Logo
Печат на тази страница

10 ползи от Декоративния скандинавски мъх в интериора

Декоративен скандинавски мъх (Cladonia stellaris) Декоративен скандинавски мъх (Cladonia stellaris)

Полярният мъх е познат с латинското си наименование Cladonia stellaris и на практика е лишей, който образува мек килим от мъх върху големи площи в Бореалните гори, известни още като тайга.

Ето и десетте топ ползи от неговото използване в интериорът:

1. Подобрено качество на въздуха

Световната здравна организация съобщи, че над четири милиона смъртни случая годишно се дължат на излагане на замърсяване на въздуха. Тези смъртни случаи са резултат от инсулти, рак на белия дроб и някои видове сърдечни заболявания. Въпреки че има много по-замърсени региони, отколкото е България, със сигурност не сме свободни от замърсители на въздуха, които влияят негативно на здравето ни. Мъхът е особено добър в борбата със замърсяването на въздуха. Замърсителите в дъжда и въздуха се придържат към повърхността на мъха и докато замърсителите са заседнали там, бактериите ги превръщат в биомасата на растението. Заключението което са направили учените е, наличието на стена от мъх в непосредствена близост до вас може да направи много добро за белите ви дробове.

2. Подобрена производителност

Изследователи от Тексаския университет A&M в Съединените щати изследват корелациите между растенията и производителността на работното място. Те създадоха три различни работни пространства: едно с цветя и растения, едно със скулптура и едно без декоративни украси. След като са накарали участниците в изследването да работят и в трите среди, те са открили, че и мъжете, и жените демонстрират по-иновативно мислене и решават повече проблеми, докато работят в пространството, включващо цветя и растения.

3. По-малко стрес

Друго проучване, проведено от д-р Вирджиния Лор от Вашингтонския щатски университет, измерва нивата на стрес при служителите на различни работни станции. Тя установява, че участниците, работещи в среда с растения, са с 12% по-малко стресирани от участниците, работещи на работни станции без растения. Проучването на д-р Лор не е единственото проучване, което показва подобни резултати. Отново и отново изследователите установяват, че наличието на растения на работните места намалява общия стрес сред служителите.

4. Намаляване на праха във въздуха

Тъй като мъхът се колонизира от бактерии, които се поддържат от разлагането на органични вещества, той може ефективно да намали праха във въздуха. Въздушният прах може да съдържа различни потенциално опасни замърсители като аерозоли от почистващи препарати, частици от дим, химически прах, плесени и изпарения. Когато хората вдишват прах във въздуха, те са изложени на риск от заболявания, свързани с праха (като астма, алергичен алвеолит и рак). Наличието на декоративна стена от скандинавски мъх в стаята ви помага да упражнявате повече контрол над праха във въздуха. Разтворимите неорганични компоненти на праха във въздуха се абсорбират и метаболизират, ефективно елиминирани от въздуха.

5. Намаляване на шума

Хората отдавна използват зеленина, за да намалят шума и да създадат по-спокойна среда. Собствениците на жилища, които живеят на оживени улици, засаждат дървета или храсти, за да блокират шума от трафика, а хората бягат в горите, когато търсят спокойствие и тишина. Същите принципи важат и за стените от мъх. Растителността естествено блокира високочестотните звуци, докато носещата конструкция намалява нискочестотните шумове. Някои проучвания показват, че растенията могат да намалят околния шум в офисите с до 5 децибела.

6. По-здрава кожа

Известно е, че наличието на растения във вашите жилищни и работни помещения намалява сухата кожа. Хидратираната кожа не само ни помага да изглеждаме по-здрави и да с по-финни бръчки, но също така помага на раните ни да заздравяват по-бързо. Като цяло се чувстваме по-здрави, намаляват оплакванията ни от сърбеж и надраскване, които придружават сухата кожа.

7. По-ниски разходи за енергия

Процес, известен като "евапотранспирация", прави възможно зоните около стените от мъх да бъдат по-хладни през летните месеци. През зимата стените от мъх осигуряват допълнителен слой изолация на вътрешните помещения и това също намалява разходите за отопление. Чрез евапотранспирацията водата си проправя път през мъха и след това се изпарява в заобикалящата атмосфера. С две думи вие пренасяте „водния цикъл“ на закрито, където той може да осигури всички видове здравословни ползи на онези, които имат достатъчно късмет да им се насладят.

8. Стабилизирани нива на влага

Декоративните стени от скандинавски мъх могат да помогнат и за стабилизиране на нивата на влага в помещението и за поддържане на нива на относителна влажност между 40 и 60 процента. Това е един от най-интересните и полезни качества на мъха - че може да абсорбира влагата от въздуха, когато влажността е висока, и след това да я изпуска обратно във въздуха, когато влажността е ниска. Чудите се как това е полезно за хората? Проучванията показват, че вируси като грип са най-склонни да се разпространяват, когато влажността падне под 10 грама/кубичен метър. Следователно, по време на ниска влажност на въздуха през годината, стените от мъх могат да помогнат на вашите вътрешни пространства да поддържат нива на влажност, които не насърчават разпространението на болести. Но мъхът отвежда превенцията на болести още една стъпка напред. Той също така служи за почистване на частиците на болестта, които вече се носят във въздуха.

9. Намалени нива на въглероден диоксид

Всеизвестен факт е, че хората и растенията са естествени партньори. Ние вдишваме кислород и издишваме въглероден диоксид, а растенията абсорбират въглероден диоксид и отделят кислород. Стените от мъх помагат да поддържате това естествено партньорство в действие дори когато сте на закрито или в градска среда.

10. По-рязък фокус

Изследователи от Кралския колеж по селско стопанство в Cirencester, Англия, направиха интересно проучване относно вниманието на учениците и растенията. Те открили, че учениците са 70% по-внимателни, когато се преподават в класни стаи, съдържащи растения. Освен това посещаемостта беше по-висока за лекции, предлагани в стаи, съдържащи растения.

Скандинавски мъх (Cladonia stellaris)...

Както можете да видите, научните ползи от скандинавския мъх изобщо не са малко. От психологически ползи като по-малко стрес и подобрена производителност до финансови ползи като по-ниски разходи за отопление и охлаждане, стените от мъх могат да предложат много. Екологичните ползи от стените от мъх също са впечатляващи. Те могат да подобрят качеството на въздуха и да помогнат за стабилизиране на влажността във вашия интериор.

Нашите вносни скандинавски мъхове са колкото полезни за вашето здраве, толкова и красиви на вид. Предлагаме богато разбообразие от цветове и гами, което можете да разгледате в нашият онлайн магазин на адрес www.elegantz.bg


Последна промяна: Петък, 04 Февруари 2022 21:51


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...