Logo
Печат на тази страница

Да отгледаме коледна звезда (Euphorbia Pulcherrima)

 Euphorbia Pulcherrima (Коледна звезда) Euphorbia Pulcherrima (Коледна звезда)

Тази изящна представителка на семейство Млечкови (Euphorbiaceae) произхожда от Мексико и Централна Америка. Ацтеките използвали диворастящия храст за добиване на червени багрила и като лечебно средство. Култивирано е в Америка, откъдето тръгва и популярността му на един от най-нежните символи на Коледа.

Повишеният пазарен интерес към коледната звезда (Euphorbia pulcherrima) подтиква ботаниците от САЩ, Холандия и Германия да създадат нови хибридни сортове с богата декоративност, дължаща се на едрите и обагрени в червено, розово, бяло, кремаво или мраморно, прицветници.

Цветове на Коледна звезда...Самите цветове са много дребни и имат жълта окраска. Разположени са непосредствено над ярко оцветените, звездовидно разположени листа и поради невзрачния си вид често биват оприличавани на тичинки. Растението има изправено или висящо, разклонено и богато облистено стъбло. Короната е компактна. По принцип, цветето е издръжливо, но има някои особености в отглеждането, които ще допринесат за поддържане на вълшебната му визия за години напред.

Коледни звезди в магазина на Елеганц...На първо място е изборът на растение в търговския обект. Едно от условията е същинските цветчета да не са разтворени, защото само тогава ярките прицветници ще радват дълго време обитателите на дома. Не е препоръчително закупуването на растението от студени или открити търговски обекти, защото ще остане без листа, скоро след внасянето му в затопленото жилище.

Изборът на място е вторият важен момент: растението трябва да се постави далеч от отоплителни уреди и да е защитено от въздушни течения. В периода на цъфтеж му е необходима много светлина. Всеки сорт има различни претенции към температурите на отглеждане, но те са в диапазона 20-24ºС през деня и 17-21ºС през нощта.

Коледната звезда има повишена чувствителност към влажността. По време на цъфтежа, почвата се поддържа постоянно влажна, но без да прогизва. Полива се с мека вода, задължително със стайна температура. Подаваното количество е оскъдно, но поливките са по-чести. Влажността на въздуха също трябва да е по-висока. По време на цъфтежа се подхранва на всеки 15 дни с торове, съдържащи повече калий (К).

След като прецъфти (ярко обагрените листа повяхват, а зелените окапват) растението се подрязва на височина 10-15 см над повърхността на почвата. По този начин се осигурява по-кичеста корона през следващата година. Саксията се прибира в по-хладно помещение и се полива по-рядко.

В началото на май растението се пресажда в почва, богата на минерални вещества и желязо (Fe). Количеството на водата за напояване се увеличава постепенно до появата на нови клонки. Подхранва се на петнадесет дни с комплексни торове. Ако се появят повече от 5 разклонения, броят им се редуцира като се оставят само най-силните. Отрязаните клонки могат да се вкоренят във вода или направо да се засеят в богата на минерални вещества, почва.

През летните месеци коледната звезда може да бъде изнесена на балкона, но трябва да й се осигури защита от преките слънчеви лъчи, вятъра и въздушните течения. За да се предпазят листата от летните жеги и сухия въздух, редовно се оросяват в ранните сутрешни часове.

За да развие ярките, връхни листа, от края на септември до края на ноември (за осем седмици) растението ежедневно трябва да престоява в пълна тъмнина поне по 14 часа. Поставя се в подходящ кашон или се покрива с черна найлонова торба – подходът е индивидуален. След снемането на затъмняващата „шапка” започва подхранването с калиеви торове и непосредствено преди Коледа домът ще бъде декориран с едно пищно, кичесто растение.

Недостатъчната въздушна влажност предизвиква изсъхване по краищата на ярките листа или тяхното окапване. При прекаляване с водата за поливане започва окапването на зелените листа. В този случай почвата се оставя да засъхне преди отново да се овлажни. Коледната звезда се повлиява зле от недостатъчната осветеност и резките промени на температурата.

Най-често срещаните инфекциозни заболявания по растението се причиняват от патогенни гъби и бактерии. За разпространението им благоприятстват ниските температури и повишената влажност. За предпазване от основния вредител – белокрилката, цветето се пръска профилактично с инсектициди.

Млечният сок, който коледната звезда пуска при нараняване на клонките и листата е силно токсичен. Носенето на ръкавици при извършването на обработките спестява сериозни здравословни проблеми.


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Euphorbia Pulcherrima

Последна промяна: Неделя, 04 Декември 2016 20:30

Свързани статии (по етикет)



Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...