Logo
Печат на тази страница

Лечебните свойства на мушкатото (Pelargonium)

Мушкато (Pelargonium) Мушкато (Pelargonium)

В миналото, когато медицината и фармацията не са били толкова развити, хората са облекчавали своите болки с натурални продукти. Рецептите за вълшебните мехлеми и отвари са се предавали от поколение на поколение. Някои от билките били събирани по поляните, а други били отглеждани в малките и китни дворчета. Едно от най-полезните растения у дома е мушкатото. Дъхавото цвете от градината на баба, днес украсява почти всеки български дом. Ярките му цветове греят от градини и балкони. Отглеждаме го, предимно заради неговата декоративност и не подозираме за безбройните ползи, които можем да извлечем от корените, стръковете, листата и цветовете.

Своите лечебни свойства растението дължи на полифенолите, етеричните масла и минералните соли, които съдържа. Най-полезна е надземната част на растението, особено в периодите на активно развитие на вегетативната маса. Това красиво цвете има свойството да потиска развитието на патогенните микроорганизми чрез регулиране на микрофлората във водата, почвата и въздуха. Научно доказан е фактът, че само няколко минути са достатъчни на фитонцидите, съдържащи се в етеричното масло от мушкато, да унищожат причинителите на туберкулозата, тифа и дифтерита.

При отглеждане в помещения, мушкатото има способността да абсорбира вредните вещества, отделяни от синтетичните материи и да пречиства въздуха. То поглъща токсините от бои, лакове и органични разтворители и ги разгражда до безвредни продукти. Нивата на бактериите и вредните емисии във въздуха се снижават близо два пъти и по чистота може да бъде сравнен с този, във високите части на планините.

ГлавоболиеГлавоболието е едно от най-често срещаните оплаквания. Когато причината за появата му не е сериозна, а се дължи на натрупаното напрежение, преумората или стреса, можем да се справим с него, като поставим саксия с мушкато в работния кабинет или в помещението, в което прекарваме по-голямата част от деня. Една саксия с мушкато в спалнята осигурява здрав и спокоен сън.

Капки за очиОчите ни са подложени на неблагоприятното въздействие на редица външни фактори: лъчението от компютърните монитори, въздухът от климатиците, запрашеността в работните помещения и градската среда. Именно те причиняват сълзене, парене и възпаления. Можем да ги преодолеем с няколко промивки, използвайки от разреден сок от мушкато (1 част сок и 2 части преварена вода).

Болки в гърлотоОтварата от свежите листа на червеното мушкато помага при кашлица и болки в гърлото, а няколко капки прясно изцеден сок от листата успешно заменят капките за нос и лекуват досадната хрема (два пъти дневно по 2 капки във всяка ноздра). Синузитът също се повлиява добре от парна баня с листа от мушкато. Ларингит и бронхит се лекуват със спиртен извлек от мушкато. За целта пресните стръкове от червено мушкато, заедно с листата, се поставят в стъклен буркан и се заливат със спирт (70º). Бурканът се поставя на тъмно и хладно място за 30 дни. Извлекът се прецежда и поставя в стъклен съд. 20 капки от него се разтварят в 50 мл вода и сместа се изпиват преди хранене.

Болки в ушитеБолките в ушите се появяват предимно нощем. Те възникват в следствие на различни възпалителни процеси, но преди да посетим лекаря можем да ги облекчим с помощта на 2 капки леко затоплен сок от листата на червеното мушкато.

При зъбобол, до посещението при стоматолога, можем да поставим до болния зъб един стрит лист от мушкато. Болката отшумява, но не бива да подценяваме проблема и да се прилагаме непрекъснато изпитаната бабина рецепта.

Върху откритите и трудно зарастващи рани се налага лапà от свежи листа (броят им зависи от големината на раната). Поставят се върху раната, след което се прави превръзка със стерилен бинт. На всеки 3 часа превръзката (заедно с листата) трябва да се сменя.

Динамичното време, в което живеем, подлага на сериозни изпитания сърцето и кръвоносната система. Обездвижването, тютюнопушенето, неправилното хранене и злоупотребата с алкохол, съчетани с напрежението и стреса увреждат сърдечно-съдовата система и предизвикват хипертония или хипотония. За нормализиране на кръвното налягане е достатъчно на китката да се поставят 2-3 стрити листа от червено мушкато.

Благодарение на мушкатото можем да се справим дори с камъни в бъбреците. За отварата са необходими 20мл прясно изцеден сок от червено мушкато, 50 гр пчелен мед, 100 мл червено вино и 20 гр настойка от прополис. Сместа се бърка до пълно хомогенизиране. Приема се два пъти дневно по 1 супена лъжица, в продължение на две седмици.

Запарка от корените и листата на червеното мушкато се използва при лечение на стомашно-чревни разстройства. Тя се получава от 2 с.л. Добре почистени и ситно нарязани корени, които се варят на бавен огън в 500 мл вода в продължение на 7-8 минути. След като се свали от огъня, към нея се добавят 3-4 с.л. ситно нарязани листа, които се запарват около 40 мин.
Сместа се прецежда и от нея се пие по 1ч.ч. през 4 часа.

Рецептите с мушкато са с доказан ефект при укрепване на имунната система, нормализиране функциите на жлезите с вътрешна секреция, гинекологични проблеми, депресии, стрес и тревожност.

В Германия екстрактът от корен на мушкато е лицензиран като билков продукт. В резултат на дългогодишни клинични изследвания, е доказана ефективността на сорта P.sigoides при лечение на ХИВ тип 1, който атакува вируса и подтиска неговата репликация.

Етеричното масло от мушкато намира приложение в козметичната и парфюмерийната промишленост. То е основен компонент в продуктите за лечение на кожни проблеми като акне, обриви, гъбични инфекции, дерматити и екземи. То е естествен дезинфектант, който почиства, тонизира, хидратира и повишава еластичността на кожата. Етеричното масло от мушкато подхранва скалпа, придава сила и жизненост на косата.

Чудодейните лечебни свойства на мушкатото намират широко приложение и в наши дни...


Последна промяна: Неделя, 14 Август 2016 23:26
  • Оценка
    (9 гласа)
  • Публикувано в категория Любопитно Прочетена 21288 пъти


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...