Logo
Печат на тази страница

Лечебните свойства на магарешкия трън (Onopordum acanthium)

Магарешки трън (Onopordum acanthium)... Магарешки трън (Onopordum acanthium)...

Магарешкият трън (Onopordum acanthium) е двугодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae). Кореновата му система е осева, състояща се от месест вретеновиден корен с разклонения. Има изправено и силно разклонено, влакнесто, сиво стъбло, чиято височина достига до 3 метра. Листата са издължени, последователни и приседнали. Периферията им е грубо и неравномерно нарязана.

Магарешки трън (Onopordum acanthium)...Цветът е полусферична кошничка с пурпурни двуполови тръбести цветове. Рядко, но все пак се срещат и цъфтящи в бяло растения. Едрината на кошничките достига до 6 см в диаметър. Периодът на цъфтеж обхваща цялото лято и началото на есента. Плодът е четиристенна яйцевидна семка с характерно набръчкване и бяло-черна, петниста окраска.

Парашутчето е изградено от власинки с пръстеновидно срастване в основата. Магарешкият бодил расте по сухите тревисти и запуснати терени, край пътищата и като плевел в масивите със земеделски култури. Разпространен е у нас, в Централна и Южна Европа до 1600 метра надморска височина. Растението е медоносно и е изключително ценно, тъй като осигурява нектар през есенните месеци, когато другите медоносни растения са прецъфтели. От един хектар могат да се добият до 220-250 кг мед.

Цветовете съдържат инулин, а листата са богати на: сапонини, горчивия сесквитерпенов лактон аркциопикрин, дъбилни вещества, кумарини, витамин С и следи от алкалоиди. За лечебни цели се използват почти всичките му вегетативни части -цветните кошнички, листата, корените и плодовете, като има определени изисквания за събирането им. За качествата на дрогата е важно растенията, от които е добита да са без замърсявания, най-добре да са израстнали далеч от пътища с интензивен трафик или терени, замърсени с промишлени отпадъци.

В рецептите се използват само корените на едногодишните растения, които се събират непосредствено след израстването на листната маса или в края на вегетационния период. След изваждането се почистват от почвата, измиват се с хладка вода и се сушат.

Магарешки трън (Onopordum acanthium)...Листата се събират от началото на цъфтежа до формирането на завръза. След внимателното отстраняване на шиповете се сушат.

Кошничките трябва да са разцъфнали и свежи. Повредените и повехнали цветове не са подходящи за чай, отвари и настойки.

Семената трябва да са в пълна зрялост и лесно се отделят от основата на кошничката, т.е. прибират се в първите 4-5 седмици от есента.

За да не загубят лековитите си качества, сушенето трябва да се извършва в електрически сушилни при температура, не по-висока от 45-50º или на защитено, от ултравиолетовите лъчи, място с добра въздушна циркулация.

Магарешки трън (Onopordum acanthium)...Активните съставки- инулин и сапонини - повишават тонуса на гладката мускулатура, в малки дози възбуждат централната нервна система, но при предозиране имат депресиращ ефект. Адстрингентното действие се дължи предимно на съдържанието на дъбилни вещества.

Българската народна медицина използва извлек от магарешки трън за тонизиране на организма и ободряване. Билката участва в рецепти за подобряване на сърдечната дейност, повишаване на артериалното налягане. Намира приложение и като антисептик.

Свежите листа, след премахването на бодлите, се смилат. Полутечната маса се прецежда през марля. Така полученият сок се използва за отстраняване на гной от синусите. Необходимо е в продължение на 2-3 седмици ежедневно във всяка ноздра да се капват по 3-4 капки. Прясно изцеденият сок от листата се прилага външно и при фурункулоза.

Цветните кошнички се използват при лечение на обриви и вторични кожни инфекции. Отварата от цветовете облекчава състоянието на страдащите от язва и онкологични заболявания. Помага при простатит и болести на пикочо-половата система. В минимални дози действа като афродизиак. Рецептите трябва да се изпълняват изключително прецизно, тъй като предозирането на билката има силен обратен ефект върху организма.

Занимаващите се с бодибилдинг и активно спортуващите приемат хранителни добавки, съдържащи екстракт от магарешки трън. Сапонините и инулинът укрепват мускулатурата и ускоряват възстановяването на организма след тежките физически натоварвания.

Изключително ценен продукт е ароматният мед, добиван от растението. Цветът му е много светъл - от бледо жълт към бял. Той има антисептично, отхрачващо и антиоксидантно действие. Укрепва сърдечната мускулатура, действа като афродизиак, нормализира артериалното налягане и повишава имунната защита на организма. Влиза в състава на рецепти за инхалации при остри възпаления на горните дихателни пътища. Пазарната му цена не се различава от тази на другите видове мед.

Чаят от билката има укрепващ и тонизиращ ефект. Служи като диуретик и може да се приема профилактично. Препоръчва се на пациенти, чиято терапия включва продължителен прием на медикаменти. Народната медицина предлага рецепти за чай при лечение на бронхиална астма, бронхити, сърдечни неврози, бъбречни заболявания и цистити.

Тинктурата се препоръчва като съпътстващ продукт при лечение на онкологични заболявания, проблеми с черния дроб, жлъчката и отделителната система. В съчетание с тинктура от глухарче е изключително ефективна при артрози и интоксикация на организма.

Въпреки безспорните полезни качества на Onopordum acanthium, самоволното прилагане на рецепти с него, може да доведе до неблагоприятни последици. Приема се само след консултация с лекуващия лекар и под негово наблюдение.

Магарешки трън (Onopordum acanthium)...


Последна промяна: Неделя, 14 Октомври 2018 20:30

Свързани статии (по етикет)



Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...