Logo
Печат на тази страница

ВРЕМЕ Е ЗА: Пролетна грижа за градината...

Първите топли и слънчеви дни известяват събуждането на природата за живот. След дългата и студена зима, градината е загубила своя чар и за да върнем предишното ѝ великолепие е време да започнем с подготовката за новия сезон. Преди навлизането в цветните лехи и тревните площи е необходимо да прегледаме състоянието на градинския инвентар.

За да ни служи добре, той трябва да има здрави, удобни дръжки и заточени остриетата (ножици, мотики, лопати и др.). При възможност е добре да закупим най-необходимите липсващи градински инструменти. Разумно е да направим преглед на поливната система и навреме да отстраним неизправностите по нея.

Първите грижи по възстановяването на тревните площи са свързани с почистването на изсъхналите или загнилите стръкове, които задушават насажденията и пречат на развитието им. С помощта на аератор или вила трябва да обработим терена, за да осигурим повече кислород на корените. След аерацията е добре да разстелем дебел хумусен или торфен слой, а при глинестите почви - пясък. Така ще подобрим почвената структура. Периодът е подходящ за засяване на семената в оределите и оголени участъци. При израстване на тревния килим около 6-7 см. правим първото косене. Ако почвата е суха, подхранваме с торове за тревни смески и поливаме обилно.

От живите плетове трябва да премахнем изсъхналите и преплетени клони, без да извършваме подрязване, тъй като то стимулира развитието на пъпките, а ранните пролетни слани са особено опасни за младите листа. Същото се отнася и за розовите храсти. Подрязването се прави на малко по-късен етап, когато се запази тенденцията за трайно повишаване на температурите, но преди да се е възстановило нормалното сокодвижение.

Сега е моментът да освободим многогодишните растения от зимните „одежди” и насипните материали, с които сме им осигурили защита през мразовитите дни. Отстраняваме изсъхналите и загнили, от зимната влага, клони. Не бива да бързаме с изкореняването на растенията, които на пръв поглед изглеждат нежизнеспособни. Можем да изчакаме няколко седмици и ако не избият пъпки – да ги отстраним на по-късен етап.

Плевенето е едно от най-съществените мероприятия през този период. Трябва грижливо да почистим от плевелите цялата градинска площ, след което да прекопаем лехите. Запазването целостта на корените на многогодишните растения, при извършването на тази операция, е от особена важност. По тази причина храстите окопаваме на разстояние не по-малко от 50-70 см от коренището, а при видовете с повърхностна коренова система само леко разрохкваме почвата.

Една от най-важните цели на пролетната подготовка на градината е подобряването на почвената структура. Участъкът можем да насипем с дървесна пепел. Съдържащите се в нея вар и калиеви соли ще подобрят качествените й характеристики. Не трябва да използваме дървесна пепел, примесена с пепел от въглища, тъй като с нея ще замърсим почвения слой със сяра и тежки метали.

За да възстановим хранителните ресурси на почвата, изчерпани от растенията през предходния вегетационен период, добавяме угнил оборски тор или биохумус от червен калифорнийски червей. Можем да използваме и минерални торове, но в този случай задължително трябва да полеем обилно веднага след подхранването.

След наторяването, можем да покрием площите около храстите и многогодишните цветя със слой от торф, който макар и временно, ще ги предпази от появата на нови плевели.
Препоръчително е да направим и оглед на грудките, които сме извадили предходната есен и да изхвърлим увредените и унищожените.

Време е да закупим семената за едногодишните цветя. Пазарът е залят с богат асортимент. Добре е да съобразим индивидуалните изисквания на цветята с условията, които са създадени в нашата градина. Опаковките съдържат достатъчно информация и за периода на засаждане.

Трябва да подготвим и съдовете за саксийните растения и разсада. Използваните през минали години, саксии и сандъчета трябва да измием с топла вода, миещ препарат и четка, след което да ги изплакнем обилно с вода. Обеззаразяваме ги чрез потапяне в дезинфекционен разтвор. Така ще предпазим младите растения от вирусни заболявания.
Навременната подготовката на градината за новия вегетационен сезон е гаранция за окъпано в цветове и аромати дворно пространство.


Последна промяна: Понеделник, 27 Февруари 2017 13:41


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...