Logo
Печат на тази страница

Идеи за декориране със Скандинавски мъх

Вече не е нужно да избирате между модерния начин на живот и природата. Най-актуалните тенденции в интериорния дизайн и аранжировките Ви дават възможност да създадете перфектна хармония у дома или офиса. Скандинавският мъх е идеалният избор за хората, които обичат растителността, но не искат да се ангажират с отглеждането на растения.

Лесни за конструиране и поддръжка. Не изискват да жертвате голяма част от свободното си пространство. И не на последно място – имате възможност да използвате въображението си. От Вас зависи дали ще декорирате цяла стена с мъх, за да внесете свежестта на природата, или ще направите красива картина.

Търсите интересни идеи, с които да преобразите жилището си или да направите аранжировка за подарък? В тази статия ние, от Elegantz.bg, ще Ви запознаем с някои от новите тенденции за 2024 година.

Зелена стена за невероятна атмосфера.

През последните години, все повече хора се върнаха към корените си и потърсиха връзката със своите предци и земята. Затова е логично, че в момента естествените материали и декорациите с растения са изключително популярни в интериора. Стените от мъх също са актуална тенденция, която е препоръчвана от много от най-известните дизайнери.

Има няколко вида зелени стени:

от изкуствен мъх.

idei za dekorirane sas skandinavski mah 2

Те са чудесна алтернатива за хора, които нямат възможност да направят голяма инвестиция или се притесняват, че естественият мъх се нуждае от поддръжка. Такива стени, въпреки че мъхът изглежда като истинския, са изкуствени. Това означава, че нямат множеството предимства на скандинавския мъх.

Ако не сте запознати с неговите особености и предимства, Ви съветваме да прочетете предходната ни статия. В нея ще научите защо все повече дизайнери и флористи го препоръчват.

И все пак, изкуственият мъх е идеална имитация. Ако тази визия Ви харесва, можете да заложите на този вариант.

от консервиран скандинавски мъх.

Консервираният мъх е по-близък до естествения, отколкото до изкуствения. Това всъщност е естествен мъх, които вече не е жив. Той е бил внимателно запазен и обработен по специална техника с глицерин. Така неговите свойства се променят – не диша и вече няма нужда от естествена светлина, но може да се използва за различни декоративни цели. Освен това, запазва външния си вид и усещане за докосване от природата. Не изисква никаква поддръжка и в зависимост от това, как се грижите за него, може да издържи дълги години, без да промени външния си вид.

от естествен Скандинавски мъх.

Тези стени са малко по-различни от вертикалните градини. Основната разлика идва от това, че мъхът е издръжливо растение, което може да вирее в различни среди. За разлика от него, всеки вид растение има специфични особености и изисквания, с които трябва да се съобразявате.

Друго предимство е, че естественият мъх е по-лесен за манипулиране. Това означава, че може да се използва за създаване на различни форми и аранжировки. Особеност е, че стените изискват малко поддръжка, но все пак трябва да се грижите за тях. Например - ще се нуждаят от поливане, торене и достъп до естествена светлина, за да не увяхнат.

Интересен факт за естествения мъх е, че няма корени и липсват тъканите, по които се провежда вода. Има специални образования, чрез които може да абсорбира вода и влага до 20 пъти от собственото си тегло. Това го прави идеално решение за помещения с голяма влажност, когато търсите начин да предотвратите образуването на мухъл и плесен.

Ако се грижите по правилния начин, стената от естествен мъх може да надмине 25 години на живот.

idei za dekorirane sas skandinavski mah 1

Кой вариант да изберете?

Нашите флористи Ви препоръчват консервирания и естествения скандинавски мъх. Причината е, че имат естествен произход и са изключително издръжливи на всякакви условия. Когато ги използвате за стена, аранжировка или художествена инсталация, те ще Ви помогнат изцяло да трансформирате идеята си по най-добрия начин. С тях ще се подобри визията на вътрешното пространство и акустиката на помещението.

Стените от консервиран и естествен мъх са подходящи за хората, които искат да се насладят изцяло на красотата на природата. Търсят нейното спокойствие и искат да се върнат в миналото и да открият корените и предците си.

Ако планирате да направите зелена стена у дома или в офиса, първата стъпка е да помислите колко грижи можете да полагате за нея. Консервираният мъх е добър вариант за хора, които нямат достатъчно време да се грижат за естествен.

Консервираният мъх е идеален за зелена стена на закрито, тъй като се предлага в много различни разновидности и цветове, от които можете да избирате или дори да ги смесвате. След като направите аранжировката, тя няма да се нуждае поддръжка – поливане, достъп до естествена светлина и други.

idei za dekorirane sas skandinavski mah 300

Ако става въпрос за стена в слънчева стая, в двора или навън, естественият мъх е най-доброто решение. Има много разновидности на естествен скандинавски мъх, от които можете да избирате, за да създадете перфектната декорация.

Не забравяйте, че ще изисква от Вас минимална поддръжка, но крайният резултат е толкова страхотен, че си заслужава усилията.

И в двата случая, можете да украсите зелената стена с различни аксесоари - изсушени клонки, дървесина, изсушени семенни шушулки, гъби и много други. Така ще добавите малко детайли към текстурата и ще създадете истински шедьовър у дома, в офиса или навънка.

Разбира се, ако решите да добавите живи аксесоари на стената, те ще изискват известна поддръжка.

И все пак, при естествения мъх го няма неудобството от постоянната поддръжка, която традиционните растения ще изискват от Вас.

Как да направите сами зелена стена у дома?

Изграждането на стена от мъх не е толкова трудно, колкото изглежда, особено когато имате на разположение правилните инструменти и оборудване.

Нуждаете се от:

  • Пистолет за телбод;
  • Силиконов пистолет и пълнители;
  • Парче шперплат, изрязано в желаната форма и рамка;
  • Скандинавски мъх – консервиран или естествен;
  • Допълнителни аксесоари – по желание.

Ето и как да направите своята зелена стена:

idei za dekorirane sas skandinavski mah 100

Стъпка 1: Сглобете рамката си.

Нарежете шперплата до желания размер и след това го поставете на гърба на рамката. Закрепете го като използвате телбода. Шперплатът(гърбът) и рамката ще бъдат Вашата основа за зелената стена.

Стъпка 2: Добавете мъха.

Време е да започне забавната част! Използвайте силиконовия пистолет, за да залепите парчетата мъх върху шперплата. Бъдете внимателни, докато работите. Подредете ги в желаната последователност и използвайте цветовете, които отговарят на интериора Ви. Бъдете креативни и не се страхувайте да бъдете смели с аранжировката си. Можете да използвате и аксесоарите, като ги смесите с мъха.

Стъпка 3: Използвайте аксесоарите.

Ако не сте използвали аксесоари в основната аранжировка, сега е моментът да го направите. С тях ще добавите допълнителна текстура към стената. Подходящи биха били изсушено дърво, листа или гъба. Сега е момента да ги залепите към Вашето произведение на изкуството.

Стъпка 4: Тествайте дали всичко е наред.

Изчакайте лепилото да изсъхне. След това разклатете рамката, за да видите дали има части, които не са се наместили правилно. Ако забележите висящи елементи, сега е момента да ги залепите обратно към шперплата.

Стъпка 5: Остава само да поддържате своята зелена стена!

Ако сте използвали жив мъх за Вашата стена, ще трябва да го поливате поне веднъж седмично с помощта на спрей бутилка. Не забравяйте постоянно да проверявате дали стената получава достатъчно слънчева светлина ежедневно!

А Вие бихте ли направили такава стена у дома?

Споделете с нас в коментарите. И не забравяйте, че в нашия онлайн магазин ще откриете качествен скандинавски мъх за Вашите творения. Поръчайте го още сега или се свържете с нашите професионалисти на телефон: 0700 19 112 при нужда от професионален съвет.


Последна промяна: Сряда, 28 Февруари 2024 12:49
internetreklama

Автор



Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...