Logo
Печат на тази страница

Цветя, цъфтящи през септември

Септември е месецът през който есента, бавно и уверено, настъпва в градината. След знойните летни дни, листата на вечнозелените храсти са загубили своята свежест, цъфтежът на по-голяма част от едногодишните и многогодишни растения е отминал, а това в известна степен нарушава градинската хармония...Можем да ли запазим очарованието на есенната градина? Едно добро планиране на растителните видове осигурява цъфтящи растения от ранна пролет до късна есен. Съчетаването на подходящите едногодишни и многогодишни цветя би осигурило пъстрота в нашия зелен оазис и през септември...

Новата цветна вълнà в алеите през ранната есен се състои от:

Хризантема (Dendranthema / Chrysanthemum)Хризантема (Dendranthema / Chrysanthemum) – кралицата на есента идва от далечна Азия. В древен Китай цветето символизирало победата над зимните сили, а във Великата Римска империя, било прието като символ на власт и могъщество. Значителна част от сортовете са селектирани във Франция, където климатът се оказва благоприятен за отглеждането им и днес видът включва разновидности с различна зимоустойчивост, височина на стъблата, едрина, багри и форми на съцветията. Стъблата са изправени и разклонени. Достигат до височина 100 см. Листата са срещуположни, нарязани и овласени от обратната страна. Съцветията са сложни, при някои сортове са плоски, при други – тръбести. Атрактивни са видовете със съчетани тръбести и плоски цветове. За по-пищната им декоративност се изисква слънчево изложение, редовно подхранване и поливане. За получаване на добре разклонени корони, върховете на стъблата се пензират (прищипват) неколкократно, без да се премахват страничните разклонения и образувалите се цветни пъпки. Така по време на цъфтежа растението ще е с плътна структура и обсипано с цвят. Размножава се чрез разделяне на храста през 2-3 години, за да не се сгъстява прекалено. Разделянето се прави в късна есен или в много ранна пролет, когато новите стъбла са все още малки. Засаждат се в добре наторена почва. Препоръчва се смяна на местоположението, тъй като растенията изтощават почвата. Грижите за презимуването им са в зависимост от сорта: зимоустойчивите не изискват допълнителни грижи, но по-деликатните трябва да се мулчират, за да оцелеят при ниските зимни температури.

Гладиола (Gladiolus)Гладиола (Gladiolus) – магичната им красота идва от Южна Африка. Според поверията, растението имало магична сила и древните войни носели луковиците му като амулет срещи злите сили. В Европа цветето се приема като символ на верността. Гладиолите имат изправени и неразклонени стъбла. Листата са зелени, мечовидни, със заострен връх. Цветовете са последователно разположени върху дълъг цветонос и разцъфтяват последователно. Обагрени са от бяло до тъмно червено, като според сорта могат да са едноцветни или шарени. Недостатък е кратката им трайност.
Предпочита слънчеви изложения, богати и рохки почви, редовно поливане и подхранване. Размножават се чрез луковици. Използва се предимно за рязан цвят.

Есенен минзухар (Colcicum autumnale)Есенен минзухар (Colcicum autumnale) – известен и под наименованията зимен мразовец и къприкожух. През пролетта от луковицата се развиват широките бъбрековидни листа с назъбена периферия. Те имат специфична миризма на чесън и отмират преди началото на цъфтежа. От една луковица могат да израснат 6-7 цвята, всеки от които има по шест по-широки прицветника, от тези на обикновения минзухар и шест тичинки. Растението е отровно, но влиза в състава на различни фармацевтични продукти. Обича слънчевите кътчета в градината, но понася и леко засенчване. Не е придирчиво към състава на почвата, стига тя да е добре дренирана. Задържането на вода в почвената смес причинява загниване на луковицата и е предпоставка за развитие на гъбични заболявания. Подхранва се през периода на активна вегетация с комплексни минерални торове и изисква редовно поливане. Размножава се чрез делене на грудколуковицата. Препоръчва се пресаждане на всеки 2 години.

Щернбергия (Sternbergia lutea)Щернбергия (Sternbergia lutea) – наричана още есенен нарцис. Носи името на пражкия ботаник Щернберг (Sternberg). От всяка луковица израстват от три до шест тъмнозелени линейни листа със заоблен връх и нежен златисто обагрен цвят с шест прилистника и шест тичинки, който много наподобява този на пролетния минзухар. Разликата между двете растения , е в доста по-едрия цвят на щернберигята – достига до 5 см дължина и има два пъти повече тичинки. Цветоносът е около 10 см (значително по-дълъг от този на минзухара). Листата също са по-широки и доста по-дълги от тези на крокуса. Подходящи за щернбергията са слънчевите изложения, защитени от вятъра. Почвената смеска трябва да е леката и песъчлива. Допуска се да престои на едно място в продължение на 4-5 години. Размножава се чрез отделяне на страничните луковици. В екстериорния дизайн се използва при изграждане на цветни групи в зелени площи, алпинеуми и като бордюрно растение.

Хелихризум (Helichrysum)Хелихризум (Helichrysum) – представител на т.нар. сухоцветни, откъдето идва и наименованието безсмъртниче. Тревистото растение достига височина до 90 см, има изправено стъбло с множество разклонения. Листата са тъмнозелени, издължени или кръгли. Могат да бъдат със сребрист оттенък или леко опушени. Съцветието представлява кошничка с ярко обагрени миниатюрни тръбни цветчета. Първите цветове се появяват през юли, но растението продължава да цъфти до късните есенни слани. Предпочита слънчевите изложения, хранителните и рохки почви, редовно поливане и подхранване. Размножава се чрез семена, които могат да се засеят директно в градината или да се подготви разсад. Семената пониват за около десет дни, а разсадът се пикира две седмици след поникването. Директното засаждане в градинската леха става не по-рано от средата на април. Хелихризумът се използва като почвопокривно растение и при озеленяването на каменни градини.

Чарът на есенната градина се състои в безупречното поддържане на растителните видове, цъфтящи от началото на септември до късните есенни слани. Добре формираната корона и богатия цъфтеж в лехите, запазват привлекателността на зеления пояс около жилището до началото на зимата.


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Chrysanthemum Indicum, Dendranthema Indicum

Последна промяна: Петък, 26 Август 2016 11:10


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...