Logo
Печат на тази страница

Философията Фън Шуй и цветята

Фън шуй / Feng Shui / 风水 Фън шуй / Feng Shui / 风水

Буквалният превод на Фън шуй (Feng Shui / 风水) е вятър и вода. Това е философия за хармонията с околната среда и изкуството. Откриването на хармония и баланс с обкръжаващата среда е известно от древността. Тази философия съчетава науката с изкуството, защото е поставена на непоклатима научна основа, а приложението ѝ в практиката изисква индивидуален, творчески подход.

С вятъра и водата древните китайски мъдреци са свързвали енергиите и естествените, непрекъснато променящи се сили около хората...

Влиянието на хората върху природната среда нарушава баланса между многообразните природни фактори. Целта на Фън шуй е възстановяване на хармонията между отделните енергии в тези места на обитаване, в които този баланс е нарушен.

Според последователите на тази древнокитайска философия, Фън шуй е съчетание между митология, екология, астрономия, метеорология, религия и шамански практики, благодарение на които се извлича практическа полза.

В своето ежедневие хората са подложени на редица неблагоприятни фактори, най-значителен от които е стресът. В комбинация с неблагоприятното въздействие на външната среда, той предизвиква сериозни сърдечносъдови и психически проблеми, за чието разрешаване все повече хора се обръщат към Фън шуй.

Елементи на Фън шуй: вода, земя, огън, метал и дърво...Древното учение разполага с достатъчно механизми, чрез които балансира липсата на дадена енергия или отнема напрежението в дадена точка от средата на обитаване. Наред с осигуряване на хармония чрез правилното съчетание на материи, форми и цветове, в подходящата организация на пространството са включени и цветята. Именно те, съчетани с предметите от интериора, внасят хармония, спокойствие и могат да осигурят просперитет.
Всяко чувство, форма, цвят или предмет от заобикалящия ни свят може да се идентифицира чрез някой от петте елемента на Фън шуй: вода, земя, огън, метал и дърво.

Фенг шуй елемент дръво. Ян и Ин...Цветята се идентифицират с елемента дърво. То е единственият „жив“ елемент във Фън шуй и се свързва с развитието, растежа и новото начало. Като живи организми, цветята са мощен източник на енергията Ци, която осигурява по-благоприятна среда за човека, ако преминава безпрепятствено през дома, разглеждан от древната философия като жив организъм. Поставени на подходящото място в дома, растенията могат неутрализират негативните и да осигурят притока на положителните енергии, чрез постигане на баланс между Ян и Ин (светлото, мъжко и тъмното, женско начало).

Как на практика може да се осъществи това?

Въпреки индивидуалните изисквания на цветята, по отношение на светлината и изложението, Фън шуй дава насоки за разположението им в дома, така че да се постигне баланс между петте му елемента и да се спрат разрушителните сили на негативните енергии в средата на обитаване.

Поради доброто съчетаване на елемента дърво с елемента огън, най-доброто място за разполагане на цветята е южната част на жилищните помещения. За неподходящи се считат позициите им в средата на стаите, югозапад или североизток.

КактусиМястото на кактусите и другите бодливи растения е до входната врата или балкона. По този начин те предпазват от зли сили и недоброжелатели. В никакъв случай не бива да бъдат позиционирани в центъра на дома или градината, защото съчетани с останалите елементи предизвикват напрежение и агресия. Поставени в спалнята или в непосредствена близост до кътовете за работа или отдих, влияят неблагоприятно върху обитателите.

Тъмните коридори и глухите ъгли предразполагат към меланхолия и възпрепятстват протичането на Ци. Окачените кашпи с папрати или други сенколюбиви стайни растения не само ги освежават, но унищожават негативните енергийни влияния.

Фикусът, филодендронът, драцената и другите едри растения са подходящи за помещения с голяма площ.Освен декоративния ефект, създават усещане за стабилност и сигурност. Комбинирането им осигурява по-концентрирано действие на положителните енергии.

Цветята с по-малки размери и овални форми имат същия ефект в по-малките и ограничени пространства. Задължително е цъфтящите видове да са обагрени в пастелни и меки тонове. Особено подходящо е разположението им във вертикални цветарници, но от изключителна важност е да не се прекалява с броя им. Струпването на прекалено много растения стеснява визуално пространството и спира движението на Ци.

Съчетанието на цъфтящи видове с по-едри вечнозелени и плодоносни, осигурява приток на повече положителна енергия от комбинацията между нецъфтящи растения.

За да се създаде повече настроение в помещения, оцветени в пастелни тонове или в комбинация между бяло и черно, се използват декоративни видове с ярки цветове.

Фикусът, китайската роза, орхидеите и светлосините теменужки стимулират съсредоточаването и развитието на творческата мисъл. По тази причина поставянето им в кабинета или работния кът е повече от подходящо. Те трябва да се позиционират на стената, непосредствено след вратата.

Дневната е зона с преобладаващо въздействие на светлото,мъжко начало Ян и броят на растенията трябва да е по-премерен. Струпването на голям брой цветя нарушава хармонията и уюта. Подходящите за трапезарията растения имат овални листа и меки, зелени тонове. Неподходящо е поставянето на кактуси или бодливи цветя, тъй като предизвикват стеснение и пречат за създаване на атмосфера на непринуденост тази зона.

В спалнята, където е царството на Ин – тъмното женско начало, обстановката трябва да бъде спокойна и предразполагаща. Това се постига с поставянето на едно едро саксийно растение или висяща кашпа. В резултат на това, в помещението за релакс се осигурява приток на свеж въздух и подходяща за отдих атмосфера.

В кухнята може да се постави само едно саксийно цвете. Най-доброто място за него е перваза на прозореца.

Към някои растения правилата на Фън шуй имат императивен характер:

Бегонията е цвете, което повишава комуникативността на хората. По тази причина се поставя в Зоната на славата (в ляво от центъра на дома).

Алоето скъсява дистанцията между членовете на фамилията, подобрява комуникативността и взаимното уважение. Това определя мястото му в Зоната на семейството (централният сектор в дъното на дома).

Увивните, стелещите се и каскадните растения имат неблагоприятно въздействие върху обитателите. По тази причина не се отглеждат в затворени помещения.

За да се постигнат хармония и енергиен баланс, освен поставени на подходящото място, растенията трябва да бъдат правилно отглеждани и да притежават перфектна визия.

Фенг шуй цветя


Последна промяна: Понеделник, 04 Юли 2016 19:34
  • Оценка
    (3 гласа)
  • Публикувано в категория Любопитно Прочетена 5016 пъти


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...