Logo
Печат на тази страница

Лечебните свойства на хризантемата

Чай от хризантема... Чай от хризантема...

Цветето Хризантема (Chrysanthemum indicum) принадлежи към семейство Сложноцветни (Asteraceae). За нейна родина се счита Китай, където се отглежда от 550 г.пр.Хр. Хризантемата съдържа над 63 летливи вещества (гермакрен-Д, А-неокловен, евкалиптол и др.) 10 флавоноида (лутеолин-7-гликозид, кверцетин, мирицетин), глюкозиди и алкалоиди.

Полезните ѝ свойства са добре познати и използвани в китайската медицина. Не е случаен фактът, че деветият месец от лунния календар е отреден на хризантемата. В източната философия числото 9 се приема като символ на прогреса, развитието и просперитета, а деветият ден от този месец се почита като един от най-светлите празници: домовете се украсяват с хризантеми, а на традиционно богатата трапеза присъства вино, приготвено от цветовете ѝ.

Букетът от химически вещества предопределя многостранното ѝ приложение при облекчаването на различни заболявания.
Чаят от цветовете на сорта Flos Crysantemi, които са дребни и обагрени в бяло или жълто, се използва за лечение на грип, болки в гърлото и висока температура. Редовната му употреба предпазва очите от катаракта, замъглено зрение, сухота и умора. Освен, че е великолепна разхладителна и тонизираща напитка с мощно антиоксидантно действие, употребата на 3-4 чаши чай дневно е в състояние да възвърне остротата на зрението. Напитката се справя и със сериозен проблем като нервност и безсъние.
Приготвянето му се състои в заливане на цветчетата с гореща вода и запарването им в продължение на няколко минути. След прецеждане, напитката се подслажда с небет шекер.

Компресите с отвара от цветчета премахват оттоците около очите.

Хризантемата влиза в състава на различни билкови продукти, предназначени за справяне със сериозни здравни проблеми като хипертония, световъртеж, премаляване, главоболие, пристъпи на стенокардия и редица сърдечни заболявания. В комбинация с други билки носи значителни подобрения при злокачествени образувания на простатната жлеза.

Продуктите от цветчета на хризантема, комбинирани с канела или жен шен са силен имуностимулант и могат да се справят със стафилококови и стрептококови инфекции.
Хризантемата е включена в състава на козметични препарати, предназначени за проблемна кожа. Настойката от венчелистчетата успокоява кожните раздразнения, хидратира, изглажда и възвръща еластичността на кожата. Ефективна е при болка и оттоци, причинени от ухапвания на насекоми.
Настойката се приготвя от цветчета на хризантема, които се заливат с чист спирт. Съхранява се в тъмен и плътно затворен съд, при температура не по-висока от 8-9ºС, в продължение на 6 седмици.

Хризантемата е силен инсектицид. Присъствието ѝ гони досадни насекоми като комарите.

В източно-азиатската кухня, листата на растението се използват за подобряване аромата на традиционни ястия като змийската супа.

Въпреки антибактериалните, ативирусните и антитуморните свойства на растението, все още не е доказана безопасността при използването на хризантемата в лечението на изброените заболявания. Въпреки положителното ѝ влияние, употребата на чай, настойки или билкови продукти може да предизвика повишена чувствителност на кожата към UV-лъчите. Забранено е използването ѝ от бременни жени и кърмачки. Многокомпонентното ѝ съдържание е в състояние да предизвика повишена чувствителност към инсулин и да увеличи притока на кръв към сърцето.

При алергия към растения от семейство Сложноцветни (Asteraceae) - невен (Cаlendula), маргарити (Leucanthemum) и други, използването на хризантемата като билка е неприложимо.

Алкалоидите и летливите вещества, съдържащи се в нея могат да предизвикат алергични реакции, а чаят - стомашни разстройства или кожни обриви.
Преди всяко използване на хризантемата като лечебно средство, консултацията с лекар е задължителна.


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Chrysanthemum Indicum, Dendranthema Indicum

Последна промяна: Четвъртък, 01 Декември 2016 19:35
  • Оценка
    (4 гласа)
  • Публикувано в категория Любопитно Прочетена 5263 пъти


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...