Logo
Печат на тази страница

Как да изберем подходящия цветарник

Цветята освежават с присъствието си всеки дом. Когато броят им е по-малък, саксиите могат да се разположат в жилищната площ, на места, подходящи за правилното им развитие. При по-голям брой отглеждани растения, проблемът с позиционирането им в ограниченото пространство, с което разполагаме, може да се окаже доста сериозен...

Неотложното му решаване настъпва в края на есента, когато трябва да приберем у дома саксиите, разположени на балкона или в градината. В този случай единственият възможен вариант е използването на конструкциите от метал и дърво за вертикално аранжиране на определен брой контейнери с растения.

Но как точно да изберем правилния цветарник?

На първо място, трябва да сме наясно колко растения трябва да „приюти“ конструкцията, с каква форма и диаметър са саксиите, какъв е броят на еднотипните растения.

Освен това, изборът ни трябва да е съобразен стилово и с интериора, тъй като цветарникът (макар и за няколко месеца) ще бъде негов елемент. Материалът, от който е изработен трябва да хармонира с мебелировката. Същото се отнася за формата и вида на конструкцията. Най-често използваните материали са ковано желязо, дърво и метални, прахово боядисани елементи.

При по-богата и разнообразна цветна колекция, за да спестим жилищна площ, изборът ни попада върху изделия с места за повече саксии. Когато се спираме на цветарници от този тип, трябва предварително да сме наясно какви растения ще разположим по него. Много често, залагайки на по-добра стабилност, производителите разполагат поставките за саксии, без оглед на изискванията на цветята. В основата на конструкцията и на малка височина са позиционирани около ½ от поставките. Останалата част е разпределена в средата и във височина. По този начин половината от растенията са разположени твърде ниско, под прозореца, следователно до тях достига ограничено количество светлина и за да им осигурим правилно развитие, ще трябва да предвидим допълнително осветление.

Друг недостатък може да бъде несъобразеният (с размера на саксиите) диаметър на стойките. Най-често той е предвиден за диаметъра на най-масово използваните саксии – тези със среден размер - №14, а това ни създава неудобството да го използваме за съдове с по-голям диаметър.

Стъпка в правилната посока правят някои търговски вериги, които предлагат няколко вида дървени цветарници, с възможности да поберат по-голям брой саксии, без ограничения в диаметъра и формата. Дървесината е обработена, а защитните покрития позволяват през топлите месеци да бъдат поставени на терасата или в градината.

Когато избираме цветарник, е добре да се спрем на конструкция с 5 до 7 места за саксии. Когато броят на поставките е по-голям, от естетическа гледна точка, на него можем да разположим цветя от един и същ вид.

Подходящата конструкция трябва да осигурява достъп на въздух, светлина и топлина до всяко растение, поставено върху нея. По-обемните цветарници не са за предпочитане и от друга гледна точка вертикалната аранжировка на цветята не бива да бъде прекалено претрупана, а освен това, като добри цветари трябва да осигурим на растенията такава подредба, която да избегне неподходящите съседства помежду им.

От съществено значение е начинът, по който съдовете с цветя са разположени върху конструкцията. С оглед и на нашите удобства, достъпът до растенията трябва да бъде безпрепятствен, защото макар и в покой, те изискват грижи като поливане, почистване от изсъхналите клонки и цветове, оросяване на листата (при някои листно-декоративните видове) и подхранване.

Задължително трябва да съобразим разпределението на цветята в различните (по площ и предназначение) помещения. Цветята допълват интериорните решения в жилището и създават повече уют. За да изпълнят тази си функция, не бива да се допуска прекалена концентрация на растения, особено в по-ограничените жилищни пространства. Противното би довело не само до намалената декоративност на цветята, а и до депресирането на обитателите. В по-просторните помещения също не трябва да се прекалява с броя на растенията. Независимо от площта, в едно помещение се допуска наличието на максимум на 3 цветарника.

За няколко месеца, цветята ще обитават нова, за тях, среда. Различният интензитет на светлината, промененият състав на въздуха и новите температурни условия им причиняват допълнителен стрес, който растенията трябва преодолеят. Правилно избраният цветарник им осигурява комфортна зона за развитие.


Последна промяна: Неделя, 01 Януари 2017 23:31


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...