Logo
Печат на тази страница

Цветята в нашият офис...

Офисът е мястото, в което преминава по-голямата част от делниците ни. Цветята в него не само внасят повече уют в работната среда, но влияят като мощен антидепресант и понижават нивата на умора и стрес сред служителите. Последните проучвания в областта на здравословните условия на труд сочат, че наличието на растенията в офиса, снижава броя на отсъствията поради временна нетрудоспособност.

При служителите, взели участие в експеримента, се наблюдава спад в оплакванията от досадни неразположения като главоболие, сухота в гърлото, кашлица, изсушаване на кожата.

Според норвежки учени, причината се крие в способността на саксийните растенията и микроорганизмите в почвения субстрат да унищожават летливите органични съставки, които увреждат здравето. Вероятно за постигането на тези резултати има и редица психологични причини. Известно е, че растения влияят изключително добре върху функцията на различни органи и системи в човешкия организъм, и хората приемат за по-здравословна атмосферата около тях.

Според същото изследване саксийните цветя водят до повишаване на работоспособността. До този извод стигнали учени, които поставили служители в една и съща работна среда. За целта на експеримента всички получили една и съща задача. Тези от тях, в чиито офиси били разположени растения, се справили по-бързо с решаването й. Освен това при направеното контролно измерване се установило, че стойностите на кръвното им налягане били по-близки до оптималните. Резултатът, получен при замяната на цъфтящите с листно-декоративни видове бил още по-добър, т.е. при отглеждането на листно-декоративни саксийни растения, условията на труд стават по- здравословни.

Главният проблем при озеленяването на офиса произтича от избора на растения, които трябва да понасят добре сухия въздух, неподходящата температура и недостатъчната осветеност от една страна, а от друга – да пречистват въздуха и да създават по-благоприятни условия за труд. Ето защо трябва да се придържаме към някои правила:

  • тъй като по-подходящи за микроклимата в офиса са зелените растения, за да разчупим монотонността преобладаващите наситено зелени багри, можем да комбинираме основни с вариететни форми;
  • видът на растенията трябва да е съобразен с обема на работното пространство. Прекалено едрите видове не се препоръчват за малки работни помещения, тъй като „свиват” визуално обема и отнемат изцяло комфортната зона на служителите.
  • броят на саксийните цветя трябва да е ограничен. Въпреки доказаното благоприятно влияние върху работната микросреда, за създаването на зелен оазис не се изисква голям брой растения. Те трябва да бъдат допълнение в интериора, а не акцент в него.
  • отглеждането на растенията трябва да изисква по-малко внимание и грижи. Капризните видове ще ни ангажират по-често, а не бива да се забравя, че работата ни в офиса е свързана с изпълнението на определени длъжностни задължения, а не с отглеждането на цветя.
  • растенията трябва да изглеждат безупречно. По тази причина определянето на правилното им място в работното пространство е от изключителна важност. Най-неподходящи са местата в близост до радиатори, компютърни системи, офис техника или срещу климатика.
  • съдовете (кашпи, саксии) трябва да бъдат семпли и да хармонират с интериора.
  • повтарянето и умелото комбиниране на малък брой растения впечатлява със стил и изисканост.

Ето някои непретенциозни растения, които могат да създадат перфектна работна атмосфера и внасят настроение в офиса:

Красула овата / Дърво на живота (Crassula ovata)Красула овата (Crassula ovata) – сукулентно растение, наричано още „дърво на живота“. Има изправено и разклонено стъбло, наподобяващо дръвче. Листата са месести, овални с наситен тъмно зелен цвят. Характерна за вида е тънката червена ивица в края им.Предпочита слънчевите изложения, но се развива добре и при по-ограничена осветеност. През пролетта, лятото и есента се полива умерено, а през зимата подаваната влага се намалява до минимум. Непретенциозна към почвените условия. Размножава се вегетативно, чрез резници или листа, които се вкореняват лесно във вода или влажен пясък.

Фикус (Ficus Еlastica)Фикус (Ficus Еlastica) – всички представители на вида обичат непряката слънчева светлина. Вариететните форми губят окраската на листата си при недостатъчно осветяване. Чувствителни са към влажността на почвата: поливат се умерено, а през зимата по-редуцирано, колкото да не се засуши почвената смеска. За предпазване от сухия въздух в офиса, се препоръчва редовно оросяване на листата.

Сансевиериа (Sansevieria Trifasciata)Сансевиериа (Sansevieria Trifasciata) – обича осветените местоположения, но понася и сянка. Вирее при умерени температури, а през зимата не по- ниски от 6-7ºС. Полива се умерено, като между две поливки, почвата трябва да позасъхне. През зимата се полива веднъж на два месеца. От особено значение е да не се навлажни сърцевината на растението.

Драцена (Dracaena Fragrans)Драцена (Dracaena Fragrans) – богатото видово разнообразие и непретенциозността на растението го правят предпочитано при озеленяването на офиси. Вирее при температури между 16º и 25ºС и предпочита по-добро осветяване. Хибридите със зелени листа могат да понесат полусянка. Полива се умерено, а през зимата – колкото почвата да не засъхне. Листата се пръскат редовно, за да не се увредят от сухия въздух.

Кордилине (Cordyline Terminalis)Кордилине (Cordyline Terminalis) – тропично растение с атрактивно обагрени листа в розово, медно-кафеникаво, зелено с надлъжни жълти или розови ивици, което е подходящо за светли офиси. За правилното му развитието са необходими температури в диапазона 16-25ºС. Изисква поддържане на постоянна почвена влажност и редовно оросяване на листата. Поставянето на саксията върху слой от мокри камъчета му осигурява оптимална въздушна влажност.

Това е съвсем незначителна част от растенията, подходящи за офиса. Изборът е индивидуален, но ако се опитаме да поставим по-взискателни и деликатни растения в работния кабинет, рискуваме неподходящите условия да ги унищожат.


Последна промяна: Понеделник, 09 Януари 2017 14:28


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...