Logo
Печат на тази страница

Зодиакалната градина - зодия СТРЕЛЕЦ (Sagittarius ♐)

Зодия СТРЕЛЕЦ (Sagittarius ♐) Зодия СТРЕЛЕЦ (Sagittarius ♐)

Това е знакът на духовните, философските и научни открития. Основната характеристика на представителите на зодията е тяхната целеустременост. Стрелците прегръщат всяка значима кауза и й се отдават сляпо, водени от идеята, че доброто винаги побеждава.

Кои растения допълват комфортната зона на стрелците у дома или в офиса?

Аспидистра (Aspidistra)Аспидистра (Aspidistra) – непретенциозно стайно растение. Листата са изправени и с множество надлъжни жилки, успоредни на централната. Най-често срещани са сортовете с наситено зелен листа, но съществуват и вариететни форми с кремави ивици по петурата. Формата им наподобява тази на момината сълза, но са доста по-едри – на дължина достигат до 50-60 см, а в най-широката си част са около 10 см. При добри грижи листата запазват своята декоративност до 10 години. Цветовете представляват кафява розетка с виолетова вътрешност и се появяват на почвената повърхност. Цъфтежът е рядко явление. Растението се отглежда предимно заради листната маса, която запазва перфектната си визия дори в неосветени помещения, стига температурите да са в подходящия диапазон – 18-20º С през лятото и 8-12º С през зимата. Предпочита варовити, богати и рохки почви. Полива се с ограничени количества вода, колкото субстрата да се овлажни съвсем леко. Преовлажняването уврежда необратимо кореновата система и растението умира. Подхранва се умерено с азотни торове. Растението пречиства атмосферата около себе си от дребнавост, повишава активността и пробужда духовността.

Кана (Canna)Кана (Canna) – едно от най-издръжливите декоративни растения. Листата имат формата на гребло и в зависимост от сорта, могат да са зелени, пурпурни, изпъстрени или с бронзов оттенък. Цветовете са едри (от 4 до 20 см в диаметър) и образуват сложни съцветия. Обагрени са в жълто, оранжево и червено. Срещат се и сортове с бели цветове. При най-новите хибриди цветовете са изпъстрени. Цъфтежът е продължителен – от началото на май до късна есен. В месестите коренища на каната е складиран богат воден и хранителен запас. Растението е светлолюбиво, предпочита добре осветените и открити места. Развива се много добре във влажни, богати и дренирани почви. В периодите на активна вегетация се подхранва на 10-15 дни с торове за цъфтящи растения. Размножава се чрез разделяне на коренището. Видът не е студоустойчив. Коренищата презимуват в сухи и хладни помещения. Каната притежава способността да неутрализира негативната енергия, да отключва целеустремеността и решителността.

Кливия (Clivia)Кливия (Clivia) – едно от най-изящните, цъфтящи, стайни цветя. Тъмно зелените й лъскави листа са ветрилообразно разположени. Цветовете са едри, имат формата на камбанка, обагрена в топъл оранжево-червен нюанс и са събрани на върха на дълга цветоносна дръжка. Корените са месести и много дълги. Понася много добре изкуствено осветление, издържа и на полусянка. В активния вегетационен сезон трябва да й се осигури температура 15-20ºС, а през зимата, когато е в състояние на покой, се нуждае от около 10ºС. Подходящият субстрат включва листовка, угнил оборски тор, градинска пръст и незначително количество пясък. Подхранва се само през лятото. Почвата се поддържа постоянно влажна, с изключение на периодите на покой, когато субстрата се оросява леко, но през по-продължителни интервали. За поливане и оросяване се използва задължително филтрирана вода. Честата смяна на местоположението е непрепоръчителна. Растението се пресява само, когато корените изпълнят цялата саксия. Едно от най-големите й предимства е способността да хармонизира енергията в заобикалящото я пространство. Ярките й цветове премахват лошите мисли и настроения.

Финикова палма (Phoenix)Финикова палма (Phoenix) – популярно у нас растение, което се характеризира с много бавното си нарастване. Има линейни, остри листа, срещуположно захванати за дългата и зелена дръжка. Отглеждана в условията на умерен климат, израства до 3 метра, докато в естествената си среда (Канарските острови) достига внушителните 15 метра. Понася много добре летните жеги у нас, но през зимата трябва да й се осигурят поне 10-15ºС. Полусенчестите места са най-подходящи за нея през пролетно-летния сезон. Препоръчително е да се избягва излагането й под преките слънчеви лъчи. Субстратът трябва да е богат на хранителни вещества и обикновено включва: листовка, торф, пясък и песъчливо-глинести почви. Подхранва се два пъти в месеца със специални торове за палми. В активния вегетационен сезон почвата не се оставя да засъхне, а листата се пулверизират. Младите растения се пресаждат на всеки 2 години, а възрастните – през 4 или 5. Размножава се чрез костилки от фурми, поставени вертикално в смес от пясък и торф. За ускоряване на процеса, костилките се накисват за няколко дни в хладка вода. При Т 20ºС поникват за около 3 месеца. Растението е покровител на дома. То е символ на пътешествениците и откривателите.


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Aspidistra Elatior, Clivia Miniata

Последна промяна: Неделя, 20 Ноември 2016 21:43
  • Оценка
    (3 гласа)
  • Публикувано в категория Любопитно Прочетена 3189 пъти


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...