Logo
Печат на тази страница

Кои цветя да засадим и пресадим през март..?

Полъхът на пролетта се усеща и е време да осигурим посадъчния материал за градината...

За някои едногодишни цветя трябва да подготвим разсад. Такива са петуния (Petunia), лобелия (Lobelia), бакопа (Bacopa), дихондра (Dichondra), мушкато (Pelargonium), циния (Zinnia), вербена (Verbena), астра (Astra) и шибой (Erysimum). Ако се спираме на варианта сами да произведем разсада е най-добре да използваме специално подготвен почвен субстрат.

Той е специално подготвен, с подходяща структура и съдържа всички необходими за младите поници, вещества. Едно от най-големите му предимства е, че е обеззаразен – т.е. възможността за развитие на болести и плевели сред младите растения е сведена до минимум. След като сме осигурили почвената смеска трябва да подготвим съдовете. Най-подходящи са работните табли. В търговските вериги се предлагат с 24, 42 или 70 гнезда. Ако се спрем на този вариант ще си спестим операциите по пикирането, а и самите стръкчета ще израснат по-силни и здрави, тъй като им е осигурен свободен периметър, т.е. в близост няма друго растение, което да ограничава развитието им. За тях са предвидени и специални подложки, които улесняват поливането. Задължително е преди употреба съдовете да се измият с топла вода и миещ препарат, след което да се дезинфекцират, като факта, че не са били използвани преди, е без значение. По-евтин е варианта с използване на сандъчета. Те също трябва да бъдат щателно измити и дезинфекцирани.

След предварителната подготовка поставяме субстрата в съда, леко го уплътняваме и поливаме с хладка вода. За да осигурим достатъчно „свобода“ на младите растения можем да използваме един много удобен шаблон, който саморъчно можем да си направим от кора за яйца. Просто трябва да изрежем дъното на всяко гнездо. При засяването поставяме по едно семенце във всяко гнездо. Така всяко младо растение ще бъде разположено на достатъчна дистанция от съседното. Светлината и аерацията ще бъдат еднакво достъпни за всички разсади в контейнера и те ще получат оптимални условия за нормално развитие. При прекалено гъстото засяване, растенията израстват по-слаби и хилави, а опасността от "сечене" на разсада е твърде висока. След като сме разположили семената по повърхността на субстрата полагаме повърхностния почвен слой. Тук стриктно трябва да спазим дълбочината на засаждане, указана на опаковките. Колкото по-малък е размерът на семената, толкова по-тънък е покривния почвен слой. Съвсем дребните семена, като тези на петунията (Petunia) не се покриват с почва. При тях уплътняването на субстрата става след разпределянето им по почвената повърхност, след което оросяваме с пулверизатор. Добре е да обозначим с табелка вида на посева. Покриваме съда с полиетилен и го внасяме в топло и светло помещение. Времето за покълване и поникване при всеки отделен вид е различен. Ако не сме използвали шаблон, в резултат на което семената са засети прекалено гъсто, трябва да направим 1-2 прореждания, като изскубнем по-дребните и осигурим оптимално жизнено пространство на по-силните.

Някои растения не понасят пикирането и по тази причина се засаждат директно в градината. Последните дни на март са подходящи за засаждането семената на годеция (Godetia), тунбергия (Thunbergia) и тагетес (Tagetes). Процедурата е аналогична, като при разсадите. След поникването им, прореждането е задължително, като в този случай, основното правило е осигуряването на равномерно разпределение на растенията в лехата, така че тя да изглежда перфектно.

В края на месец март в градината се засаждат луковиците на гладиолата (Gladiolus). Преди да ги положим в земята, трябва да ги накиснем за 48 часа в хладка вода (25-30ºС). Почвата трябва да е добре дренирана и подранена. Дълбочината на засаждане е 10 см. Тъй като деликатните стъбла на цветето са доста високи е добре да им осигурим подходящо поддържане, така че да не се изкривяват или накланят.

През март провеждаме първото пензиране на вкоренените резници на сакъзчето (Pelargonium peltatum). Така стимулираме развитието на по-кичести растения, които по време на цъфтежа ще бъдат изключително ефектни.

Ранните пролетни дни са подходящи за пресаждането на саксийните цветя.

Декоративният банан (Ensete ventricosum), фуксията (Fuchsia), олеандъра (Nerium oleander) и храстовидната хризантема (Chrysanthemum frutescens) се пресаждат всяка пролет, поради пълното изчерпване на хранителния запас на субстрата. На пресаждане подлежат и всички контейнерни растения, чиито корени са изпълнили съда и се показват през дренажните отвори или почвения субстрат е втвърден и деструктуриран. За пресаждането са ни необходими нови съдове, с размер малко по-голям от досегашния, подходяща почвена смеска.

За да отделим по-лесно растението от саксията трябва да го полеем няколко часа преди пресаждането. Най-лесния начин да го извадим е като хванем съда откъм отвора и го обърнем с дъното нагоре, придържаме с другата ръка и леко потупваме за да отделим почвената бала от стените. Преди да го засадим, поставяме в новия съд дренажен слой от инертен материал (керамзит, чакъл и др.) и насипваме почва. Дебелината на дренажния слой е право пропорционална на големината на съда. Изключение от това правило правим за растения, които по принцип поемат много вода като алоказията (Alocasia) и папратите (Pteridophyta). Преди да положим растението съкращаваме корените (отстраняваме изсъхналите или повредените и подрязваме силно разклонените). Около корените насипваме почва, която уплътняваме много внимателно, така че да не нараним корените.

При пресаждането се нарушава равновесието между надземните вегетативни части на растението и кореновата система. За да преживее „шока“ трябва да полеем обилно и да поставим съда в хладно помещение. В следващите дни следим стриктно състоянието на почвата. Трябва да я поддържаме леко влажна, тъй като засушаването и преовлажняването ѝ са еднакво пагубни за цветето. След десетина дни можем да поставим растението на място, съобразено с индивидуалните му изисквания.

При някои по-едри палми вместо пресаждане можем да отстраним повърхностния почвен слой (10-15см) и на негово място да насипем обогатена почва. При операцията внимаваме да не нараним корените.

Навременното засаждане на семената е важен етап от озеленяването на градината или балкона.


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Ensete Ventricosum, Nerium Oleander, Petunia, Verbena, Пензиране

Последна промяна: Събота, 11 Март 2017 21:32


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...