Logo
Печат на тази страница

Лечебните свойства на розата (Rosa)

Розово масло (Rose oil)... Розово масло (Rose oil)...

"Розата е единственото нещо, което може да вземете със себе си в отвъдното, защото тя не е от този свят."
(персийска мъдрост)

Кралицата на цветята е ценена високо не само заради неустоимия си аромат и изящна красота, но и заради уникалния химичен състав на нейните цветове.

Лечебните и подмладяващите й свойства са познати от древни времена. За всяка болка се приготвяла отвара с различно обагрени цветове, защото листенцата на всеки сорт имат различен химичен състав.

Изсушени листа от роза...Ароматът на изсушените цветове от червените сортове има успокояващ ефект и стимулира умствената дейност. От тях се приготвят отвари и настойки, които лекуват стомашно-чревни разстройства, ангини, грип, настинки и възпаление на венците. В козметичната индустрия от листенцата на червените рози се приготвят продукти с избелващ, почистващ и освежаващ ефект върху мазна кожа.

Листенцата на белите сортове съдържат смолисти и слузни вещества с пургативно действие. Изсушени и стрити на прах, добавени към вода, те облекчават стомашните болки. Отварите са подходящи и за деца. Сладкото, приготвено от листенцата на бялата роза има силно слабително действие. Козметичните препарати, на базата на светлите сортове (бял, розов и жълт), са предназначени за суха, нормална и деликатна кожа.

Роза Дамасцена (Rosa damascena)Най-полезният от всички сортове е Роза Дамасцена (Rosa damascena) – маслодаен сорт, от който се получава най-качественото розово масло. То се извлича чрез парна дестилация, като за добиването на един литър са необходими 40 тона свежи розови листенца, откъснати в ранно утро (не по-късно от 8 часа сутринта). Има оранжево зелен цвят и по своя състав е едно от най-сложните химични съединения. Комбинацията между различните съставки определя уникалните качества на розовото масло. То е силен антидепресант. Синдромът на хроничната умора, апатия, понижено настроение се преодоляват чрез вдишване сутрин и вечер на аромата от 10 капки розово масло, нанесени върху носна кърпа.

Розово масло...При безсъние, депресивни състояния, дълбок песимизъм без видима причина или предизвикан от чувството за безпомощност, безполезност и безнадеждност, едно от доказано добрите средства е топлата вана с добавени 2-3 капки розово масло.

Капка розово масло, добавена към 2 капки етерично масло от бадем или мента, помага при гадене и напрежение по време на храненето при децата. Достатъчно е сместа да се използва като масажно масло и да се втрие в кожата по време на коремния масаж.

Нанесено по повърхността на кожата, нормализира дишането и понижава кръвното налягане. В съвременната медицина, терапията с розово масло се провежда паралелно с консервативното лечение на някои сърдечно-съдови заболявания. Употребата му е с подчертано добър ефект върху кръвоносната и храносмилателната система. Намира приложение при сърцебиене, аритмия и затруднена кръвна циркулация.Розовото масло регулира хормоналния баланс, подпомага образуването на жлъчен сок и е едно от основните масла в ароматерапията, чрез които се намалява стресът и нервното напрежение. Този тип терапия подобрява състоянието на страдащите от упорити и сериозни здравословни проблеми като астма, сенна хрема, главоболие и мигрена.

Познато е и като силен афродизиак. Притежава противовъзпалителни, антисептични и бактерицидни свойства. Влиза в състава на препарати и медикаменти за лечение на дерматологични проблеми.

На световния пазар нашата страна предлага най-висококачественото и ценено розово масло.

Розова вода...Съпътстващ продукт при неговата екстракцията е розовата вода. Тя почиства кожата в дълбочина. При системно третиране на лицето, бръчките се изглаждат, кожната тъкан се тонизира и става по-еластична. Този продукт се справя успешно с акнето и подпухването на лицето. Омекотяващите и противовъзпалителни свойства на розовата вода, в съчетание с глицерин, се използват при проблеми като напукани устни и кожни реакции, в резултат на неблагоприятните атмосферни условия.

Чаят, приготвен от семената на маслодайната роза е силен диуретик и се приема при възпаление на пикочните пътища. Той има и леко слабително действие.

Въпреки положителните си качества натуралните продукти от роза не бива да се прилагат без консултация с лекар, особено когато касаят лечението на деца, бременни, кърмачки или лица, приемащи лекарствени препарати.


Последна промяна: Вторник, 08 Ноември 2016 13:47
  • Оценка
    (3 гласа)
  • Публикувано в категория Любопитно Прочетена 9097 пъти


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...