Logo
Печат на тази страница

Създаване на подходяща за кучета градина

Несъвместимостта между кучето и изящната градина често налага стопанинът-градинар да направи неизбежния избор между двете. Погрешно е мнението, че четириногият приятел ще остави след разходката си отъпкана морава, кал по каменните алеи и множество прекършени цветя. Всъщност ситуацията не е толкова безнадеждна. И все пак възможно ли е изграждане на зелен оазис у дома, когато си имаме домашен любимец..?

Съвместимостта на кучето с добре изглеждащата градина е напълно постижимо. В общи линии вариантите са два: кучето да бъде изпратено на обучение в специализирана школа, за да се приучи към порядките в откритото дворно пространство или планирането на лехите да се извърши по схема, доста различна от традиционната, но ефективна по отношение на опазването на растенията.

Първият етап изисква време и средства, докато при втория трябва внимателно да се изпълнят няколко стъпки. Първата от тях е свързана с наблюдение върху поведението на кучето по време на разходките му в градината. Много важно е да се открият местата му за наблюдение (обикновено това са леки възвишения и неравности по терена, които му позволяват да оглежда целия двор), зоните за тичане и кътчето,в което обича да полежи.

Втората стъпка е свързана с избор на подходящо покритие. Ако пространството е ограничено, оптималният вариант е да се изгради площадка с твърда настилка, която да е обрамчена от зеленина и цветя. В случай, че поддържате идеята за повече зеленина, може да замените твърдата настилка с морава. За нея са необходими тревни смески, устойчиви на утъпкване. На пазара се предлага богат асортимент от подходящи тревни покрития и изборът зависи само от отделения за целта бюджет. Качественият тревен килим позволява по лесно почистване на калните наноси, които любимецът ни е оставил по време на пребиваването си на открито.

Третият етап обхваща грижата по опазване на цветята. Подходящо е цветните лехи да бъдат защитени от преграда, която се вписва в избрания градински стил. Ниският жив плет, декоративна каменна зидария, бамбукови пана, рогозки, парапети от дърво или ковано желязо, декоративни мрежи и други са сигурна преграда срещу енергичния и палав член на нашето семейство. Предпазните заграждения защитават не само цветята, а храстите и дърветата. И тук тънкостта е да не се наруши хармонията в градината, с цел да опазим растенията.

Четириногият ви приятел трябва да се чувства комфортно в градината. Той трябва да има своя лична зона, място за хранене и кътче отдих, които няма да споделя с никого. Тази зона трябва да се съобрази с неговите навици и да се планира преди изграждането на цялостния градински ансамбъл.

Куче в градината...

Планирането на зелената зона по аналог на интериора ще допринесе за по-осъзнатото поведение на кучето и опазване на растителните видове. В този случай неговите действия по време на престоя в градината са идентични с поведението му в жилището. То е приучено какво е разрешено и не нарушава утвърдените правила – тича и лудува само на мястото, на което му е позволено. Неуместно е разполагането на растителността в непосредствена близост до оградата, тъй като кучетата "маркират" границите на територията си. Тази зона трябва да бъде предвидена за алеи с каменна настилка или чакъл, а на 70- 80 см от оградата да се засадят листни и цъфтящи декоративни видове. Растенията няма да пречат на естествените навици на четириногия Ви приятел, ще изглеждат перфектно и ще прикрият неестетичните следи, оставени от него.

Каквито и растения да харесвате за градината трябва да подберете видове, които няма да застрашат здравето и живота на кучето. Вашата информираност и приучването на домашния любимец да не похапва от всичко, изпречило се пред погледа му, ще го предпази от здравословни проблеми и ще осигури перфектния вид на растенията в двора. Всички зони, предназначени за кучето, трябва да са съобразени с неговата порода, възраст и размери. Това правило е в сила дори за градините с ограничена площ, въпреки нежеланието за съкращаване площта на цветните лехи.

копаещо куче...Един от основните проблеми, независимо от нивото на обучение, е навикът на кучетата да ровят из двора. Причината е скрита в ловния инстинкт на вида и всякакви опити да го отучите от този негов "порок" ще приключат с неуспех. Просто трябва да отделите едно ъгълче в дъното на двора, в което да разположите пясъчник и да създадете у любимеца си навика да копае единствено там. Вярно е, че изисква време, но това е може би най-сигурния начин да опазите любимите си растения от унищожение. Освен тях, защитени остават и инсталациите в двора – поливна, слаботокова, осветителна.

Задачата с осигуряването на прелестна градина, в която всички обитатели на дома ще се чувстват уютно е амбициозна, а прецизното ѝ решаване е относително бавен процес. Въпреки това, опита си заслужава!


Последна промяна: Неделя, 13 Май 2018 20:26


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...