Logo
Печат на тази страница

Лечебните свойства на вечерната иглика (Oenothera biennis)

Вечерна иглика (Oenothera biennis) Вечерна иглика (Oenothera biennis)

Според древно предание, богинята на нощта в далечна Индия подарила вечерната иглика на хората, за да лекуват с нея всичките си болки. Растението е известно и под наименованието „нощна свещ”, заради факта, че жълтите й цветчета се разтварят само през нощта и за да видими за насекомите светят с бледа флуоресцентна светлина.

Вечерната иглика принадлежи към цветята с нощен аромат.

От диворастящия вид Oenothera biennis чрез екстракция се извлича масло, в чийто уникален състав са включени всички полезни съставки на растението, а именно:

Омега-6 гама-линоленова киселина – притежава свойството да възстановява клетките и имунитета. Осигурява простагландин, който регулира синтеза на естрогена, прогестерона, пролактина и е от изключително значение за човешкия организъм;

Линолова киселина – организмът не може да я синтезира сам, а недостигът й води до сериозни кожни проблеми;

Омега-9 олеинова киселина – предпазва сърдечно-съдовата система от различни проблеми, регулира нивата на „лошия” холестерол и кръвното налягане.

Вечерна иглика (Oenothera biennis)

Вечерна иглика
(Oenothera biennis)

Други важни компоненти като: палмитинова, стеаринова, алфа-линоленова и ейкозенова киселини.

При страдащите от диабет маслото от вечерна иглика успокоява болките, причинени от увредените от заболяването нерви, подобрява общото състояние и регулира нивата на кръвната захар. Приемът му не бива да замества традиционното лечение и задължително трябва да става след съгласуване с лекуващия лекар и под негово наблюдение.

Заедно с бъбреците, кожата е един от важните отделителни органи. Освен, че е първата преграда срещу инфекциите, тя регулира баланса на водата и химическите вещества в организма. Пълноценното изпълнение на тези значими функции е възможно само, ако кожата е здрава. Един от най-често проявяващите се проблеми е прекомерната ѝ сухота. Причината се корени в неспособността на мастните жлези да образуват достатъчно себум, който да я предпази от неблагоприятното влияние на външната среда. В резултат тя губи еластичността си, става люспеста и по-лесно се поддава на инфекции. Решаването на проблема може да се осъществи чрез съчетаване на подходящ хранителен режим с прием на масло от вечерна иглика. Грижите за сияйната кожа включват още: употребата на слънцезащитни кремове, ограничаване до минимум използването на сапун, което означава почистването да се извършва с тоалетно мляко или лосион, без да се използват продукти на спиртна основа. Специални грижи изисква и кожата на ръцете. Употребата на предпазни ръкавици при работа със синтетични почистващи препарати и използването на козметични продукти за ръце запазват свежестта и еластичността ѝ.

Друга област, в която действието на маслото от вечерна иглика е ефективно е предменструалния синдром във всичките му типови прояви:

Депресивни състояния – плачливост, разсеяност, безсъние, обърканост, честа смяна на настроенията;

Хидратация – задържане на течности, покамване на телесното тегло, подути глезени и пръсти, подуване на корема и болезнени гърди;

Влечение към определени храни – захар, рафинирани въглехидрати, повишен апетит, слабост, световъртеж и главоболие.

Приема на 1000 mg масло от вечерна иглика два пъти дневно, 2-3 дни преди непосредствената поява на симптомите, съчетано с подходящ хранителен режим е стъпка в правилната посока. Приемът на храни, съдържащи полезни растителни хормони, увеличаване количеството на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци спира проявата на симптомите. Резултатите ще бъдат по-добри при лицата, ограничили до минимум употребата на рафинирани въглехидрати. В резултат на терапията нивата на кръвната захар се стабилизират, а броят на резките емоционални промени се свежда до минимум.

Въпреки изключителните качества на маслото от вечерна иглика, приемът му трябва да става след консултация с наблюдаващия Ви терапевт.


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Oenothera

Последна промяна: Неделя, 26 Март 2017 23:05


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...