Logo
Печат на тази страница

Заболявания по листно-декоративните растения

Цветната колекция във всеки дом включва и листно декоративни видове, които внасят повече пищност. Тези елегантни и красиви цветя много често влошават своята визия в следствие на различни заболявания. Всяко отклонение от оптималните условия за развитието им създава подходяща среда за появата на патогенни микроорганизми...

Поставените при неблагоприятна среда, цветята имат нарушени физиологични функции и слаба защита срещу болести и неприятели. Инфекциите се развиват много бързо и в голяма част от случаите, водят до загиването им.

Можем да разделим болестите по цветята в два основни вида:

I. Инфекциозни – предизвикват се от микроорганизми, които се развиват по повърхността или в тъканите на заболелите растения. Заразата може да се пренесе чрез водата, въздушните течения, хората или насекомите. В зависимост от патогена могат да бъдат:

Гъбични (микози) – най-често срещани при цветята. Гъбичният фитопатоген причинява ¾ от всички болести по растенията. Това се дължи на лесното разпространение на спорите от вятъра, водата, смучещите насекоми и заразените градинарски инструменти. Високата влажност и температурите в диапазона 20-25ºС са идеалната среда за развитието на гъбичните инфекции. За кратък период от време те поразяват голям брой растения. Много често по стъблата, младите филизи и листата се появяват налепи от мицел и плодни тела. Успешното справяне с проблема е възможно само при правилно диагностициране на заболяването и предприемането на адекватни мерки за ограничаване на разпространението му. Подобно на хората и животните, цветята също предават инфекциозните заболявания помежду си. През зимните месеци, когато растенията са разположени близо едно до друго, рискът от разпространение на гъбичните инфекции е висок. Най-разпространени сред микозите са:

  • Брашнеста мана (Powdery mildew)Брашнеста мана – разпознава се по характерните бели налепи по листата, и изкривяването на младите леторасли. Неправилното почвено подхранване е основна предпоставка за развитието на брашнестата мана – предозирането на калий (К) или недостатъчното количество на калций (Са) в субстрата, повишават риска от развитие на заболяването. За предпазване на растенията е необходимо осигуряването на нормална въздушна циркулация. Цветята се поставят на по-голямо разстояние едно от друго. Поливките и оросяването на листата трябва да се извършват сутрин - така попадналата влага по надземните вегетативни части на растението изсъхват бързо и не се създават благоприятни условия за развитие на брашнестата мана. При наличие на болно растение, то трябва да се унищожи,а разположените в близост до него да се третират с подходящ препарат.
  • Сиво гниене (Gray mold)Сиво гниене – появява се през зимните месеци. Развива се при висока влажност на въздуха и високи температури. Първите симптоми на заболяването са кафяви петна с неправилна форма, които се появяват по периферията на листата. Заболяването засяга листата, корените и стъблата на растението. За ограничаване на развитието на сивото гниене поразените части се отстраняват, а растението се третира с Топсин М70ВДГ.
  • Антракноза (Mycosphaerella)Антракноза – възниква при температури около 24ºС и висока въздушна влажност. Върху младите стъбла се появяват ръждиви петна с овална форма. В центъра петното има светло бежово оцветяване, а по периферията е тъмно кафяво. С развитие на заболяването, петната постепенно се уголемяват и покриват цялата площ на листната петура. Листата се нацепват, изсъхват и окапват. При ограничен брой засегнати листа – те се отстраняват. Церкоспороза (Cercospora)При мащабно разпространение на заболяването, растението се третира с фунгицид.
  • Церкоспороза – патогенната гъба се развива в температурния интервал 20-24ºС. Заразата се разпознава по появата на кафяви петна с ярко жълт ореол. Заболелите растения се унищожават.
  • Склеротийно гниене (Sclerotinia)Склеротийно гниене – предизвиква меко кафяво загниване на стъблото и в основата на листните дръжки, разположени в близост до почвената повърхност. Засегнатият участък се покрива с бял пухкав налеп. Стъблото става меко и се пречупва под собствената си тежест. По листата се появяват характерни меки, кафяви петна. При поява на първите симптоми почвата трябва да се засуши, а болните части да се отстранят. Препоръчително е пръскането или поливането с фунгицид. Отстраняването на растителните отпадъци (завехнали и изсъхнали клонки и плевели) е най-добрата профилактика срещу заболяването.
  • Питийно гниене (Root rot)Питийно гниене – поразява корените и основата на стъблата. Засяга предимно младите растения. Предизвиква пожълтяване и окапване на листата и забавяне на растежа. Като предпазна мярка се препоръчва правилно дозиране на подаваната влага.
  • Ръжда – благоприятната среда за развитие на болестта са високата влажност и температурите около 23-24ºС. Ръжда (Rust)Заболяването поразява всички надземни части на растенията. Листата прегарят и окапват, а младите леторасли се деформират и изсъхват. При появата на жълто-оранжеви петна по листата, а на по-късен етап точковидни петна по долната им страна, поразените части се отстраняват, а при по-напреднал стадий на заболяването се препоръчва третиране с фунгицид.

Бактериални заболявания – причиняват се от едноклетъчни организми, които проникват в растенията през наранените повърхности. Такива са:

  • Некротичните напетнявания – по листата се появяват петна с неправилна форма и светло кафяв цвят. С развитието на болестта размерът им се увеличава, а цветът се променя в тъмно кафяв до черен.
  • Нарасти – в следствие на засиленото клетъчно делене на поразените клетки се образуват нарасти с грапава повърхност (предимно по стъблата).
  • Увяхване – причинено от бактерии, които се развиват в проводящата тъкан на цветята. Бързото им развитие я запушва чисто механично и предизвикват увяхване и изсъхване на поразеното декоративно растение.
  • Фитоплазмени заболявания – причиняват се от фитоплазми, които все още не са изучени достатъчно задълбочено. Разпространяват се чрез растителните сокове. Заразата се пренася от смучещи насекоми, въздушни течения, вода и заразен градински инвентар.

Използването на препарати, в много от случаите, е неизбежно, но безопасната работа с тях, изисква спазването на някои правила:

  • препаратите за растителна защита се съхраняват в оригиналните си опаковки на места,недостъпни за деца;
  • при работа задължително се използват предпазни средства: маска, предпазни очила и ръкавици;
  • при попадане на разтвор върху кожата, в очите или при поглъщане се търси незабавно лекарска помощ и на медицинското лице задължително се представя опаковката, тъй като на нея е изписан и антидотът.
  • третирането на цветята се извършва само на открити места;
  • третираните растения се поставят на места, недостъпни за деца и домашни любимци;

Препоръчително е при обработката на градински растения да се спазват дозировките, указани на опаковката, а при стайните - разтворите да се приготвят с 15-20% завишение. Фунгицидите предпазват растенията, а не ги лекуват.

II. Неинфекциозни – причиняват се от неподходящите условия за отглеждане на растенията. Всяко отклонение от оптималната за развитие среда, причинява влошаване на декоративността или унищожаване на цветята. Причини за появата им могат да бъдат: недостигът или излишъкът на минерални вещества в почвата, неподходяща почвена киселинност, неподходящи температури или влажност, наличие на токсични вещества в почвата и въздуха, недостатъчна осветеност или излагане на пряка слънчева светлина.

При добри условия и адекватни грижи ще съхраним великолепните си зелени растения.


Последна промяна: Четвъртък, 24 Ноември 2016 20:31


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...