Logo
Печат на тази страница

Зазимяване на палми и декоративни храсти

Прекрасните видове, придаващи елегантност и неповторим стил в градината, най-често произхождат от екзотични кътчета на планетата и поставени при нашите климатични условия, не биха понесли зимните температури без допълнителни грижи...

Палми в саксии внесени у дома...За да съхраним изключителната декоративност на палмите за следващия сезон, можем да ги внесем в жилището. Това е възможно, ако са засадени в контейнер и разполагаме с подходящо помещение, в което да ги настаним. Преди да ги приютим на топло, ги оглеждаме щателно за наличие на вредители или болести, след което ги пресяваме в по-голям съд (диаметърът да е с 6 см по-голям от предходния). За да обръщаме без проблем контейнера към светлината, го поставяме върху платформа с колелца. Предлага се в специализираните търговски вериги, но по-сръчните могат да си изработят и сами. Достатъчни са 4 мебелни колелца, плоскост с подходящи размери и инструменти.

Опакована с найлон палма...Този вариант за презимуване на палмите не е приложим в случаите на директно засаждане в градината. При защитата от неблагоприятните зимни условия, трябва да се изхожда от специфичната им структура. Най-младите листа израстват винаги в средата. Ботаниците наричат тази вегетативна точка „сърце”. Задържането на влага, дъждовна или снежна вода, в тази точка, създава риск от унищожаване на растението, без значение дали видът е студоустойчив или не. Най-лесният начин за предпазване на сърцевината от влагата е да прибирането и увиването на листата с прозрачно фолио, което ще осигури достатъчно светлина на растението. За да се избегне рискът от кондензация на влага, странично се правят няколко неголеми отвора, през които ще се осъществява вентилацията. „Опаковката” на листната маса се отстранява през пролетта. Почвата около корените се окопава и насипва с шума, слама или талаш.

Предпазване на корените...При декоративните храсти, наред с надземната част, от защита се нуждаят и корените. Те продължават да растат след вегетационния период и съзряват по-късно, което налага изискването за осигуряване на добри условия при подготовката за зимуване. С подръчни материали (слама, зебло, покривала от камъш и шума) можем да предпазим корените от настъпващите ниски температури. Насипването на борови иглички или поставянето на смърчови клонки ще ги предпази и от гризачите. Могат да се използват и продукти, предлагани в търговската мрежа. Те са изработени от полиетилен и се поставят върху привързаните клони на храстите. Свободното пространство се изпълва с талаш или слама, а основата им се закрепва с дървени колчета. Преди поставянето на полиетиленовите шапки, храстите се подрязват леко, клоните се прибират нагоре и привързват с ютено въже или сезал.

Изцяло с изолационни материали се увиват растенията с повишена чувствителност към студа, т.е. тези, които не могат да зимуват при нашите климатични условия без защита.

Обвиване на саксия с зебло...Контейнерно отглежданите декоративни храсти са най-силно застрашени от измръзване. Кореновата им система се развива в ограничен почвен обем, при чието замръзване не може да се осигури необходимата влага за растението. Зимното засушаване е особено неблагоприятно за вечнозелените храсти. Това налага обвиване на контейнера с подходящ изолационен материал, като оформилото се пространство помежду им се уплътнява с подходящ органична маса (шума, сено или слама). Със същият ефект е направата на „калъфи” за съдовете от зебло или кокосови рогозки, запълнени със слама или използването на върбови кошници, „тапицирани” отвътре с изолираща вата. Надземната част на повечето видове не се нуждае от защита през зимата и това ги прави изключително подходящи за оформяне на цветни петна на балкона или в градината през този сезон.

Преди да се пристъпи към покриването на растенията с топло изолиращи материали трябва да бъдат огледани за заболявания и вредители.

С не по-малка значимост е правилното определяне на времето за зазимяване. То не бива да е прекалено рано, тъй като евентуалното повишаване на температурите би удължило вегетацията, а късно предприетите мерки могат да доведат до измръзване - при настъпването на ранни студове. Ориентировъчният срок за Северна България и по високите полета е края на месец октомври, а за останалите райони – края на ноември. Поради честите климатични аномалии, през последните години, е добре да се следят дългосрочните прогнози за времето, преди да се предприемат зазимителните мероприятия.

Премахването на изолационната защита става през пролетта, след преминаване на опасността от късни студове. „Събличането” на „зимните одежди” трябва да става много внимателно, за да се избегне пречупването на клонките.


Последна промяна: Неделя, 16 Октомври 2016 18:59


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...