Logo
Печат на тази страница

Поливане на цветята по време на отпуската

Поливане на цветята когато ни няма у дома... Поливане на цветята когато ни няма у дома...

Ето че отпускарският сезон настъпи и е време да помислим за нашите домашни растения и за времето през което няма да ни има. Когато отсъстваме от дома и не можем да поверим грижите за цветята, които отглеждаме на приятели или съседи, се налага да прибегнем към някои малки хитринки, чрез които да съхраним свежестта им. Ако се доверяваме на колегите, можем да пренесем в офиса една-две саксии с по-деликатни цветя, но за по-голямата част, която остава у дома, трябва да се погрижим лично.

Логично решение е първо да ограничим достъпа на слънчева светлина до тях. Това се постига чрез разполагане на балконските растения и тези в близост до прозорците, в центъра на помещение, което леко сме затъмнили чрез:

-поставяне на щорите в положение, редуциращо притока на слънчева светлина;
-непълно затъмняване със завеси;

В никакъв случай цветята не бива да се оставят при пълна тъмнина!
Можем да „настаним“ саксийните растения и в спомагателни помещения с малки прозорци – бани, коридори, антрета, килери.

Премахване на цветовете и цветните пъпки...За да подготвим цветята за ограничения прием на вода, трябва да отстраним цветовете и цветните пъпки. Така максимално ограничаваме изпарението, а оттам и потребността от влага. При по-влаголюбивите видове можем да използваме и целофанови пликове, с които да покрием цялата им надземна част. Тук е мястото да отбележим, че при това „опаковане“ съществува сериозен риск от загниване на вегетативната маса, особено ако сме планирали по-дълга ваканция.

Близкото разположение на съдовете с цветя създава благоприятна среда за разпространението на различни болести и вредители. Това налага, преди да ги съберем, щателно да огледаме растенията и да отстраним заболелите. За да ограничим възможностите за поява на различни гъбични заболявания, трябва да премахнем всички изсъхнали клонки и листа.

Капков дозатор за поливане..Проблемът с поливането можем да разрешим чрез закупуване на капков дозатор или автоматизирана поливна система. Капковите дозатори имат конусовидна форма, която след напълване с вода се забива в саксията, т.е. броят, който ще закупим трябва да съответства на броя на саксиите. При автоматизираните поливни системи, съдът е общ, но с по-голям обем, а подаването на вода към растенията се извършва през интервала, който сме избрали. И двата варианта налагат инвестиране на определени средства. Друг проблем е и загубата на време, свързана с обиколка из търговската мрежа.

За да спестим време и средства, можем да се снабдим със самоделна поливна система по няколко прости, но доста ефективни начина:

Плстмасово корито с едър речен пясък...На дъното на пластмасово корито или голям леген поставяме слой от някакъв инертен материал: едър речен пясък, керамзит, по-дребно натрошени парчета от тухли или керамични керемиди. В съда наливаме вода, така, че нивото ѝ да се изравни с повърхността на инертния слой. Върху това „легло“ плътно, една до друга, нареждаме саксиите без подложките. Растенията изсмукват необходимото им количество вода през дренажните отвори на съдовете. Същият резултат може да се постигне и ако на дъното се поставят сгънати хавлии или стари памучни одеяла. Изисква се само дебелината им да е достатъчна, за да поемат по-голямо количество вода.

Използвайки памучен или вълнен шнур/прежда (материалът трябва да е 100% естествен – не се допуска синтетика), можем да осигурим напояването на по-голям брой саксии. Единият край на предварително намокрената прежда се поставя на дъното на тенджера с вода, а другия се прикрепва стабилно в саксийната почва. Чрез капилярното налягане влагата достига до корените. Този метод изисква предварителен тест. Обемът на съда трябва да е съобразен с броя на растенията, който ще напояваме. Нивото му трябва да бъде по-високо от нивото на саксиите. За една саксия с диаметър около 10см е достатъчен един шнур със сечение 6-7 мм. За по-обемните саксии, броят на шнуровете е по-голям. Съществува и риск при неправилно закрепване, фитилът да се изхлузи и системата да не изпълни предназначението си. Ако нямаме практически опит с този начин на поливане, не бива да го прилагаме, без да сме направили пробен тест.

Напояване чрез вълнена прежда...

Пробиване на пластмасова бутилка...С помощта на пластмасови бутилки можем да осигурим капково напояване за всяка саксия. За стандартните съдове с диаметър 10 см е достатъчна една бутилка от 0,5л. За по-обемните – използваме бутилки с по-голяма вместимост. Предварително пробиваме в капачката отвор с диаметър около 1см. Напълваме бутилката с вода и завиваме капачката. В почвата издълбаваме дупка с размери, съобразени с габаритите на бутилката. С енергично движение поставяме пълната бутилката с капачката надолу и уплътняваме почвата, така че да ѝ осигурим стабилност. Ако по този начин искаме да осигурим влага за градинските цветя, можем да използваме бутилки за минерална вода с вместимост 5 или 10 литра, като в този случай не перфорираме капачката, а правим няколко неголеми отвора на дъното. Поставяме пълните с вода бутилки изправени (в този случай не ги обръщаме)в близост до цветята и така им осигуряваме необходимата влага за няколко дни.

Не бива преди отпътуването да наторяваме цветята, тъй като ограничения прием на влага, на който ги подлагаме, може да предизвика изсъхването им.

Начините за напояване, които споделихме с Вас, могат да осигурят влага на цветята за около 7 дни, но при по-дълга ваканция е наложително да потърсим съдействие от близък, приятел или съсед.


Последна промяна: Петък, 08 Юли 2016 08:09

Свързани статии (по етикет)



Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...