Logo
Печат на тази страница

Подходящи лилии за нашата градината..?

Градина с лилиуми... Градина с лилиуми...

Изяществото на лилиите (Lilium) e познато от векове. Може би това е причината за произхода на нежното и ароматно цвете да се разказват легенди. Според една от тях, лилиите израствали там, където падащите звезди докосвали земята.

Европейците преди векове отглеждали цветето с нежните и фуниевидни бели цветове с наситен аромат.

Цветните вариетети, внесени по-късно от Изтока, придавали изтънченост и стил на градините. Освен за оформянето на цветни композиции в алеите, лилиумите намират приложение и във флористиката. Постоянно нарастващото пазарно търсене се превърнало в стимул за ботаниците да създават нови и атрактивни сортове. Така в наши дни броят им надхвърля 2000 устойчиви, на болести и вредители, хибриди с богата декоративност. Общите им признаци са свързани с добрата им адаптивност към условията на нашия климат и способността им лесно да се размножават. Различията идват от височината на стъблата, която варира между 60 и 200 см, размера на цветовете (от 2,5 до 30 см в диаметър), окраската и продължителността на цъфтежа. По отношение на обагрянето цветовете могат да са едноцветни, едноцветни с контрастни точици, преливащи се контрастни или близки цветове.

Цялото си великолепие лилиумите разкриват ако заемат слънчеви изложения и са засадени в добре дренирани и богати, на хранителни вещества, почви. Изискват обилно поливане и подхранване. Друг важен момент е редовното отстраняване на повехналите цветове. През есента стъблата се изрязват на нивото на почвената повърхност. За успешното презимуване на луковиците, почвата се покрива с дебел слой мулч от листовка или торф.

Отглежданите у нас хибридни сортове са разделени в осем основни групи, базирани на произхода им или на общ родителски вид, а именно:

  • азиатски (ориенталски) хибриди - цветовете при тях са събрани в сенниковидни съцветия и нямат аромат. Характерни за вида са петнистите венчелистчета и издължено-овалните, последователни листа.
  • хибриди на петровия кръст (Lilium matragon) - получени от кръстоски на петровия кръст с различни видове лилиум. Растенията носят характеристиките на петровия кръст. Листата са с форма на елипса, в пръстени, а цветовете (на голяма част) от тях излъчват неприятен аромат.
  • хибриди на белия лилиум - кръстоска между бял лилиум (White lili) и цветните европейски видове, с изключение на петровия кръст. Цветовете са единични или събрани в гроздовидни съцветия. Някои са без характерния, за лилиума, аромат. Листата са елиптични, с по-голямо разстояние помежду им.
  • американски хибриди - цветовете им са събрани в гроздовидни съцветия, наподобяват тромпет с извити назад венчелистчета и имат слаб аромат. Листата са ланцетни и разположени в прешлени.
  • дългоцветни хибриди - получени чрез кръстоски с дългоцветен лилиум. Цветовете са тромпетовидни или фуниевидни, разположени по 2 или 3 на един цветонос. Имат приятен аромат и линейни листа с рехаво разположение по стъблото.
  • източни хибриди - получени от кръстоската на Източно-азиатски сортове. Цветовете са силно ароматни, събрани в метличести или гроздовидни съцветия. Листата са ланцентни и последователни.
  • други хибриди - получени след кръстоска между предходните видове.

Луковици от сортовете, приспособени към климатичните условия у нас могат да се намерят в специализираните магазини. Представяме Ви някои от тях:

Lilium lancifolium...Lilium lancifolium - високостеблен сорт (до 2 метра) с едри, леко приведени, оранжево-червени цветове, изпъстрени с тъмни точки.
 
Lilium croceum...
Lilium croceum - с оранжеви, изправени нагоре цветове, по няколко събрани в сенник. Височината достига до 1 метър. Произхожда от Централна Европа.
 
Кралски лилиум (Lilium regale)...Кралски лилиум (Lilium regale) - произхожда от Китай. Стъблата са високи до 1 метър. Цветовете са фуниевидни, бели и едри, с розов или червен нюанс от външната страна. Имат приятен и силен аромат.
 
Бял крем (Lilium candidum)...Бял крем (Lilium candidum) - нежни и бели тромпетовидни цветове със силен, характерен аромат.
 
Trompet African Queen...Trompet African Queen - с оранжеви тромпетовидни цветове и височина на стъблото 1 метър.
 
Apricot Fudge...Apricot Fudge - нов и изключително красив хибрид. Цветовете са обърнати нагоре и наподобяват надиплено кадифе с цвят на кайсия, над което се подават тъмните тичинки и плодник. Видът и формата на цветовете са нехарактерни за лилиума. Ароматът е нежен и ненатрапчив. Височината на стъблото е 1 метър.
 
Broken Hard...Broken Hard - множество розово-бели венчелистчета с пурпурни точки формират едър и кичест цвят. Стъблата са с височина около 1 метър.
 
Speciosum Rubrum...Speciosum Rubrum - венчелистчетата са в нежен бяло-розов нюанс, изпъстрени с червени точици и тичинки. Това е един от най-предпочитаните букетни сортове, заради едрината и прекрасните цветове.

За оформянето на цветни групи в градината могат да се комбинират различни сортове, в зависимост от ефекта, който се цели. За оформянето на бордюр е удачно да се подбират сортове с еднаква височина на стръковете.

Ефектна цветна мозайка в лехите се получава при подбор на сортове с контрастни цветове, независимо от височината, до която достигат. Например сортовете с пурпурни и оранжеви цветове се съчетават великолепно със синята градинска ралица или белите рози. Перфектно е съчетанието на кремавите ориенталски хибриди с тъмни петънца и синята ралица. Розово цъфтящите хибриди изглеждат великолепно, сред флокса и сребристите листа на пелина. Ако сте привърженици на ефектните и контрастни композиции с растения от един вид, може да съчетаете сортовете с тромпетовидни златисто-жълти цветове с розово цъфтящи. Топъл и искрящ е контрастът между лилиуми с наситени оранжеви и пурпурно-кафяви цветове.
Нискостеблените видове са подходящи за засаждане и в съдове.

Вариациите с лилиум в градината са многобройни и винаги впечатляващи. Не случайно са признати за аристократи сред растенията.


Последна промяна: Понеделник, 30 Април 2018 06:36

Свързани статии (по етикет)



Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...