Logo
Печат на тази страница

Лечебните свойства на родиолата (Rhodiola rosea)

Радиола (Rhodiola rosea)... Радиола (Rhodiola rosea)...

В народната медицина родиолата е позната под наименованията златен корен, розов корен, вейка на Аарон и новият жен-шен. Това многогодишно тревисто растение, принадлежи към семейство Дебелецови (Crassulaceae). Расте в Северна Азия, Северна Америка и Исландия, в планинските зони с над 2300 метра надморска височина. Формира туфа от гъсто облистени стръкове.

Листата са месести, сиво зелени и приседнали. През лятото се появяват яркожълтите цветчета, събрани във връхни съцветия.

Родиола (Rhodiola rosea)......Първите писмени данни за употребата на растението с лечебна цел са датирани от 77 г. сл. Хр. В произведението си De Materia Medica, древногръцкият медик Диоскорид описва влиянието на билката върху страдащите от психични и простудни заболявания. Викингите също добре познавали лечебните свойства на растението и ги използвали за повишаване физическата и психическата издръжливост на войните. Популярността й преди векове била толкова голяма, че за да се сдобият с вълшебната билка, китайските императори организирали походи до Сибир.

Първата изчерпателна научна информация за Rhodiola rosea е публикувана през 1961г. Неин автор е руският ботаник Г.В.Крилов, който провежда експедиция в Алтай и диференцира билката като подвид на вечнозеленото растение Rodiola.

Родиолата е с уникален химичен състав: росиридол, монотерпентинни алкохоли и техните гликозиди, цианогенни гликозиди, фенилетаноиди, фенилпропаноиди, арил гликозиди, деривати на галиевата киселина и други. Изключителните си целебни свойства дължи на съединения като: роазвин, розарин, розин, р-тирозол, родиолозид, родиолин, розиридин и салидрозид. Полезните съставки се извличат в сухи екстракти, спиртни екстракти и есенциални масла, получени само от цветовете.

Заедно с гъби и други билки, с аналогични качества, златният корен е масово използван в хомеопатията под формата на билков тоник и адаптоген. Адаптогените повишават устойчивостта на организма към студ, жега, напрежение, вируси, инфекции, токсини и тежки метали. При простудни или инфекциозни заболявания, ускоряват възвръщането на организма към нормалното му функциониране. Билката няма странични ефекти, а при свръхчувствителните пациенти, те са незначителни. Адаптогенните и тонизиращите си качества златният корен дължи най-вече на родиолозида и тирозола. Те са незаменима добавка за активно спортуващи и хора с интензивна физическа активност.В резултат на приемането му се наблюдава повишаване нивата на ензимите и протеините, важни за възстановяване на мускулатурата след тежко физическо натоварване.

Чрез редица научни експерименти е доказан благоприятният ефект на родиолата върху биоелектрическата активност на мозъка, която е важна за подобряване на умствената активност и паметта. Приемът на екстракт от билката намалява умствената умора, повишава мотивацията за работа и осигурява спокоен сън.

Способността на златния корен към повишава резистентността на тялото към токсините и подпомагане антитуморната му активност е впечатляваща. Ефективността му е доказана при паралелен прием с противотуморни фармацевтични продукти. При опити, проведени върху животни, тази терапия показва значителни резултати. Растежът на туморите е ограничен до 39%, разпространението на метастази – до 50%, а животът е значително удължен. Изследванията на онкоболни пациенти, приемащи екстракт от родиола, едновременно с три типа противотуморни препарати, сочат намаляване токсичния ефект на медикаментите върху черния дроб едновременно с повишаване на антиканцерогенните им качества. При хора в добро физическо здраве билката действа като антиоксидант и предпазва нервната система от стрес.

Диабетът е един от най-сериозните здравословни проблеми на нашето съвремие. Той се дължи на неспособността на специализираните клетки в панкреаса да произвеждат необходимото количество инсулин. В следствие на това, организмът не е в състояние да усвоява глюкозата от кръвта и нивото на кръвната захар се повишава. Лечението е медикаментозно със съпътстващ хранителен режим. Положително влияние в тази насока оказва екстрактът от златен корен, който редуцира нивата на кръвната захар.

Статистиката сочи, че всеки трети възрастен страда от наднормено тегло. Повишеното количество телесна мазнина увеличава риска от възникване на сериозни здравословни проблеми. При нарушен баланс между приетите калории и тяхното изразходване, приемът на продукти, съдържащи златен корен ускорява изгарянето на мазнините и нормализира телесното тегло.

Едно от най-ценните качества на екстракта от родиола е подобряване функцията на щитовидната жлеза, без да причинява хипертироидизъм.

Умората е естествен резултат след напрегната физическа или умствена дейност и отминава след релаксация и здрав сън. Постоянната отпадналост, стресът, депресивните състояния, характерни за хроничната умора, се повлияват благоприятно от приема на билкови продукти, съдържащи златен корен. Те подобряват телесната хомеостаза, справят се с умората, депресивните състояния, главоболието и подобряват емоционалното състояние. Продуктът повишава работоспособността на занимаващите се с умствен труд.

Северните народи използват билката за лечение на настинки и инфекции. Гаргарата с няколко капки тинктура, разтворени в чаша вода, лекува успешно остри възпаления на устната кухина и гърлото.

Златният корен е силен афродизиак и се справя с еректилната дисфункция. При жените регулира месечния цикъл и стимулира функцията на яйчниците.

Въпреки липсата на странични ефекти, не се препоръчва на бременни жени и кърмачки да приемат продукти, съдържащи златен корен. За постигането на положителният резултат при паралелен прием с фармацевтични продукти, консултацията с лекуващия лекар е задължителна.

Родиола (Rhodiola rosea)...

Родиола (Rhodiola rosea)


Последна промяна: Понеделник, 12 Март 2018 23:04


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...