Logo
Печат на тази страница

Лечебните свойства на лайката (Matricaria chamomilla)

Лайка (Matricaria chamomilla)... Лайка (Matricaria chamomilla)...

Родината на лайката (Chamomilla) е Азия, но благодарение на моряците и пътешествениците, днес тревистото едногодишно растение е разпространено из целия свят. Непретенциозната и вирееща, при всякакви почвени и климатични условия, лайка принадлежи към семейство Сложноцветни (Asteraceae). Първи от лековитите ѝ свойства са се възползвали древните гърци и римляни.

Крем от лайка...При почти всички заболявания, по това време, те прилагали лечение с целебни отвари, а за кожните проблеми използвали мехлеми, чиято основна съставка била лайката. Причините за многостранните ѝ полезни свойства се крият в химичния състав на растението: флавоноиди, етерично масло и кумарини.

В наши дни тя е едно от най-разпространените хомеопатични средства с противовъзпалително, дезинфекциращо, болкоуспокояващо и спазмолитично действие. Ефикасното лечение при простуда и грип винаги се съпровожда с приемане на чай и инхалации с лайка.

Инахалация с лайка...При обострен синуит инхалациите улесняват отделянето на секрета и действат противовъзпалително. За целта 2 супени лъжици лайка се заливат с 0,5 литра вряла вода, върху главата се поставя хавлиена кърпа и се инхалира в продължение на 10-15 минути.

Инхалациите с лайка и мащерка облекчават болките в гърдите и успокояват кашлицата при бронхит. Процедурата се провежда паралелно с медикаментозното лечение. По две супени лъжици от билките се запарват за 10 минути в 2,5-3 литра вода. Инхалацията е с продължителност около десетина минути.

Двукомпонентният чай от лайка и липов цвят е най-ефикасното средство при настинка, съпроводена с болки в гърлото. Една чаена лъжичка от билковата смес се запарва в продължение на 10 минути, прецежда се и се подслажда с мед. Чаят не трябва да е горещ и се отпива на големи, бавни глътки. Полезните вещества в липата и лайката имат отхрачващ ефект, спират възпалителния процес и подобряват състоянието на болния.

Сред най-често срещаните здравословни проблеми са болките в корема. Те са последица от ежедневното напрежение, стресовия работен ритъм или прекалено бързото хранене. Могат да бъдат предизвикани от инфекции и възпаления. Незначителните проблеми отшумяват след промени в хранителния режим и начина на живот, съчетани с билколечение. В тези случаи се препоръчва чаша чай от лайка с мента, който ще премахне неразположението. Ако болката се запази постоянна и силна, вероятността да е симптом на сериозно заболяване нараства и лекарската намеса е наложителна.

Алергиите са друг неприятен проблем, при решаването на който, лайката може да бъде полезна. При алергии, породени от непоносимост към дадени храни, се препоръчва приема на чай от лайка на всеки 4 часа. Естествените хистамини, които билката съдържа, облекчават значително състоянието на болния.

Билката е мощно противовъзпалително средство. Редовното изплакване на устната кухина с чай от лайка предотвратява появата на инфекции, премахва лошия дъх и поддържа венците стегнати.

При проява на тревожност или след емоционално разстройство, най-подходящото билколечение е свързано с неколкократен дневен прием на чай от лайка. Чаят ще снижи до минимум напрежението, ще осигури спокоен сън и ще подтисне пристъпите на гадене, които емоционалните притеснения често предизвикват.

Чай от лайка...

Лайката е една от основните суровини в козметичните продукти за мазна коса и кожа. Натуралните продукти за поддържане на кожата включват различни билковите мехлеми и отвари, които лекуват „щадящо” различни кожни инфекции, алергии и възпаления. Компресите с лайка освежават кожата на лицето, шията и деколтето. Необходими са 2 марли, 2 супени лъжици сухи цветчета и ½ литър вряща вода. Билката се запарва в продължение на 15 минути и се претрива през фина цедка. Едната марля се напоява с топлата запарка, изстисква се и се поставя за около 10-15 минути върху почистената кожа. След отстраняването ѝ, участъкът се покрива с втората марля, напоена в студена вода.

Ваната с лайка изглажда, омекотява мазната кожа и подобрява кръвообращението ѝ. За подготвянето на тонизираща вана са необходими 200 грама цветчета, които се заливат с литър вряща вода и се запарват в продължение на 20 минути. Сместа се прецежда и добавя към водата във ваната.

Запарката от лайка действа благоприятно и върху растенията. Необходимо е 20 грама сушени цветчета да се запарят с литър вода за около 15-20 минути. Сместа се прецежда и разрежда с вода в съотношение 1:5. С нея се пръскат цветята и почвата около тях. След тази профилактика цветята са защитени от бактериални инфекции и някои вредители, които не понасят аромата на билката.

Гореизброените полезни свойства притежава само медицинската лайка (Matricaria chamomilla). В случай, че не познавате добре растението, можете да си го набавите от всяка аптека или дрогерия.


Последна промяна: Петък, 26 Май 2017 22:06


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...