гватемала и Мексико, юката достига височина 15 метра, а при контейнерно отглеждане 2,5-3 м. Издръжливо и устойчиво на всякакви условия растение. Стъблото е изправено и удебелено в основата. От върха му израства листната розетка. Листата са твърди, дълги и остри. Много ефектна е комбинацията от няколко растения с различна височина на стъблата, засадени в общ съд. Развива се много добре при температури в границите на 15-20ºС. Пряката слънчева светлина й повлиява изключително добре. Предпочита богати, хумусни почви с постоянно поддържана умерена влажност. Подхранва се веднъж на 4 седмици. Пресажда се през година. Размножава се чрез издънки или стъблени резници. Юката притежава способността да създава делова атмосфера, има укрепващо влияние върху психиката и повишава решимостта при вземането на важни решения.

Фикус (Ficus Еlastica)Фикус (Ficus Еlastica) – произхожда от Мианмар, Индия и Непал, където достига голяма височина – 30м. Вечнозеленото дърво образува стъпаловидни въздушни корени. Стъблото е силно, изправено и облистено по цялата дължина. При хибридните сортове застаряващите участъци се вдървесиняват и оголват. Листата са кожести и лъскави с дължина, варираща между 20 и 40 см и широки около 10 см. Имат централна жилка и са последователно разположени по свежите клонки. Горната им повърхност е с наситен зелен цвят, а долната е матово зелена. Характерни за вида са червените прилистници, които обвиват младите листа. Най-подходящата температура за отглеждането им през активния вегетационен сезон е в диапазона 18-25ºС, а за безпроблемното им презимуване са достатъчни 10-12ºС. Предпочита светлите изложения, с изключение на пряка слънчева светлина. Почвената смеска се състои от равни части чимовка, листовка, торф и угнил оборски тор. Полива се умерено, но през лятото се поддържа постоянна почвена влажност. Растението е силно чувствително към влагата, засушаването и преполиването могат да предизвикат окапване на листата. Размножава се чрез връхни стъблени резници, които се натапят в хладка вода, непосредствено след отрязването им. Целта е да се извлече млечния сок. Растението пречиства атмосферата от нежеланите негативни емоции и предразполага към естествено и спокойно общуване.

Араукария (Araucaria)Араукария (Araucaria) – естественото й местообитание е остров Норфолк. Силно и високо иглолистно растение, което дори в домашни условия може да израсне до 25 метра. Взискателно е и оцелява само под грижите на опитни градинари. За правилното й развитие са подходящи светлите и защитени от въздушни течения места. Сухият и горещ въздух предизвиква опадване на игличките и изсъхване на клонките в основата на стъблото. Същите поражения му нанася и засъхването на почвата. Растението не понася микроклимата в помещения с централно отопление. Пресажда се на 2-3 години в субстрат за азалии и рододендрони, която може да бъде и заменена от почвена смес, приготвена от чимовка, лостовка, торф и пясък в съотношение 1:2:2:2. Стъблото се покрива с пръст, не по-високо от кореновата шийка. През активния вегетационен сезон се подхранва веднъж на 15 дни. Полива се с мека вода. В домашни условия се размножава трудно. Семената се засаждат през есента и покълват след четири месеца. Има способността да премахва стреса и притесненията от всякакво естество. Атмосферата около растението е успокояваща и премахва усещането за скованост.

Японски чашкодрян (Euonymus Japonicus)Японски чашкодрян (Euonymus Japonicus) – вечнозелен храст, който отглеждан в нашите климатични условия достига височина до 1-2 метра. Стъблото е силно разклонено. Листата са кожести, обратно яйцевидни с жълто-зелена окраска. Декоративността си дължи на розово-червените топчести плодове, тъй като цветовете са зеленикави и невзрачни. Климатът в южната част на страната е много подходящ, което го прави предпочитан при оформянето на градинските пространства. Понася много добре подрязването и често е използван за изграждане на живи плетове. Предпочита слънчевите и полусенчести изложения и поддържането на умерена почвена влажност. Развива се много добре в почвени смески, предназначени за балконски растения. През пролетта и лятото се подхранва през 15 дни. Размножава се чрез полузрели стъблени резници, взети през лятото или чрез семена. Японският чашкодрян предразполага към проява на повече прагматизъм и укрепва психиката.

Лупина (Lupinus)Лупина (Lupinus) – видът произхожда от Средиземноморието и Северна Америка. Растението е многогодишно, със слабо разклонена, но силна коренова система, по която се образуват грудки. Кореновата шийка и основата на стъблото нарастват всяка година и от разположените по тях пъпки се развиват младите стъбла. В началото на вегетационния период се образуват листните розетки с форма на елипса , която прилича на разтворена длан. Листата са последователно разположени и прикрепени към стъблата с дълги дръжки. Гроздовидните съцветия се появяват през втората половина на май по върховете на стъблата, над листната маса. През периода на цъфтеж височината на растението достига до 100 см. Видът предпочита слънчевите кътчета в градината или на балкона. Почвата трябва да е богата, с леко изразена киселинна реакция. Редовното подаване на влага от април да септември гарантира развитието на здрави и ефектни растения. Размножава се със семена, които се засяват на открито през пролетта или есента. При някои хибридно сортове е възможно и разделяне на растението в ранна пролет. Лупинусът предизвиква по-добра организираност и подтиква към задълбочена мисловна дейност.


Последна промяна: Сряда, 21 Декември 2016 18:07


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...