Logo
Печат на тази страница

Външни камини за нашата градина

От незапомнени времена огнището е било сърцето на българския дом. Около него се събирали членовете на многолюдните патриархални фамилии, за да споделят най-светлите си и тъжни мигове. Най-важното послание, което по-възрастните предавали на своите наследници било пламъкът в него никога да не угасва. Постепенно модерните времена и динамиката на живот измествали встрани патриархалните нрави и бит. В новите жилища камината отстъпила пред съвременните отоплителни уреди и само в по-големите и луксозни къщи продължава изграждането на камини за отопление, които внасят повече уют.

Огнище...Днес съвременните българи водят много динамичен и напрегнат живот. Затрупани с ежедневните отговорности и проблеми, все повече хора търсят възможност да се отърсят от стреса, да "изпуснат парата" сред природата. Други предпочитат да релаксират, обгърнати от уюта на собствения си дом, в който посрещат близки и приятели. През почти всички сезони, с изключение на зимата, градинското парти е най-удачният вариант за това. И докато през юли зелената зона им осигурява прохлада, то ранните пролетни и късните есенни вечери могат да бъдат доста негостоприемни. Но и този проблем си има решение - изграждане на външна камина в откритата зона за релакс, която не само ще сгрее с топлината си, а ще бъде и перфектният финален щрих, оформящ естетически пространството около жилището.

Каменна камина...Търсените ефекти, декоративни и функционални, се постигат със спазването на няколко основни правила. На първо място е стиловото съответствие между камината и екстериорния дизайн. Типът градинска камина, моделът, размерите и видът на материалите за изграждането ѝ трябва да са в пълна хармония със стиловете на жилищната сграда и зелената зона. Масивната камина от сиви огнеупорни тухли или рустикалната камина, изградена от обработени камъни са естетически допълнения към класическите жилищни сгради и градини. Композицията от модерни дом и градина допуска по-голяма свобода и позволява свръх модерни и дори екстравагантни решения.

Мястото, на което ще се изгради камината трябва да е равно и съобразено с посоката и силата на ветровете в региона. Неподходящото местоположение може да доведе до редица еднакво нежелани последици - да отвежда дима към гостите, към жилището или към двора на съседите. От гледна точка на пожарната безопасност, камината с открит огън трябва да е достатъчно отдалечена от леки дървени постройки, дори такива с временен характер. По-високите температури около камината могат да повлияят неблагоприятно върху развитието на по-придирчивите декоративни дървета и храсти. По тази причина тя трябва да се разположи на подходящо отстояние от тях.

Барбекю...В последните години се наложи тенденцията за повишаване на функционалността на външните камини, чрез конструктивни решения, които позволяват те да се използват и за приготвянето на храна. Правилата при изграждането на камината-грил се идентични с тези при декоративната. Различията са по отношение на дизайна, тъй като при камината-барбекю трябва да се предвиди помощен плот, върху който да се разполагат прибори, съдове, заготовки и готовата храна.

Гамата от материали е много широка: тухли, глина, огнеупорни тухли, обработен камък, метал, габиони. Горивната камера може да бъде от метал или зидана. В търговската мрежа се предлагат сглобяеми камини на дърва, както и метални газови. Камините с метална горивна камера и конструкция, изградена от габиони са тотален хит в последните месеци, тъй като се изграждат бързо, не са скъпи и изглеждат атрактивно. Те изглеждат перфектно в едно по-непретенциозна обстановка, но са неподходящи за класически екстериори. Най-ефектни са каменните, особено ако се съчетаят с подходящо осветление.

За разлика от вътрешните камини, градинските не изискват прецизни изчисления и по-сръчните могат да си я изградят сами. Достатъчно е само да са определили правилното ѝ местоположение и да имат ясна визия за типа на конструкцията.

Формата може да бъде класическа - в строги прави линии, формиращи призматичен обем, с полусферичен купол, пирамидални или ъглови. Всичко зависи от фантазията на проектанта и умението му да реализира качествено идеята си.

 Градиснки кът с навес и арбекю-камина...

За да се игнорират капризите на времето е добре да се обмисли вариантът за покрив или пергола в зоната около камината. Мебелите, които ще бъдат разположени в тази зона също трябва да съответстват стилово на цялостната композиция.


Последна промяна: Неделя, 01 Юли 2018 23:40
  • Оценка
    (3 гласа)
  • Публикувано в категория Любопитно Прочетена 6730 пъти


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...