Logo
Печат на тази страница

Полезните насекоми в нашата градина

Насекоми... Насекоми...

Вредителите са неканени, но чести гости в градината ни. Въпреки грижите, които полагаме, те превземат любимите ни декоративни растения, а повишената им адаптивност към химичните препарати прави борбата с тях трудна и продължителна. Наред с инсектицидите и рецептите за домашно приготвени отвари и настойки, с които можем да ги атакуваме, имаме прекрасната възможност да потърсим и съюз с естествените им врагове. Ефективността на сътрудничеството ни зависи от способността ни да ги привлечем в точния момент.

Медоносна пчела (Apis mellifera)...Едно от най-полезните насекоми на планетата е медоносната пчела (Apis mellifera). Много представители на флората не биха могли да съществуват без нея. Тя опрашва растенията, събира цветния нектар и го преработва във вкусен мед. Около 20 000 вида пчели обитават нашата планета, но само 11 вида са медоносни. Именно те имат съществен принос за запазване на растителните видове. Уникалната структура на тялото на медоносната пчела позволява да пренася цветен прашец 20 пъти по-тежък от собственото ѝ тегло. Тя контактува с останалите насекоми посредством звуци, ултразвук и по химичен начин – чрез излъчваните аромати. Използва умело магнитното поле на Земята, за да се ориентира и различава цветовете от ултравиолетовия спектър, въпреки че ги възприема по различен начин – червеното приема като черно, а бялото като зелено. Зрението ѝ е по-силно от това на орлите. Наред с биопродуктите, които създава – мед, пчелен восък, пчелно млечице, цветен прашец, медоносната пчела има безценен принос за опазване на растителния свят. За да ги привлекат да опрашат растенията, опитните градинари използват една малка хитринка - напръскват листата със захарен сироп и така си гарантира богата реколта.

Калинка (Coccinellidae)...Любопитен е фактът, че прекрасната калинка (Coccinellidae) има съществен принос в борбата с листните въшки. Нейното дневно меню може да включи до 150 екземпляра от този нашественик по цветята. Тя се справя успешно и с упоритите щитоносни въшки. Това прави малките червени насекоми незаменим помощник в градината. Любимите им растения са невенът, белият равнец, копърът, зелето и кантарионът. Ако засадим тези растения в градината си, ще привлечем калинките като съюзник в борбата срещу вредителите.

Богомолка (Mantodea)...Далечните родственици на хлебарките и термитите – богомолките (Mantodea) са хищни насекоми, които поглъщат с охота паяци, бръмбари, листни въшки и всички видове мухи. Това е предпоставка за използването им срещу нашествениците по културите.

Романтичното присъствие на светулките (Lampyridae) в лятната градина има и друг положителен ефект. Тези хищни инсекти нападат гъсениците, червеите и различни мекотели, които се хранят с листата на декоративните видове.

Щипалките (Forficula auricularia) са хищници, които носят ползи, но причиняват и вреди. Хранейки се с гнили плодове и насекоми те унищожават вредителите по цветята, но нанасят сериозни поражения по розите. Обект на техните нашествия са различни селскостопански култури - ягоди, салати, млечна царевица, слънчоглед, целина и картофи. Това силно ограничава използването им в защитата на растенията.

Хищните акари (Acari) дават по едно поколение в годината. Способността им да пробиват защитното покритие на яйцата на вредните насекоми или повърхностната мембрана на техните ларви и лакомо да изсмукват вътрешността им, ги нарежда сред най-ефективните пазители на градината от едри гъсеници, бръмбари, мухи и комари. Благодарение на тези лакомници цветята, плодовете и зеленчуците ще бъде защитени за продължителен период от време.

Друг добър помощник в борбата с вредителите са земните бръмбари (Coleoptera). Сред любимите им лакомства са яйцата и ларвите на вредните насекоми. Можем да разчитаме на тяхното съдействие, ако осигурим мулчирана почва и няколко коренчета бяла детелина.

Златоочицата (Chrysopidae) е почти невидима в градината. Тя се храни с яйцата на насекомите, с листни въшки и гъсеници. Копърът и маргаритките са сред любимите ѝ растения. Наличието им в градината ще гарантира безценната помощ от страна на този, иначе невзрачен представител на насекомите.

Ценна помощ в градината могат да окажат и паразитните оси (Vespidae). Те снасят яйцата си в яйцата и ларвите на листните въшки и гъсениците. Младите ларви, след излюпването си, се хранят с плътта на вредителите до тяхното пълно унищожение. В градината ги привличат мащерката, салвията, ментата, кориандърът, копърът и други ароматни подправки.

Земната пчела (Bombus) е сред малко познатите насекоми. Тя гнезди в почвите или тревите, заемащи засенчените участъци на градината. В Западна Европа я отглеждат с комерсиална цел, тъй като опрашва различни видове зеленчукови култури. Най-ефективни са резултатите в масивите с домати.

Къщичка за насекоми...

За да населим лехите с множество малки помощници, трябва да съумеем да им осигурим добри условия за пребиваване. Купчинката от клонки и сухи листа би се превърнала в подходящо укритие за част от тях, но ще изглежда неестетично. В търговската мрежа вече се предлагат къщички за насекоми, които не само осигуряват комфорт на обитателите си, а и допълват градинската декорация. За да разчитаме на тези невидими и безценни „санитари“ в градината трябва да ги пазим. В тази връзка се налага много прецизно да подхождаме към използването на химически препарати за растителна защита.


Последна промяна: Неделя, 09 Декември 2018 22:06

Свързани статии (по етикет)



Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...