Logo
Печат на тази страница

Лечебни свойства на момината сълза (Convallaria)

Момина сълза (Convallaria)... Момина сълза (Convallaria)...

Момината сълза (Convallaria) е едно от най-нежните и ароматни пролетни цветя. Растението е свързано с легенди, най-популярната от които е, че е израстнало на местата, на които са паднали сълзите на Дева Мария, оплаквайки Христос. Ароматното цвете е широко разпространено в умерените ширини на Северното полукълбо. Има разклонено пълзящо коренище и от 1 до 3 широколанцетни или обратно яйцевидни листа.

Момина сълза (Convallaria)...По обезлистения цветонос са разположени от 6 до 20 цветчета, които формират рядък грозд. Околоцветниците са бели, с формата на малки камбанки с 6, извити навън зъбчета. Цъфтежният период обхваща средата на пролетта и началото на лятото. Плодчетата са червени и топчести с множество семенца. Височината на растението достига до 30 см.

Растението не е взискателно към условията на отглеждане, но сенчестите местоположения предизвикват липса на цъфтеж. Момината сълза е сухо- и студоустойчива и може да се отглежда на един и същ терен до 10 години. Подхранва се еднократно, през август, с минерални торове или животински компост. Размножава се чрез разделяне на коренището в ранна пролет или късна есен. Използва се в ландшафтния дизайн и се съчетава перфектно с почти всички растителни видове, което я прави незаменим компонент в цветните аранжировки.

Основният вид, виреещ в Европа (Convallaria majalis) има не само декоративни, но и лечебни свойства, които били използван още през XIII -XIV век. Химичният състав е разнообразен: етерично масло, съдържащо фарнезол; киселини; захари; смолисти и токсични гликозиди (локундиозид, конвалозил, конвалтоксол); стероидни сапонини (конваларин) и хелидонова киселина.

Момина сълза (Convallaria majalis)...

Момина сълза (Convallaria majalis)

Екстрактите влизат в състава на редица продукти за лечение на сърдечно-съдови заболявания.
Аритмията е доста често срещан здравословен проблем. Съpцeтo мoжe дa paбoти пpeĸaлeнo бъpзo (тaxиĸapдия), пpeĸaлeнo бaвнo (бpaдиĸapдия), да се свива пpeждeвpeмeннo или нeпpaвилнo (фибpилaция). Причините са многообразни: от непоносимост към дадена храна, през хиперфункция на щитовидната жлеза и атеросклероза, до стрес и високи нива на адреналин. Наред с балансираното хранене и заниманията със спорт, нормализирането на сърдечния ритъм се постига и с употребата на медикаменти, в чиито състав е включен екстрактът от момина сълза. Чрез тях се стимулира съкращаването на сърдечния мускул, нормализира се кръвообращението и се премахва усещането за тежест в сърдечната област.

Подаграта се проявява при хора с високи нива на пикочна киселина в кръвта, която кристализира и отлага в околните тъкани, сухожилията и ставите. Засегната зона е изключително болезнена при движение. Наред с подходящия хранителен режим, редуването на упражнения и отдих, състоянието на страдащите се облекчава при втриване на етеричното масло от Convallaria majalis в болезнената област.

Етерично масло от Момина сълза (Convallaria majalis)...Етеричното масло е подходящо за намаляване болката и възстановяване на кожата след изгаряния. То успокоява раздразнението в засегнатия участък и ускорява регенирането на кожните клетки.

Активните вещества в момината сълза имат успокоително действие върху нервната система и влизат в състава на редица фармацевтични продукти срещу нервни безпокойства и стрес.

Аптеките и дрогериите в Германия предлагат продукта Вода на Хартман. Тя се приготвя от цветчетата на момината сълза, които се събират след залез слънце и се сушат на сухо и проветриво място. От тях се приготвя чай, който се приема срещу парализа.

Водният екстракт от момина сълза има антивирусно действие. Той преборва успешно вирусите на грипа и херпеса. Освен тези си качества той се нарежда и сред най-силните диуретици.

Всички части на растението са силно токсични и опасни. Брането на момината сълза без предпазни ръкавици от деца и бременни жени може да предизвика отравяне. Поради високия риск за живота на пациентите, продуктите съдържащи момина сълза се прилагат само в лечебни заведения под строг лекарски надзор. Не трябва да се подценява факта, че гликозидите в състава на момината сълза са особено опасни при заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците.

Употребата на препарати с екстракт от момина сълза в домашни условия е недопустима, тъй като може да доведе до фатален край. С летален изход може да приключи и всеки опит за самолечение. При първите симптоми на отравяне (прилошаване и повръщане) задължително трябва да се потърси спешна медицинска помощ.


Последна промяна: Неделя, 30 Юни 2019 21:01

Свързани статии (по етикет)



Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...