Logo
Печат на тази страница

Горският мъх в нашата градина

Горски мъх... Горски мъх...

Горският мъх расте по влажни места. Тъй като няма корени, се прикрепва по дървесната кора, земята или върху камъните. Има къси и наситено зелени власинки, не цъфти и се размножава чрез спори.

В градинарството той е ценен и отхвърлян. Способността му да абсорбира значителни количества влага, която отдава при високи температури, се използва при отглеждането на деликатни растения като орхидеи (Orchidaceae) и бонсай.

Орхидея с мъх...При пресаждане на орхидеите, повърхността на почвения субстрат се покрива с мъх. Целта е да се запази влажността му и да се затоплят коренчетата, което предполага залагането на по-голям брой цветни пъпки. Освен за повишаване декоративността на бонсая, изпарената от мъха влага, предпазва нежните листа на миниатюрните дръвчета от прегряване и изсъхване в горещите летни дни. Влаголюбивите стайни цветя се развиват правилно и запазват свежестта си по-дълго време, когато външните стени на глинените саксии, в които се отглеждат, са облепени с мъх.

Мъхът е естествен материал, който удачно се включва при изработката на различни декорации. Комбиниран с шишарки, пръчици канела, орехи, бадеми и елхови клонки, поставени в подходящ съд (купа, свещник и др.) ще внесе празнично коледно настроение във всеки дом. Правила няма – всичко зависи от фантазията и сръчността.

Нестандартен зелен акцент в градината може да се създаде чрез "обличането" на няколко камъка с мъх. Комбинирайки ги в група, стереотипа при оформянето на каменните алеи или кътчетата с по-неблагоприятно изложение в градината, може да бъде разчупен. С геометрични фигури от мъх или закачливи надписи може да се декорират не добре изглеждащи бетонни или тухлени стени. Основният материал за тези проекти е горският мъх. Може да се намери по кората на дърветата или камъните. С помощта на шпатула се отделя внимателно от повърхността, за която е закрепен.

Стена с мъх...

Необходимото количество зависи от площите, които трябва да се покрият. Почиства се от почвата и изсъхналите власинки и се измива с течаща вода. Отцежда се добре и се блиндира заедно с 2 чаени чаши мляко, 2 чаени чаши бира и ½ чаена лъжичка захар до получаването на хомогенна смес. Субстанцията се нанася с четка по предварително очертаните върху мястото фигури (при камъните-върху цялата видима повърхност). Растежът започва след седмица. Запазването на перфектния вид на мъха изисква редовно оросяване. Прорасналите власинки, които нарушават правилната линия на контура, могат да бъдат изрязани с градинарска ножица. Тази свежа и нестандартна идея не изисква големи инвестиции, но внася много настроение в кътчето за отдих, създадено в двора.

Пано с мъх...Една от най-новите тенденции в интериорния дизайн са живите стени. В композицията, наред с декоративните растения, се включва и мъх. Поради високата степен на сложност, при изработката на живи стени, изпълнението им в дома или офиса трябва да бъде възложено на специалисти.

Наред с декоративните и полезни качества, мъхът е нежелан гост в тревните килими. Появата му в моравата доказва влошеното състояние на зелените площи. Отнемайки хранителните вещества и влага от тревните насаждения, той се размножава много бързо и агресивно заема тяхното място. Причините за нашествието на мъховете са комплексни. На първо място е неправилният избор на тревна смеска. Когато е избран вид за слънчеви и добре осветени площи, в сенчестите участъци, насажденията ще се развиват слаби и няма да покриват цялата повърхност. Мъхът лесно се разполага върху оголените площи, тъй като средата за развитието му е благоприятна. Първата му поява в зоните на засенчване налага короните на дърветата да се прореждат и в тези по-слабо осветени места да се засадят подходящи, многогодишни, декоративни растения.

Друг фактор е продължителното задържане на влага в почвата, поради лошо изпълнен дренаж. В съчетание с недостатъчно дебел пласт плодородна почва, повишена киселинност и неизвършени обработки, свързани с аерирането, мъховете се разпростират много бързо из цялата морава. Поддържането на тревния килим изисква периодични грижи. В ранна пролет трябва да се изпълнят всички мероприятия, свързани с укрепването и съхранението на чимовете. Почистването с гребло и брануването се съчетават с правилен поливен режим. Към торовете за тревните площи се добавя железен сулфат. При почвите с по-висока киселинност се тори с калциева селитра. Подхранващите съставки трябва да бъдат правилно дозирани и равномерно разпределени по цялата площ. След подхранване тревните насаждения трябва да се полеят обилно. След третирането, пожълтелите мъхове се отстраняват с гребло, а оголените участъци се прекопават, след което се засаждат отново. Тревата се коси на височина 4-4,5 см, като честотата на операцията е в зависимост от интензивността на растежа. Основното правило е да не се оставя да израсне над 6-7 см. Или казано с други думи: за да спрем развитието на мъховете, които влошават качествата на тревния килим, трябва да отстраним всички предпоставки за появата му.


Последна промяна: Неделя, 25 Ноември 2018 22:08


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...