Logo
Печат на тази страница

Лечебните свойства на копривата (Urtica)

Коприва (Urtica)... Коприва (Urtica)...

Копривата (Urtica) е един от четиридесет и петте вида, формиращи семейство Копривови (Urticaceae). Тя е многогодишно тревисто растение със силно развито, повърхностно коренище. Вирее като бурен почти навсякъде. Има изправени, високи до 60-70 см, четириръбести стъбла с ръждиво кафяв цвят. Листата са тъмнозелени, срещуположни, сърцевидни с назъбена периферия. Надземната част на растението е покрита с нежни власинки, съдържащи хистамин и мравчена киселина, които при допир предизвикват пареща болка, съпроводена от обрив и сърбеж.

Тази защитна реакция държи далеч някои тревопасни животни и позволява растението да завзема обширни площи.

Копривата е сред най-ценните растения, с които природата е дарила хората. Нейният химичен състав е богат и разнообразен. Съдържа хлорофил, желязо, калий, калций, магнезий, манган, цинк, мед, флавоноиди, бета-каротини, фибри, витамини - А, В, С, D и К, фолиева киселина и соли на силициевата киселина. Той определя нейното адстрингентно и диуретично действие. При топлинна обработка губи съвсем незначителна част от полезните си съставки. В 100г коприва се съдържат 0.11г мазнини, 7.69г въглехидрати, 2.71г белтъчини, 6.9г фибри и вода. Енергийната стойност на 100г от билката е едва 42 калории, поради което тя често се включва в здравословните диети за намаляване на наднорменото тегло. Кулинарията изобилства от рецепти за вкусни пролетни блюда с коприва.

Сушена коприва (Urtica)...Събира се през пролетта, когато стъблата са все още крехки, а листата са млади и нежни. Листата се сушат на сянка, съхраняват са на сухо и проветриво място до 2 години. Тъй като при сушенето се губи значителна част от полезните съставки, се препоръчва да се съхранява замразена или консервирана.

В народната медицина на лековитата билка е дадено подобаващо място. Тя се приема под формата на сок, чай, запарки и извлеци.

Един от сериозните проблеми при хората, водещи заседнал живот или тези, чието ежедневие е свързано със седнала или изправена работна поза, са разширените вени. Тяхната поява може да се предизвика и при вродена слабост на кръвоносните съдове. В следствие на непълноценния кръвоток, част от кръвта се задържа в краката, в резултат на което кръвоносните съдове се разширяват,изпъкват, а долните крайници стават болезнени и неестетични. Ефикасно средство срещу венозния застой е банята с билкова отвара. Листа и плодове на див конски кестен, листа от мащерка и коприва, се смесва в съотношение 1,5:1,5:2:2. Билковата смес се хомогенизира и от нея се вземат две чаени лъжици, които се заливат с 500мл вряща вода. След прецеждане, ½ от отварата се добавя в съд с 4 литра хладка вода и с нея се обливат засегнатите участъци.

Отварата от коприва понижава нивата на кръвната захар и регулира функциите на стомаха и отделителната система. Препоръчително е да се приема без добавка на захар. Ако натуралния вкус на отварата не ви допадне, може да използвате естествени подсладители като стевия и мед.

Копривата притежава свойството да стимулира отделянето на излишната вода от тялото. За целта трябва да се включва по-често в менюто или да се приема под формата на чай.

Чаят от коприва се справя с хремата при алергичен ринит, укрепва имунната система при кожни и гъбични инфекции, облекчава болезнените спазми при миома. Желязото, витамините А и С потискат възпалителните процеси при хранителни алергии. Свойството на чая да подпомага отделянето на слуз от стомаха и дихателните органи се използва при лечение на белодробни заболявания и стомашно-чревни проблеми. Чаят премахва умората, повишава концентрацията и работоспособността. Приготвя се от 20 г. листа от коприва и 250 мл вода. В комбинация с други билки носи облекчение на страдащите от упорити и трудно лечими заболявания.

Чай от коприва (Urtica)...

Чаят от коприва, брезови листа,бял равнец и плодове хвойна стимулира обмяната на веществата и ускорява изхвърлянето на пикочната киселина, отложена в ставите. Продължителният прием на този чай дава много добри резултати при страдащите от подагра.

При проблеми с жлъчката и черния дроб, ефективно облекчение настъпва след приема на чай от равни части листа от коприва, цвят и листа от паричка. Той стимулира функциите на черния дроб и отделянето на жлъчен секрет.

Комбинацията от корени и листа на глухарче, листа от трепетлика, парейра, листа от коприва и листа от бреза (в равни обемни части) помага при пясък в бъбреците и пикочния мехур. От хомогенната смес се вземат 2 супени лъжици, заливат се със студена вода и се варят в продължение на 20 минути. Чаят се прецежда и долива с топла вода, така че количеството да стане 1,5 литра. Приема се веднага след приготвянето. По този начин се стимулира изхвърлянето на песъчинките.

При проблеми с простатата се препоръчва чай от теснолистна върбовка, листа от бреза, листа от коприва и полски хвощ, който има силно диуретично действие.

Вътрешният прием на една супена лъжица дневно прясно изцеден сок от коприва носи неподозирано облекчение при страдащите от хемороиди. Това средство е познато от векове в Бохемия.

Копривата е сред най-подходящите природни средства при проблеми с косата и скалпа. Масажът на скалпа с чай от коприва подобрява кръвообръщението и укрепва косъма. Редовното изплакване на косата с отвара от коприва, към която е добавен оцет е изпитано средство срещу интензивен косопад. Домашно приготвената маска от рициново масло, зехтин, мащерка, розмарин и листа от коприва помага при проблеми като цъфтяща и твърда коса. За да се постигнат желаните резултати, косата трябва да се третира веднъж седмично. Почти всички козметичните продукти за проблемна коса и кожа включват в състава си екстракт от коприва.

Извлеците от коприва намират приложение в градинарството. Те са ценен биологичен препарат за борба с листните въшки. Листата и стъблата, използвани като тор, подобряват структурата и обогатяват химичния състав на почвата.


Последна промяна: Понеделник, 06 Август 2018 08:59


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...