Logo
Печат на тази страница

Лечебните свойства на Живаничето (Scrophularia nodosa)

Живаниче (Scrophularia nodosa)... Живаниче (Scrophularia nodosa)...

Живаничето (Scrophularia nodosa) принадлежи към едноименното семейство Живаничеви (Scrophulariaceae). Този многогодишен отровен плевел има коренище, образуващо грудки. Стъблото е голо, четвъртито и изправено. Максималната височина, до която достига е 1 метър. Листата са противоположни, тъмнозелени, яйцевидни, със заострен връх и назъбена периферия.

Живаниче (Scrophularia nodosa)...Към стъблото се прикрепят с къси дръжки. Цветовете са дребни, съставени от пет чашчелистчета, пет зелено-лилави венчелистчета, четири тичинки (две от които са по-дълги) и два плодника. Събрани са в продълговати съцветия и имат доста неприятен, остър мирис. Цъфтежният период обхваща цялото лято: от май до края на август и началото на септември.

Растението е разпространено из Средна Европа, Балканския полуостров, Кавказ, Източен и Западен Сибир, Азия и Северна Америка. Предпочита сенчестите места около реките, езерата и блатистите местности до 1000 метра надморска височина.

Химичният състав на живаничето включва алкалоиди, танини, хесперидин, диосмин, кардиоактивни гликозиди, иридоиди, смолисти вещества, плодови киселини, един отровен сапонин, както и някои все още неизследвани съединения и вещества.

Използва се коренището с грудките (Rhizoma Scropula-riae), което се изкопава през септември или октомври, след узряването на плодовете. Почиства се от надземните части на растението и почвата, измива се старателно с вода и след отцеждане се изсушава в проветриво помещение или сушилня. От 5 килограма суровина се получава 1 килограм суха маса. Във фармацефтиката, за някои лекарствени продукти се използват листата, които се берат през лятото, по време на цъфтежа. Тъй като растението е силно отровно, трябва да се съхранява отделно от останалите билки, на места недостъпни за деца.

Лечебните свойства на живаничето са познати от Средновековието, когато е използвано за лечение на абцеси и гнойни рани, а на по-късен етап – на оттоци и тумори.

Днес в народната медицина се прилага предимно външно – под формата на лапи и компреси, които облекчават болките при артрит, ускоряват заздравяването на рани, изгаряния, язви, хемороиди, екземи и псориазис. Растението е силен диуретик, стимулира кръвообращението и сърдечната дейност. Използва се и като лаксатив.

Вътрешно се използва отвара, която има силно детоксикиращо действие, възбужда апетита, подпомага изхвърлянето на глисти, помага при някои заболявания на щитовидната жлеза и пречиства кръвта.

Живеничето влиза в състава на хомеопатични продукти за облекчаване на състоянието на страдащите от сериозни заболявания като Болест на Ходжкин, рак на гърдата, скрофулни отоци, туберкулоза на тестисите, епителиома и мускулни болки.

Противовъзпалителните му свойства се използват при създаването на козметични продукти, които премахват лунички, кожни обриви и петна по лицето и шията.

Въпреки, че е сърдечен стимулант, употребата му от хора с нарушен сърдечен ритъм може да има летален изход. Ненапълно изследваният състав и силната токсичност на живаничето налагат изискването за строг контрол върху събирането, съхранението и употребата му. Препоръчително е да се приема под формата на хомеопатични продукти, след консултация с наблюдаващия заболяването лекар – специалист, който ще назначи и точната дозировка.

Недопустимо е събирането на коренища и надземни части от начинаещи билкари, тъй като горе изброените лечебни свойства се отнасят единствено за Scrophularia hodosa. Много представители на семейство Живаничеви имат сходни белези и местообитания, съдържат силно отровни вещества, но не притежават лечебните свойства на живаничето. Употребата им може да доведе до сериозни здравословни проблеми и да застраши живота на хората, които ги използват за лечение.

Приемът на хомеопатични средства, съдържащи живаниче не бива да измества традиционните методи за лечение и състоянието на болния задължително трябва да се следи от лекар.

Живаниче (Scrophularia nodosa)...Живаниче (Scrophularia nodosa)


Последна промяна: Неделя, 23 Април 2017 21:54


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...