Logo
Печат на тази страница

Размножаване на орхидеи (Orchidaceae)

За някои градинари орхидеите са просто екзотичен вид, който допълва личната цветна колекция, а за други – отглеждането им се е превърнало в страст. Броят на домовете, които се радват на нежното им присъствие непрекъснато расте. Как да размножим орхидеите в домашни условия, без да притежаваме знанията, опита и техническите умения на специалистите. Ето няколко практически съвета, които могат да бъдат от полза.

Най-ефективният метод на размножаване на орхидеите в жилищна среда е вегетативният, като подходът при различните видове е строго индивидуален.

Masdevallia в сфагнов мъх...При образуващите псевдобулби (Cambria, Masdevalia, Brassia) се извършва разделяне на възрастното растение, когато нарасне и контейнерът, в който е засадено, започне да отеснява. В този случай орхидеята се изважда от съда, корените се освобождават от субстрата и се измиват с хладка вода. Процедурата се извършва с изключително внимание, за да не се увредят здравите коренчета (при този вид орхидеи те имат бял цвят). Всички мъртви и увредени корени се отстраняват и се пристъпва към разделяне на булбите. Важното тук е всяко ново растение да остане с не по-малко от 2-3 булби, които се засаждат в свеж субстрат.

Орхидея Камбрия (Cambria)...

Орхидея Камбрия (Cambria)

Вторият вариант се свежда до стимулиране на старите псевдобулби (по подходящ начин), в резултат на което от тях да се развият нови и жизнеспособни. За целта:

  • старата булба се отделя внимателно от основното растение. Спящите пъпки се намират в основата й, което означава, че действията трябва да бъдат изключително прецизни, за да се избегне нараняването им. За разлика от останалите видове орхидеи, спящите пъпки в основата на булбите нямат предпазна мембрана.
  • премахват се изгнилите, мъртвите и наранените корени.
  • на дъното на полиетиленов плик се поставя навлажнена смес от много фин субстрат и мъх, в която булбата се заравя до половина. Пликът се затваря и се поставя на светло и топло място, без директно излагане на слънчева светлина. На всеки 3-4 дни се отваря и субстратът се оросява. Между тридесетия и шестдесетия ден се появяват новите жизнеспособни булби. Препоръчително е за всяка булба да се предвиди отделен плик, за да се предотврати разпространението на инфекции. При този вид орхидеи размножаването чрез резници е невъзможно.

Кейки на Phalaenopsis...Добре познатите Dendrobium, Vanda и Phalаenopsis притежават способността натрупват хормони на растежа в спящите пъпки, по протежение на стъблото, което позволява да бъдат размножени чрез т.нар. „кейки”. Спящите пъпки се намират по цветоносаната дръжка, непосредствено под цветовете, и са снабдени с тънка предпазна люспица. За да се развие кейка, люспицата се отделя много внимателно, за да не се нарани спящата пъпка, върху която се поставя навлажнена хартиена салфетка. Процедурата се повтаря през ден - до появата на дъщерното растение. Процесът е с голяма продължителност и често е неефективен, което налага използването на цитокининова паста, която се поставя върху спящата пъпка, непосредствено след отделянето на предпазната люспа. Съдържащият се в пастата цитокининов хормон стимулира деленето на клетките и ускорява процеса на формиране на кейка. Пастите се предлагат в търговската мрежа, но могат да бъдат закупени и по Интернет. Вместо кейка е възможно от стимулираната спяща пъпка да израсне нов цветонос.

Орхидея Ванда (Vanda)...

Орхидея Ванда (Vanda)

Вторият възможен начин за размножаване е чрез резници, взети от цветоноса. Качествените резници се вземат чрез срязване на стъблото на 3-3,5см под и над спящата пъпка, т.е. дължината на резника е 6-7 см, а спящата пъпка се намира точно в средата. Отново се отстранява предпазната люспа и резникът се поставя (с пъпката нагоре) върху смес от много фин субстрат и мъх, след което се оросява, покрива се с полиетилен и се поставя на светло и топло място, без излагане на пряка слънчева светлина. На всеки 3-4 дни резниците леко се оросяват. Новите кейки се появяват в рамките на 30-40 дни и за 2-3 месеца нарастват до 5 см. Пресаждат се в субстрат когато имат поне 3-4 листа и 3-4 коренчета.

И двата начина са възможни само, ако след прецъфтяването на орхидеите, цветоносът запази своята свежест. В случай, че изсъхне трябва да се отреже ниско в основата.

Най-лесният начин за размножаване е чрез издънки, които се появяват в основата на майчиното растение. Отделят се много внимателно и се засаждат в нов субстрат. За стимулиране образуването на корени може да се използва вкоренител, разработен специално за орхидеи.

В естествената си среда орхидеите се размножават чрез семена. За съжаление методът не може да бъде приложен в домашни условия, тъй като семената са микроскопични и не съдържат никакъв хранителен ресурс. В природата жизнеспособността им се запазва, благодарение на симбиозата с някои спорови растения, чрез които си набавят необходимите хранителни вещества.


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Vanda Coerulea

Последна промяна: Неделя, 14 Май 2017 22:35


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...