Logo
Печат на тази страница

Време е за засаждане на летния разсад

Най-естественият начин за размножаване на растенията е чрез семена. За да осигурим ранен цъфтеж на градинските и балконски растения, можем да засадим семената им в съдове. Поставяйки ги при подходящи условия (влажност, температура и осветеност) ще имаме качествен разсад още в началото на пролетта...

Най-често закупуваме семената от специализираните магазини и търговските вериги, които предлагат богато разнообразие от видове и сортове. На опаковките е предоставена ценна информация за времето и дълбочината на засяване; необходимостта от пикиране; подходящият момент, в който операцията трябва да бъде извършена; разстоянието между отделните растения; периодите на цъфтеж и други характеристики. Упоменати са изискванията на растението към условията за отглеждане, времето за засаждане на открито и срокът на годност. Последният е от особено значение, тъй като след посочената дата, семената имат значително по-ниска кълняемост. Обикновено цялата информация е представена графично, но е напълно разбираема. Изборът ни задължително трябва да е съобразен с условията, които можем да осигурим. В противен случай резултатите ще бъдат незадоволителни. Особено внимание трябва да обърнем на семената, които се нуждаят от предварителна подготовка. За да стимулираме по-ускореното им поникване, някои от тях изискват да ги натопим в продължение на 1-2 денонощия във вода със стайна температура. Има видове и сортове, които трябва задължително да подложим на рътене – след накисването ги поставяме във влажна кърпа при температура 25-30ºС, докато по 1/10 от тях се появят зародишни коренчета. Подсушаваме леко и веднага засаждаме в почва. При необходимост от дражиране, покриваме семената със слой от инертни материали, към които сме добавили необходимите микро- и макроелементи.

Използването на семена, които сами сме си събрали през предходното лято, крие риск от получаване на растения, които не притежават ценните декоративни качества на майчините. Много често резултатът от този евтин начин да се снабдим с посадъчен материал води до нормално развити растения, които не цъфтят.

Един от основните етапи, през който трябва да преминем, е изборът на съд, в който ще засяваме семената. Неписано правило е, че растенията с осева коренова система не понасят пикиране, т.е. засяваме семената им индивидуално, в малки саксийки или кофички. За останалите подбираме сандъчета с по-големи дренажни отвори. Обемът на съдовете съобразяваме с вида на растенията, едрината и количеството на семената. На пазара се предлагат подходящи за засаждане и пикиране артикули, които могат да задоволят изискванията и на най-претенциозните градинари. Ако използваме употребявани съдове, дезинфекцията им е задължителна. Измиваме ги старателно с миещ препарат и четка, изплакваме обилно с вода, след което третираме с 1% разтвор на белина. По този начин ще предпазим младите растения от инфекции.

Почвената смеска трябва да е богата и с подходяща, за вида, киселинна реакция. Препоръчително е да използваме готови торопочвени смески за разсади, които се предлагат в търговската мрежа. Те са обеззаразени и съдържат подходящи за младите поници подхранващи вещества. Пресяваме и насипваме смеската в съда, след което с помощта на летвичка или линийка заглаждаме повърхността ѝ. За да осигурим повече въздух, който ще стимулира покълването на семената, не бива да я уплътняваме. При засяване на семена от различни сортове в един съд, можем да разграничим отделните зони с помощта на тънки летвички. Напояваме почвата обилно (водата трябва да е с температура малко по-висока от стайната) и полагаме семената след отцеждането й. За да ги разпределим по-равномерно използваме лист хартия, върху който изсипваме съдържанието на пакетчето. Сгъваме листа и внимателно разпръскваме в предварително очертаните редове. За да осигурим достатъчно пространство на младите растения, между редовете трябва да оставим подходящо разстояние. При съвсем маломерните семена можем да използваме желатинова смес, получена от 1 пакетче желатин, което разтваряме напълно в 1 супена лъжица хладка вода. Към сместа добавяме още вода, до получаването на еднородна гелообразна маса. Подходящо количество от нея изсипваме върху семената, разбъркваме и с помощта на спринцовка (флакон от шампоан или боя за коса) разпределяме върху почвената повърхност. Желатиновата субстанция запазва семената и осигурява равномерното им израстване.

С помощта на едро сито покриваме семената с почва, като дебелината на слоя зависи от тяхната едрина. Много дребните семена не се покриват. На самата опаковка е обозначена дълбочината на засяване, която задължително трябва да спазим.

Като опитни градинари маркираме с табелки засадените участъци, за да можем да комбинираме правилно растенията при засаждането им, на по-късен етап.

Покриваме с полиетиленово фолио съда и го поставяме при подходящи условия (без северни изложения или въздушни течения). До поникването, оросяваме редовно повърхността на почвата и поддържаме температурата на субстрата в рамките на 20-23ºС, а на въздуха 20-25ºС. През деня повдигаме фолиото за кратко, за да се осигурим приток на свеж въздух.

След като младите растения се покажат над повърхността на почвата, поддържаме температурен режим в зависимост от интензивността на дневната светлина. В облачни дни препоръчителната дневна температура е в интервала 14-18ºС, а в слънчеви 18-21ºС. През нощта поддържаме температурата между 12ºС и 14ºС. Високите температури и недостатъчното количество светлина предизвикват прорастване и изнежване на растенията. Основна грешка при отглеждането на разсада е допускането на резки температурни амплитуди или оставянето му на студено. В тези случаи се създават предпоставки за развитие на инфекции или появата на непоправими увреждания, които го правят негоден за засаждане.

От голямо значение е начинът на поливане. За да се избегнем „сечене” на разсада или поява на болестта „черно краче”, поставяме водата в подложката или по краищата на съда, така че повърхностния почвен слой да остане сух. Поливките при студена почва или вечер, излагат младите разсади на същия риск. При поява на заболели растения, те се отстраняват, а останалите се мулчират с тънък слой промит речен пясък, смесен с дървесна пепел или стрити дървени въглища.

За да получим качествен посадъчен материал задължително трябва да се придържаме към индивидуалните изисквания на растенията, обозначени на опаковките.


Последна промяна: Понеделник, 09 Януари 2017 12:07

Свързани статии (по етикет)



Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...