Logo
Печат на тази страница

Капково напояване в цветната градина

Система за капково напояване... Система за капково напояване...

Един от най-ефективните начини за поливане на градината е чрез капково напояване. То спестява на цветарите труд и време, не допуска пилеене на поливна вода и не уврежда вегетативните части на растенията, в следствие на попаднала върху тях влага. Количеството на подаваната вода към коренчетата растенията се постига чрез подходящо регулиране на капкообразователите. Така за всяко растение се осигурява необходимата почвена влажност.

Проектирането на поливна система не е сложно и всеки може да се справи успешно с изпълнението на тази задача. Достатъчно е да се направи схема на градината с обозначаване на цветните лехи, алеите и водоизточниците. След това се планира разположението на маркучите, вида и броя на различните фитинги, необходими за осъществяването на един нормален поливен процес. Изготвя се спесификация на необходимите материали по вид, брой и цолаж. Тръбите и фитингите се закупуват от големите търговски вериги и градински центрове.

Система за саксийно капково напояване...

Елементите на системата за капково напояване на цветната градина са:

-връзка с регулатор на налягането и вграден филтър;
-винтов адаптер (за преход между ¾" и ½");
-гъвкава тръба;
-регулатор за протичане на водата;
-тръбни връзки;
-тройници;
-линейни капкообразуватели;
-крайни капкообразуватели;
-държачи за тръба.

Елементи от капкова система за напояване...

Гъвкавите тръби за поливната система на цветната градина са със значително по-малък диаметър, отколкото тези, предназначени за капково напояване на трайни насаждения и зеленчукови култури. Наподобяват тръбичките от системите, използвани в медицината, с тази разлика, че са по-плътни и непрозрачни. По-малкият им диаметър осигурява необходимото налягане в системата, без необходимостта от използване на помпи, клапи и компютърна система за контрол на операциите. Останалите елементи на мини поливната система трябва да бъдат съобразени с диаметъра на закупените тръби. Често се предлагат готови комплекти, но тяхната цена е по-висока, а освен това броят включените елементи и метражът на тръбата не съответстват на тези от Вашата спецификация.

Монтажът се осъществява лесно, стига отделните разстояния да са прецизно премерени, и тръбата да е разкроена правилно и точно. Различните връзки са с подходящи накрайници, които не допускат протичане на водата и осигуряват голяма здравина на сглобката.

Последователността на свързване е следната:

– връзката (с регулатора на налягането с вграден филтър) се монтира към водопроводния кран с резба. Вграденият филтър предпазва системата от задръстване с песъчинки и други твърди частици. Обикновено е предназначен за 3/4“, но ако Вашият кран е 1/2“ ще трябва да закупите и винтов адаптер, който ще направи прехода от 3/4“ към 1/2“.
– към връзката с регулатор на налягането се прикрепва първото парче от предварително оразмерената гъвкава тръба. Дължината му трябва да е не по-малка от растоянието от водоизточника до началото на лехата.
– в зависимост от избраната схема се монтират регулаторите за протичане на водата. Препоръчително е те да се монтират в началото на всяко отклонение. Ако е избрана схема е с последователно свързани линейни капкообразуватели и един краен, то ще Ви бъде необходим само един регулатор, който ще се монтира преди капкообразувателите.
– отрязва се тръбичка с дължина, равна на разстоянието до коренчето на цветето и се закрепва към регулатора за протичане на водата, а в другия и край се монтира линеен капкообразувател, за него се закрепва втора тръбичка с дължина равна на разстоянието до следващото растение и отново се монтира линеен капкообразувател. Операцията се повтаря до обхващане на всички растения от лехата. В края на тръбата се поставя краен капкообразувател. Ако растенията са разположени по-гъсто можете да се спрете на варианта капкообразувателят да бъде разположен между две растения.
– при необходимостта от разклонения се използват тройници, тръбите и капкообразувателите се монтират по същия начин, но не бива да се пропуска монтажът на регулатора в началото на отклонението.

Тръбите се фиксират към почвата с помощта на държачите за тръба. Така системата остава стабилна през целия експлоатационен сезон. Подходящите разстояния са 5-8 см над повърхността на почвата и на 5-6 см от кореновата система на растенията.

Преди първата поливка трябва да изпробвате съоръжението и да регулирате всички капкообразуватели, така че всяко отделно растение да получи точното количество вода, отговарящо на индивидуалните му потребности. Налягането в тръбата и отклоненията се контролира чрез регулаторите за протичане на водата, които сте монтирали.

Капково напояване на балкона...

На същия принцип може да се изгради поливна система за саксийните и контейнерните растения на балкона или верандата. Системата е елементарна, монтажът е бърз и лесен, а цените на материалите- сравнително ниски.

В края на есента тръбата се изважда от държачите и се навива. Държачите се изваждат от почвата и се измиват. Всички части се съхраняват в закрито помещение до следващата пролет, когато просто държачите се забиват в почвата, а тръбата се прикрепва за тях. Необходимите корекции се правят с тръбни връзки, тройници и тръби.


Последна промяна: Понеделник, 03 Април 2017 16:57

Свързани статии (по етикет)



Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...