Logo
Печат на тази страница

Декоративен скандинавски мъх – Що е то и има ли почва у нас?

Декоративен скандинавски мъх (Cladonia stellaris) Декоративен скандинавски мъх (Cladonia stellaris)

В тази статия ще ви разкажем за така модерната напоследък интериорна декорация от скандинавски мъх и ще ви запознаем с някои любопитни факти за него, които не са широко известни.

Какъв е произхода на естествения скандинавски мъх..?

Познатият с латинското си наименование Cladonia stellaris полярен мъх е екологично важен вид лишей, който образува мек килим от мъх върху големи площи в Бореалните гори, известни още като тайга. Мъхът се събира под изключително строг надзор, тъй като е защитен растителен вид. Ръчния метод на брането му позволява залесеността да остане разнообразна и повишава нейната продуктивност. Събирането на скандинавски мъх не причинява увреждане на природата и не оставя следи след себе си в горските и планински райони, където той вирее. Интересен факт е, че той стабилизира нивата на влажност на въздуха в помещенията, в които се намира. Ако става дума за интериорно озеленяване, то скандинавския мъх печели все повече почитатели, тъй като е естествена облицовъчна материя или натурална украса.

Изключително практично и полезно е, че със скандинавския мъх могат да се изработват както аранжировки и картини, така и цели стени. Все повече хора започват да се доверяват на причудливата скандинавска зеленина и да я избират за красива декорация за своите апартаменти, къщи, барове, магазини, хотели, ресторанти и офисни пространства. Покритията от зелен скандинавски мъх имат антиалергични свойства, не задържат вредни микроорганизми, абсорбират ненужната влага във въздуха и влияят благоприятно на вътрешния климат. Всички тези полезни свойства го правят идеално подходящ за поставяне също така и в зони за релакс.

Несъмнено градския човек все по-често се обръща към природата и се стреми да живее по-близо до нея, да води по-здравословен, балансиран и целесъобразен начин на живот. В динамичното ежедневие това изобщо не е лесно, но благодарение на някои иновации, ние сме успели макар частично, да намерим решение, което да ни даде усещане за близост до природата. Или по-точно казано – да вземем частица от природата и да я внесем в дома. И именно тази частица, за която говорим, е известна като "скандинавски мъх".

Как можем да го поддържаме?

Хубавата новина е, че скандинавския мъх изобщо не се поддържа трудно. Не е необходимо да се полива или пръска с вода. Изборът на полярен мъх е страхотно решение при декорацията на тъмни или недостатъчно добре осветени помещения. Той не изисква някакво специално осветление и затова е подходящ за фитнеси, спа зони или подземни помещения.

Какви са свойствата на скандинавския мъх?

Може би едно от най-ценните свойства на мъха е това, че стабилизира нивата на влажност на въздуха в помещенията, в които е поставен. При относителна влажност на въздуха под 40%, той отдава влага, а при стойности над 60%, абсорбира ненужната такава. Това спомага за подобряване на средата за живот в помещенията, ограничава появата на плесен и разпространението на вредни микроорганизми в районите с по-висока влажност.

Ако пък изпитвате необходимост от звукова изолация, спокойно може да заложите на пана или картини от скандинавски мъх (с по-голяма площ). Те имат силни изолационни и акустични качества. Това се явява и още една от основните причини мъхът да е толкова популярен и да се използва успешно в интериорните решения. Растителността естествено блокира високочестотните звуци, докато поддържащата структура на всяка картина с мъх намалява нискочестотните шумове.

Чудите се какъв е натуралния цвят на скандинавския мъх? Може би сте виждали стени от скандинавски мъх в различни цветове, като най-често говорим за различни нюанси на зеленото... Това е така, защото при обработката му е възможно да бъде оцветен с помощта на органични багри. В природата този вид растителност е с кремаво-бял цветови оттенък. При обработката, той се стабилизира с различни соли, което също така го прави устойчив на огън, повишава трайността и не изисква поддръжка. В процеса на обработка не се прилагат никакви вредни суровини и крайният продукт е напълно естествен и безвреден. Интересно, нали?

Ако продължавате да изпитвате любопитство и искате да научите повече подробности относно най-ценните ползи от скандинавския мъх – можете да откриете изчерпателна информация в другата ни статия по темата 10 ползи от Декоративния скандинавски мъх в интериора.

Нашите вносни скандинавски мъхове са колкото полезни за вашето здраве, толкова и красиви на вид. Предлагаме богато разбообразие от цветове и гами, което можете да разгледате в нашият онлайн магазин на адрес www.elegantz.bg


Последна промяна: Петък, 05 Май 2023 13:47


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...