Logo
Печат на тази страница

Лечебните свойства на лавандулата (Lavandula)

Лавандула (Lavandula angustifolia) Лавандула (Lavandula angustifolia)

Лавандулата (Lavandula) е етерично-маслено растение от семейство Устоцветни. Развива мощна коренова система, която може да достигне дължина до 3 метра, което я прави изключително подходяща за укрепване на терени, засегнати от ерозия. Стъблото е силно разклонено и образува плътна туфа. Листата са издължени, срещуположни и наподобяват тези, на иглолистните видове...

Красивите дребни цветове са събрани в класовидни съцветия, а окраската им е в зависимост от сорта: синя, бледорозова, виолетова или лилава. Днес се отглеждат три основни вида:

  • Обикновена лавандула (Lavandula Vera) - теснолистен сорт, от който се получава висококачествено етерично масло. Обединява видовете L. officinalis, L. angustifolia, L. vulgaris, L. vera...
  • Широколистна лавандула (Lavandula Spica) - тя е с по-високо съдържание на етерично масло, но заради наличието на камфор, то не е толкова търсено на пазара...
  • Лавандин (Lavandula Hybrida)- хибриден сорт, получен от кръстоската между обикновена и широколистна лавандула. Етеричното масло, добивано от този сорт, се характеризира с изключително високо съдържание на камфор и поддържа най-ниската цена...

Лечебните свойства на лавандулата са познати и използвани още в древността. Приложение в медицината намират сушените клонки, листа и цветове, етеричното масло, лавандуловата вода и лавандуловия спирт.

Отварата от листата и цветовете на лавандулата е ефикасно средство срещу неприятния сърбеж при варицела. Достатъчно е обривите да се третират няколко пъти дневно с памучен тампон, напоен в отварата.

Сушена лавандула...Сушените цветове и листа, поставени в памучни торбички, освен за борба срещу комари и молци, действат успокояващо при безсъние, главоболие, и тревожност. Листата от лавандула се използват и като подправка във френската кухня.

Най-много лечебни свойства притежава лавандуловото етерично масло. То се извлича чрез парна дестилация. В състава му влизат лианол, танини, линалилацетат и фотохимикали. Комбинацията от полезни вещества потиска възпалителните процеси в организма. Само няколко капки етерично масло от лавандула, в комбинация с етерично масло от лайка, успокояват силните болки при артрит, скованост, болки в ставите и ограничения в двигателната активност.

Масло от лавандула...

Болките в слепоочията, челото, тила и цялата глава, независимо от тяхната сила и продължителност, изчезват след втриването на 2-3 капки масло в основата на черепа, зад врата, слепоочията и зад ушите, т.е. на местата с локализирана болка. Въпреки моментното облекчение, което получаваме не бива да отлагаме визитата при лекаря, защото главоболието е симптом, а не заболяване.

Ежедневното натоварване и стресът причиняват редица депресивни състояния като подтиснатост, тревожност, проява на песимизъм, които могат да доведат до значителни отклонения в поведението, ако не се вземат навременни мерки. Лавандулата е едно от най-ефикасните природни средства, помагащи за преодоляване на подобни проблеми. Успокояващият ефект се проявява непосредствено след масаж на слепоочията с етерично масло, вдишване на аромата му или вземането гореща ароматна вана с няколко капки от него.

При загуба на тегло, в следствие на преживян емоционален стрес, терапевтите все по-често препоръчват ароматерапия с лавандулово масло.

Няколко капки (2-3) в леко затоплен зехтин са незаменимо средство за лечение на болки в ушите. При изтичане на кръв, гной или бистра течност от болното ухо, трябва да се преустанови с природолечението и да се потърси незабавна консултация със специалист, тъй като това са симптоми за спукване на тъпанчето, а мазната смес може да предизвика възпаление на средното и вътрешното ухо.

Мехлем от лавандула...Антибактериалните качества на етеричното масло от лавандула го правят ненадминато в лечението на гъбични, стрептококови и вирусни инфекции. Не се препоръчва прилагането му в чист вид при лечение на гнойни рани и възпаления. В тези случаи е подходящо премесването му с мехлем. Едни от най-добрите средства при грипни състояния са инхалациите с лавандулово масло или използването на арома лампа.

Кожата се възстановява бързо при третиране с маслото, след изгаряния от различна степен. То притежава способността да успокои изгорената тъкан, да предотврати образуването на мехури и да стимулира регенерацията на кожните клетки. Антибактериалните му свойства предотвратяват възникването на инфекции и ускоряват заздравяването на пострадалия участък.

При попадане на чуждо тяло под кожата, херпеси от различен тип, ухапвания от насекоми, мускулни болки, вагинални инфекции, глисти, порезни и контузни рани, етеричното лавадулово масло е незаменимо лечебно средство.

Студен компрес от лавандулово и гераниево масло са подходящи при дерматити. В комбинация със студено пресован зехтин, лавандуловото масло лекува проблеми с косата и скалпа. Тази комбинация поддържа кожата гладка и еластична при резки промени в телесното тегло, настъпили в следствие на прилагани диети.

Етеричното масло влиза в състава на различни козметични продукти, предназначени за справяне с проблеми като акне, косопад, пърхот, напукана и суха кожа.

Употребата на етерично масло от лавандула е без странични действия, но преди да се пристъпи към прилагането на различни рецепти и терапии, е наложителна консултацията с лекар. Продуктът не бива да се използва от бременни жени и кърмачки.

Лавандулов спирт...Лавандуловата вода се получава като допълнителен продукт при екстракцията на маслото. Тя влиза в състава на препарати против слънчево изгаряне и ухапване от насекоми.

Лавандуловият спирт от древни времена до днес се използва за лечение на контузии, отоци, проблеми с опорно-двигателния апарат, безсъние и главоболие.

Полезните свойства на лавандулата са използвали древните египтяни, елини и римляни. У нас културата се внася в началото на миналия век. Първите засети площи са в околностите на Казанлък. Днес техническата култура се отглежда във всички райони на страната. Българското етерично масло от лавандула е търсено на международния пазар. Най-качественото лавандулово масло се произвежда във Франция, която е и най-големият износител в света.


Последна промяна: Неделя, 16 Октомври 2016 17:47


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...