Logo
Печат на тази страница

Да си отгледаме Перовския (Perovskia atriplicifolia)

Перовския (Perovskia atriplicifolia)... Перовския (Perovskia atriplicifolia)...

Perovskia atriplicifolia е растение, познато под наименованията Перовския, Руски градински чай, Руски мъдрец и Руска салвия. Носи името на своя откривател-руския граф Василий Алексеевич Перовски, който по време на експедиция в Централна Азия е пленен от красотата му. Естествените местообитания на растението се намират в Афганистан, Пакистан, Иран и Тибет, където вирее по слънчевите, скалисти склонове. Структурата на този многогодишен полухраст е много близка до тази на лавандулата.

Перовския (Perovskia atriplicifolia)Многобройните му четириръбести, сивкави стъбла формират туфа с височина до 130-150 см. На ширина се разпростират до 100 - 140 см. Листенцата са елиптични, със силно назъбена периферия и не много едри - максималните им размери са: дължина 5 см и ширина 3 см. Те са овласени и силно ароматни. При смачкване излъчват нежен аромат, смесица от салвия и лавандула. Обагрени са в сиво-зелено със сребрист оттенък. Руският мъдрец цъфти с дребни синьо-виолетови цветчета, образуващи дълги до 30 см рехави метлици. Цъфтежният период е продължителен. Стартира в средата на лятото и продължава през цялата есен. За да развие прекрасната си декоративност, растението изисква интензивна светлина. При отглеждане на полусянка стъблата прорастват и полягат, а туфата изглежда рехава. Издържа на студ, но няма да преживее екстремно ниските зимни температури у нас без допълнителна защита на коренището.

По отношение на почвените условия е толерантно към варовитите почви с високо рН, които притежават отлична водопропускливост и са добре добре дренирани. Леките почви са много подходящи за развитието му. Преди засаждането теренът трябва да се подготви. Прекопава се дълбоко, внася се компост, след което се прекопава наново. Оформя се ямка, на дъното на която се застила слой от чакъл, за по-добро оттичане на водата и предпазване на кореновата система от загниване. При поставянето на растението в ямата се внимава да не се разчупи кореновата бала. Засипва се с почва и внимателно се уплътнява. След засаждане, растението се полива с вода. Руската салвия понася пресаждането, но може да се отглежда 10 години на едно и също място. При засаждане в група, трябва да се предвиди достатъчна дистанция между растенията.

Перовския (Perovskia atriplicifolia)...Перовския (Perovskia atriplicifolia)

Видът е сухоустойчив и понася засушаване дори през лятото. Полива се изключително рядко през горещите летни дни и то при опасност от окапване на цветните пъпки. За да се запази влагата в почвения слой, теренът около растението се мулчира.

Перовскията расте върху бедни варовикови почви и не понася подхранване. Еднократното внасяне на компост в почвата преди засаждането е напълно достатъчно за правилното й развитие. Ненужното влагане на торове стимулира буйният растеж на стъблата, за сметка на залагането на цветните пъпки. В резултат се получава обемен, но рехав храст с незначителен брой цветове.

Руската салвия понася много добре подрязването. Първата резитба се извършва в ранна пролет. Стръковете се изрязват много ниско, на около 5 см от почвената повърхност.Това стимулира израстването на нови силни стъбла, които ще формират голям брой цветни пъпки и растението ще разкрие цялото си великолепие. За да се тушират неблагоприятните последици от безсмисленото подхранване, прорасналите стъбла се подрязват, в резултат на което туфата става малко по-гъста и компактна. Тази операция може да се извърши най-късно до началото на юни, но води до забавяне на цъфтежа с около 15-20 дни. Последната резитба се прави след края на цъфтежа, когато цветовете повехнат и окапят. При нея максималната дължина на стъблата трябва да е около 15 см. В късна есен, преди първите слани, храстчето се покрива със зебло, сухи листа и клонки от иглолистни видове за да преживее зимата. Късното есенно подрязване няма задължителен характер.

Растението не боледува и не се напада от вредители. То е устойчиво на гъбични и вирусни инфекции. Не са познати инсекти, които да го атакуват. По тази причина не се налагат профилактични обработки с химически препарати.

Размножава се чрез семена и резници. Получаването на нови растения от семена не се препоръчва, тъй като те започват да цъфтят едва на петата година. По-удачният вариант е чрез зелени резници, взети през лятото. Дължината им трябва да бъде около 8-12 см. Долните листа се отстраняват, а срезът се обработва със стимулатор за вкореняване. Резниците се засаждат в субстрат от равни части пясък и торф, поставят се под полиетилен или стъкло и им се осигурява максимално добра осветеност.

Този ароматен виолетов облак изглежда великолепно като солитер. Може да бъде засаден в група или да се съчетае с други растителни видове. Съчетава се с астри, ехинацея и декоративни треви. Подходящ е за алпинеуми и скални градини. Чрез цветните петна от руска салвия, ландшафтните дизайнери създават текстурни контрасти, водни алюзии и вертикални структурни ефекти.

Перовския (Perovskia atriplicifolia)...Перовския (Perovskia atriplicifolia)


Последна промяна: Неделя, 22 Юли 2018 22:04


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...