Logo
Печат на тази страница

Каква почва да изберем за нашите растения..?

Едно от най-важните условия за правилното развитие на растенията е почвата. При градинските цветя кореновата система се развива свободно, а почвата се обогатява чрез внасяне на добре угнил оборски тор и периодично подхранване с подходящи минерални субстанции...

Ограниченият по обем почвен субстрат, върху който се развиват саксийните растения, налага редица изисквания към структурата и химичния му състав. Компонентите на смеската и допълнителното внасяне на подхранващи съставки трябва да осигуряват лесно усвояване на хранителните вещества, добро аериране на кореновата система и достатъчни запаси от влага.

Растенията имат различни предпочитания към химичната реакция на почвената смес. Бегонията (Begonia Bowerae), мушкатото (Pelargonium Regale), фуксията (Fuchsia) и цикламата (Cyclamen persicum) се развиват най-добре в слабо кисели почви. Сентполията (Saintpaulia Ionantha), азалията (Azalea indica), хортензията (Hydrangea Macrophylla) и рододендронът (Rhododendron) предпочитат почви с по-висока киселинност. По-добрата си декортивност аспарагусът (Asparagus Sataceus) и карамфилите (Myrtaceae) развиват само, когато им е осигурена почвена смес с подчертана алкална реакция. Орхидеите (Orchidaceae) имат съвсем различни изисквания към почвената субстанция: да е въздухопропусклива, с лека киселинност (РН 5,5 - 6,5), да задържа влагата няколко дни и да е богата на хранителни соли.

Правилният избор на почва зависи предимно от индивидуалните предпочитания на цветята, които отглеждаме и личният ни опит като градинари.

На пазара се предлага богат асортимент от почвени смески, подходящи за различни групи растения (палми, листно-декоративни, цъфтящи, балконски, орхидеи и др.), които са предпочитани от начинаещите градинари. Върху опаковката на всеки артикул е посочена детайлна информация за съотношението на съставките, киселинната реакция (РН), вида и процентното съдържание на добавените хранителни вещества и растителните видове, за които е предназначена.

Освен специалните смески, в търговската мрежа се предлагат и универсални, но преди да ги използваме, трябва да сме наясно, че в техния състав влизат равни обемни части листовка, угнил оборски тор, торф и пясък, което означава, че трябва да добавим допълнителни съставки, с които да регулираме киселинната реакция и да променим структурата ѝ, съобразно потребностите на цветята.

 Кисела почва BESTGREEN

Кисела почва BESTGREEN

Универсална почва BESTGREEN

Универсална почва BESTGREEN

Почва за орхидеи

Почва за орхидеи

Утвърдените цветари сами подготвят почвените смески за растенията, които отглеждат. Основните съставки на субстрата са:

Чимовка — взета от пласта, разположен непосредствено под тревните чимове по поляните или директно от къртичини. Тя е основна съставка в почвената смес, която е определяща за структурата и е основен регулатор на бактериалната среда. Киселинната ѝ реакция (РН) варира между 7 и 7,5.

Листовка — състои се от напълно разложени листа, предимно от леска (Corylis), клен (Acer) и липа(Tilia). Листната маса на някои дървета е с високо съдържание на танини и е неподходяща за използване. Такива са върбата (Salix) и дъбът (Quercum). Листовката се използва за повишаване влагоемността и киселинността на субстрата. Смеските, предназначени за разсади или цветя с по-нежни коренчета, по правило, съдържат повече обемни части от листовка.

Оборски тор — получава се от разлагането на органични вещества и е основен подхранващ елемент. Използва се само, когато е добре угнил. Недостатъчната му зрялост предизвиква изсъхване на растенията.

Торф — получава се при гниене на корените на тревните покрития по високите плата, което се извършва в отсъствието на кислород. Характеризира се с висока хигроскопичност. Олекотява и подобрява почвената структура.

Пясък — използва се промит речен пясък с едрина на зърната до 2 мм. Влагането му позволява по-добро аериране и рохкавост на почвата.

Счукана борова кора — повишава аерацията и е основна съставка в смесите предназаначени за орхидеи (Orchidaceae).

Хвойнова почва — бедна, но с ниска киселинна реакция (РН 4-5)

Дървени въглища — за предпочитане по-едро счукани. Използват се за регулиране на влагата. Имат способността да поемат част от водата за поливане и да я отдават при засушаване на почвената смеска. Не позволяват повишаване на киселинността на субстрата стопират развитието на патогенни гъби.

Перлит или керамзит — инертни добавки, които при наличие на влага могат да увеличат обема си до 15 пъти. Използват се за корекция на влагозадържането в почвата. Тази съставка може да бъде заменена с накъсан дунапрен.

Сфагнов мъх — образува тънки разклонени стъбла, които израстват върху изсъхналите по-стари. Отмрелите стъбла образуват торф, поради което в литературата се среща и под наименованието сфагнов торф. Включва се в състава на смески, предназначени за цветя, растящи върху растителни остатъци.

Компонентите се смесват в определени съотношения, така че да осигурят много добро отцеждане, въздухопропускливост и подходящо РН за всяко конкретно цвете.

Най-често използваните почвени смески са:

  • стандартна чимовка — състои се от чимова пръст, оборски тор и пясък в съотношение 2:1:1
  • смес за растения с интензивен растеж — чимовка, оборски тор и пясък в съотношение 1:2:1
  • смес за влаголюбиви цветя — чимовка, листовка, торф и пясък в съотношение 1:1:2:1
  • смес за орхидеи  — сфагнов мъх, борова кора, торф и перлит в съотношение 2:2:1:1
  • смес за папрати — торф, листовка и пясък в съотношение 3:3:2

Съотношенията са посочени в обемни единици.

При правилно дозиране на съставките и използване на съдове с подходящ обем, ще отглеждаме винаги красиви стайни цветя.


Последна промяна: Неделя, 09 Октомври 2016 17:43

Свързани статии (по етикет)



Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...