Logo
Печат на тази страница

СТИЛОВЕТЕ В ГРАДИНАТА - Традиционен френски стил

Градината на Версайският дворец... Градината на Версайският дворец...

В края на XVII и началото на XVIII век, треската за демонстрация на сила, власт и просперитет обхваща Франция. В именията на най-богатата и влиятелна част от френската аристокрация се заражда новият подход към организацията на външното пространство, който превръща градината в естествено продължение на замъка. По красота и пищност градинските ансамбли не отстъпвали на дворците.

Новото оформление на градината се базирало на италианския ренесансов стил, но поради своята мащабност, френските градини създавали чувството за необятност и свобода.

Редът е красота – това била основната концепция при проектирането и изграждането на френската градина. Спазвали се строги геометрични форми: квадрати, триъгълници, окръжности, елипси и правоъгълници. Жив плет от чемшир, който контрастирал с ниско окосената трева и цветните бордюри, педантично очертавал контура на отделните фигури.

По подобие на италианската ренесансова градина и тази формална градина се развивала около една централна ос, разположена перпендикулярно на централния вход на двореца, но ориентирана по основната посока: изток-запад. Тази ориентация не била подбрана случайно. Тя следвала пътя на слънцето и внушавала върховенството му над света. Дори градината да била разгърната на няколко нива, строгата симетрия се спазвала. Отделните елементи се свързвали с диагонални алеи и второстепенни оси.

Организацията на пространството изглеждала хармонична, изразяваща философията за вселената. Всички детайли имали определена значимост и подреждането им следвало основната логическа линия.

И за този стил била характерна терасата с панорамна гледка към градината. От входа на имението, посетителят можел с един поглед да обхване невероятната красота, простираща се чак до хоризонта.

Френска градина на замък...

Всички алеи, прорязващи като лъчи, градинската площ, водели началото си от тази централна сграда. За по-добър контраст, алеите били ограничени от ниско подрязан чемшир и застлани с цветен чакъл. Ширината им осигурявала възможност за провеждането на грандиозни градински шествия или свободното преминаване с карети. Заимстваната от италианската градина пергола, била по-внушителна и богато декорирана с розови храсти и екзотични лиани.

Фонтан в градина от френски стил...

Основната идея в безупречната аранжировка на пространството била превъзходството на човека над природата. Това проличавало особено при подбора на растителните видове. Като акцент били използвани „зелени скулптури“ и топиарии. Оформени като сфери, кубове и спирали, храстите и дърветата, не просто допълвали зеленината, а се превръщали в най-ефектният и запомнящ се нейн елемент. Използването им било премерено и много добре съчетано с архитектурните елементи и водните ефекти. Геометричното оформяне на всички дървета и храсти внасяло повече елегантност в подреденото пространство на изпълнената с правилни и изчистени форми, френска градина. В пресечните точки на осите, топиариите се използвали като солитери (самостоятелно), а подреждането им в стройни и елегантни редици хармонирало с останалите компоненти, включени в екстериорния дизайн. Въпреки статичния си обем, използването на геометрично оформени храстови и дървесни видове било подходящ декор за наситените със скулптурни фигури и фонтани, градински площи.

Цветни алеи в градина в традиционен френски стил...

Строгите геометрични форми били спазени и при цветните лехи, разполагани в непосредствена близост до двореца. Уханните цветя образували сложна и пъстроцветна мозайка, която се превръщала в продължение на бароковите елементи в интериора на централната сграда и подчертавали нейната елегантност и претенциозност. При подбора на цветята, водеща била идеята, за използването на лехите като свеж фон, на който да изпъкне великолепието на замъка. За целта били използвани видове, цъфтящи в пастелни нюанси на жълто, лила, червено и синьо. Ниско подрязаният чемшир отново обрамчвал като контур невероятната цветна феерия. Последен щрих на рисунъка слагал тъмният, контрастиращ цвят на чакъла, застилащ прилежащите алеи.

Цветна леха в градината на Версай...

Скулптурите разкривали сцени от митологията и се разполагали в пресечните точки на осите. Така се постигало прекъсване или подчертаване на перспективата.

По аналогичен начин се определяло местоположението на водните огледала и пищните фонтани. Разположените скулптури на митични герои се оглеждали в спокойната им повърхност, умножавайки неколкократно насладата от съзерцанието им.

Простотата е красота! Редът е красота! Посетителят оставал изумен от умелото съчетаване на растителност и архитектура. Мащабността и разточителството при изграждането на този тип градини демонстрирали високото обществено положение и неограничените финансови възможности на собствениците.

Андре Льо Нотър (André_Le_Nôtre)Значителен принос в развитието на френските градини имал Андре Льо Нотър (André_Le_Nôtre) – създателят на несравнимите по великолепие паркове на дворците Версай и Тюйлери. Той съумявал да съчетае даденостите на терена с формите, цветовете, растителните и водни елементи в съвършена градинска композиция, превърнала се в еталон за европейските монарси.

Градинските стилове, възникнали по-късно, взаимствали елементи от френската градина.


Последна промяна: Неделя, 25 Септември 2016 18:52
  • Оценка
    (4 гласа)
  • Публикувано в категория Любопитно Прочетена 5586 пъти


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...