Logo
Печат на тази страница

Осветлението в нашата градина

Осветлението в градината е едно от най-големите предизвикателства за неспециалистите, тъй като трябва да се впише в стила на градинския ансамбъл, да гарантира безопасна експлоатация, да отговаря на определени естетически, практически и икономически показатели. Основната цел е осигуряване на оптимална осветеност на площадките и основните алеи, при всяка промяна в нивелацията на настилката или промяна на посоката. При по-маломерните и компактни дворни площи у нас тези цели се е постигат с монтажа на ограничен брой осветителни тела.

Осветление на градинската алея...Тъй като алеите, в повечето случаи, се разполагат в близост до жилищната сграда и следват контура ѝ, осветлението може да се разположи и по фасадата. Местоположението на градинските тела, без значение дали са на висок или нисък пилон, трябва да е непосредствено до алеите и да осигурява редуване на осветените участъци с леко затъмнени, т.е. да конфигурира мозайка от светлини и светлосенки. Ако градинският ансамбъл включва архитектурни или растителни фрагменти, които искаме да подчертаем, можем да планираме поставянето на прожектори с насочващи и по-интензивни светлини

Какви видове осветление да предвидим за градината?

Комбинирането на фасадното и градинското осветление допълва хармонията в двора. При него една част от телата осветяват с приглушена светлина главната алея, служеща за връзка между входа и жилището, а другата фиксира или загатва наличието на отделни елементи от ансамбъла.

Добре би било да се предвиди дежурно осветление, което ще остава включено през цялата нощ и ще се управлява чрез датчик, който реагира на интензивността на естествената дневна светлина.

Градинско фасадно осветление...

При локалното осветление сноп от лъчи се насочва към характерен детайл на ефектен орнамент или растителен вид, с цел да се разкрие неговата уникалност на фона на потъналите в нощния мрак дървета, храсти и цветя. Тук ефектът се постига чрез оптимизиране ъгъла и височината на осветеност на дадения обект. Подчертаването на водните и тревни площи се постига чрез хоризонтални лъчи от прожектори с ниско разположение. Вертикалното насочване на светлината, произведена от същите осветителни тела е подходяща за акцентиране върху скулптурни фигури, фасади, водни струи и други вертикални елементи. Чрез светлините може да се подсили ефектът и на динамичните водни елементи. Растителността и каменните детайли се осветяват в по-меки тонове, а водните струи – в студени. В този случай топлите нюанси приближават осветения обект и допълват усещането за хармония и уют.

Спомагателното осветление няма задължителен характер и се поставя на местата, предназначени за краткотраен престой в градината като барбекюта, градински маси, беседки или басейни.

Много важен е изборът на осветителни тела. Те трябва не само да хармонират със стиловете на сградата и градината, но да са функционални и да осигуряват надеждна защита от влагата. При жилищните сгради във възрожденски стил, потънали в зеленината и очарованието на старата българска градина, най-правилният избор са класическите фенери или телата от ковано желязо. Около новите домове с градини, в които растат екзотични растения, е уместно използването на тела с по-нестандартни и модернистични форми.

Подборът на лампите е еднакво важен, с този на телата, и то по чисто икономически причини - минимизиране на допълнителните разходи за градинско осветление, които ще натоварят семейния бюджет. Какви са вариантите за избор? Най-масово се използват обикновените електрически крушки, тъй като имат ниска цена. Основните им недостатъци са ограниченият полезен живот-около 1000 часа и слабото светлинно покритие, което осигуряват. Халогенните, за разлика от тях, излъчват интензивна бяла светлина, имат малки размери и два пъти по-продължителен срок на експлоатация. Сред многообразието от артикули от този вид най-икономични са 12W модификации. Метахалогенните лампи се използват предимно за осветяване на фасади, тъй като излъчват много ярка светлина. Цветовата им гама е богата и обхваща множество топли и студени нюанси. Макар с мини размери, те излъчват силна топлина, която може да увреди околните растения и да разруши повърхностния слой на осветителните тела. При избора на луминесцентни лампи трябва да изхождаме от търсения светлинен ефект, тъй като оловните излъчват лунна светлина, а натриевите - жълто оранжева. Използват се рядко, тъй като създават нереалистична цветна интерпретация. Напоследък се наложи тенденцията за използване на диоди, вградени в настилката. Основното изискване при този тип осветяване е равномерното разполагане на телата по цялата дължина на алеята и недопускане на затъмнени участъци, които могат да дезориентират преминаващите.

Идеите за осветлението на градината най-често се черпят от Интернет пространството, но не винаги е възможно директното им прилагане, поради специфичните особености на всеки отделен терен. Най-добрият вариант е да възложим проектирането на специалист, но ако бюджетът ни е ограничен и няма да ползваме услугите на ландшафтен дизайнер, задължително трябва да се обърнем към електротехник, който ще материализира професионално проекта ни. Това би спестило немалко главоболия и допълнителни разходи, тъй като специалистът ще определи правилно вида и сечението на необходимите проводниците, ще коригира недостатъците, допуснати във фазата на проектиране и ще ни даде някои свежи идеи.

Горещо препоръчваме изпробването на идейния проект преди да се пристъпи към реализацията му. Това ще позволи безпроблемна корекция на неудачните местоположения или комбинации от осветителни тела. В случай, че търсеният ефект е постигнат, се пристъпва към трасиране на захранващите кабели. За предпочитане е те да преминат под моравата или пътеките с твърда настилка, тъй като не съществува риск от прекъсването им при обработката на почвата. Когато това е невъзможно, се допуска полагането им под цветните лехи. Предвидливо трябва да планираме и разположението на контактите, в които ще включваме електрическите уреди за поддържането на тревните площи и живите плетове (косачка, триони, ножици и др.). Добър вариант е да ги монтираме по протежение на масивната ограда, като местоположението им ще определим в зависимост от дължината на захранващите кабели на уредите и възможностите за използване на удължители. Задължително е контактите, които монтираме в градината, да са предназначени за експлоатация на открито.

Добре би било, ако с изграждането на кабелната мрежа си скицираме разположението на ел.проводниците. Тази информация ще бъде много полезна при извършването на изкопни работи в бъдеще, тъй като ще минимизира опасността от злополуки и аварии, в следствие на прекъсване на изградената кабелна мрежа. Върху скицата трябва да се нанасят своевременно всички последващи промени, за да бъде актуална.

Полагането на кабелите трябва да се извършва в PVC тръби, поставени на дълбочина, не по-малка от 70 см. Под твърдите настилки и моравата се допуска дълбочина от 40см. Ако кабелите не се полагат в тръби, може да се използва жълта, сигнална, полиетиленова лента, поставена на 8-10 см над кабела. В близост до подземната ел.мрежа не е уместно засаждането дървета и многогодишни храсти, поради риска да бъдат унищожени при евентуален ремонт. Всички връзки трябва да се правят във вътрешността на осветителните тела, с което да се избегне контактът с влажната почва.

Правилното проектиране и изграждане на градинското осветление ще спести средства и ще осигури безопасна експлоатация.


Последна промяна: Неделя, 17 Юни 2018 20:46


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...