Logo
Печат на тази страница

Отглеждане на билки и подправки на балкона

Билки и подправки на балкона Билки и подправки на балкона

Терасата в пренаселения панелен свят е малък оазис, в който освен цветята, своето място могат да намерят подправките и билките. Разбира се, за всяка от тях трябва да се спазят специфичните изисквания към почвата, поливките и изложението. Настанявайки ги в едно ъгълче на балкона, отлеждането осигурява безпорното предимство - домакинята да разполага със свежи билки и подправки по всяко време...

При недостатъчна площ на балкона, саксиите/сандъчетата могат да бъдат разположени вертикално. В търговските вериги се предлагат специални стелажи, които освен че спестяват площ, изглеждат доста атрактивно. В същите обекти могат да се намерят семена и разсади на различни билки и подправки, които могат да бъдат отгледани на балкона.

Семената се засяват не по-късно от средата на месец март, в обогатена почвена смес, насипана върху дренажен слой от инертни материали. За покълването им са необходими влага и топлина.

По-лесно е закупуването на разсад. За да се спести място, няколко билки и подправки могат да се засеят в един съд.

Ето кои подправки са подходящи за отглеждане на балкона:

1 petroselinum crispum parsleyМагданоз (Petroselinum crispum) - двугодишно тревисто растение. Листата са с високо съдаржание на хлорофил, бетакаротин, фолиева киселина, витамини А, В₁₂, С и К. Непретенциозно растение, с богато приложение в кулинарията при почти всички салати, супи, месни и постни ястия. В медицината се използва за подсилване на имунитета, като противовъзпалително и антиоксидантно средство. Магданодът предпазва от онкологични заболявания, оказва положително влияние върху зрението и сърдечната дейност. Включен е в рецептите за отслабване...

2 Копър (Аnethum graveolens)Копър (Anethum graveolens) - стъблото достига височина 100 см, листата се нежни, сивозелени. При отглеждане на слънце е по-ароматен. При контейнерно отглеждане съдът трябва да е по-дълбок. Незаменима подправка за таратор, салати, лозови сърми, постни ястия, предимно с тиквички.
Чаят от семена на копър е най-добрия лек срещу бебшки колики и безсъние. В комбинация с краве мляко, копърът е добра превенция на остеопорозата. Маслото от копър влиза в състава на продукти срещу целулит...

3 Дафинов лист (Laurus nobilis)Дафинов лист (Laurus nobilis) - гланцираните му наситено зелени листа съдържат етерични масла (най-високата им концентрация е в периода ноември – април). Обича влажни и рохки почви. Отглеждано в контейнер не понася зимните студове и по тази причина зимния период преживява на топло, в жилището. Листата се изсушават на сянка, разстлани на тънък слой. Те са незаменима подправка в кулинарията при приготвянето на супи и месни ястия...

4 Риган (Origanium vulgare)Риган (Origanium vulgare) - има тънки коренища, изправени стъбла и продълговати яйцевидни листа, прикрепени към стъблото с къси дръжки. Цялото растение е покрито с власинки, изпълнени с етерични масла, на които дължи аромата и лечебния си ефект. В кулинарията се използва заради приятния, леко наподобяващ чубрица аромат и слабо горчивия, стипчив вкус. С риган се овкусяват пици, сосове на доматена основа, различни видове меса. В народната медицина, отварата от риган се използва при болки в стомаха и жлъчката и като успокоително....

5 Босилек (Ocimum basilicum)Босилек (Ocimum basilicum) - едногодишно тревисто растение с издължени листа и заострени в двата края листа. Класовидните цветове в бяло или бледорозово се появяват от юни до септември. За да запази богата листна маса за дълъг период от време е необходимо своевременно премахване на всички новообразувани цветни пъпки. Надземната част съдържа горчиво вещество, етерични масла, гликозиди, танини, органични киселини и минерални соли. Още в древността е използван като болкоуспокояващо, противоспазматично и антисептично средство. В кулинарията намира приложение при приготвянето на различни видове паста, сосове на доматена основа, печени говежди и птичи меса...

6 Мента (Mentha piperita)Мента (Mentha piperita) – извличаният от нея ментол е основна съставка в етеричните масла, използвани в парфюмерийната, хранителната и фармацефтичната иднустрия. Студоустойчиво и непретенциозно растение, близък роднина на джоджена. Изисква рохки почви и обилни поливки. Чаят от мента има успокояващ ефект. Ментата е незаменим елемент от коктейла „Мохито“ и домашно приготвена лимонада. Не е подходяща за комбинирано засяване с други билки, тъй като подтиска развитието на останалите растения в контейнера...

7 Салвия (Salvia officinalis)Салвия (Salvia officinalis) - вечнозелен полухраст, със сивкави издължени листа. Предпочита слънчеви изложения, сух климат и песъчливи почви. Чаят има успокоителен ефект. В народната медицина се използва за облекчение на артритни заболявания, бактериални инфекции и отоци. В кулинарията се използва при приготвянето на бели меса, свинско и телешко...

8 Лавандула (Lavandula)Лавандула (Lavandula) – студоустойчиво и влаголюбиво етерично- маслено растение. Обича песъчливи и добре дренирани почви, с неутрална алкална реакция. Подрязва се непосредствено след прецъфтяване. Има невро-успокоително действие и облекчава ставни болки. Ароматната лавандула е най-мощното оръжие срещу молците...

9 Джоджен (Mentha spicata)Джоджен (Mentha spicata) – многогодишно тревисто растение, което достига височина до 100 см. Листата имат назъбени краища, с дължина до 9 см и ширина до 3 см. Непретенциозно към условията на отглеждане растение, но е неподходящ за съвместно отглеждане с други. В кулинарията се използва при приготвянето на ястия от спанак, лобода, всички видове месо. Добавя се в началото на термичната обработка. Вкусът му е специфичен и дозирането трябва да е премерено, тъй като може да подтисне аромата на другите използвани подправки. Има способността да възбужда апетита, подпомага усвояването на хранителните вещества от организма, има стимулиращ и ободряващ ефект. При умствена и физическа преумора се препоръчва чай от джоджен...

10 Розмарин (Rosmarinus officinalis)Розмарин (Rosmarinus officinalis) - многогодишно растение с вдървесинено стъбло и ароматни, сивозелени, игловидни листа. Непретенциозен, по отношение на почвите, изисква влага, светлина и топлина. Не понася въздушни течения. При саксийно отглеждане се подрязва, за плътност на короната. Вкусът му е леко остър и пикантен. При предозиране може да предизвика епилептични припадъчи у деца и възрастни хора. В кулинарията се използва заедно с други подправки при приготвянето на гриловани меса, маринати, гъби, зеле и дивеч. Подобрява храносмилането, помага при нервни разстройства и има съдоразширително действие.


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Laurus Nobilis

Последна промяна: Сряда, 22 Юни 2016 13:20


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...